sâmbătă, 28 iunie 2008

Din culisele primei luni de Fursec Mecanic

Azi se implineste o luna de cand Fursecul Mecanic e online. Sau o luna si o saptamana de cand mi-a venit ideea de a face blogul asta. In prima zi, pe 27 mai, nu a intrat nimeni. Pe 28 au intrat noua oameni, iar pe 29 mai au fost 95. De atunci au fost din ce in ce mai multi, dar nu despre asta vreau sa scriu acum. (Ati observat, probabil, ca nici nu am un hit-counter pe blog - nu cred ca, in cazul Fursecului Mecanic, e foarte util. Poate ca util ar fi fost, cum am mai vazut, sa nu am un counter, ci pur si simplu o caseta de text cu o cifra de vizite in care sa scriu eu zilnic - azi 11.000, maine... sa zicem vreo 12.300, ca da bine.)
Revenind la lucrurile adevarate si palpabile, va prezint cel mai important lucru din luna asta: Oamenii de pe blog. Am cunoscut niste oameni senzationali. Nu ma asteptam ca, printre cei care mi-au scris, sa fie atatea personalitati una si una. Oameni care mi-au scris fara sa ma fi stiut vreodata, pe care i-am cunoscut apoi cand le-am livrat fursecurile, ocazie cu care am redescoperit in Bucuresti oamenii ca lumea. Andreea si Ion, care prefera sa isi investeasca banii pe mancare de calitate decat pe alte lucruri (atentie: au de dat un pui de pisica, un motan superb). Endre, un tip rafinat, inteligent, cu o deschidere mentala pe care am intalnit-o mai ales la tinerii occidentali. El a studiat si lucrat ani de zile in Germania si, asa cum mi-a scris, nu a mai gustat de luni de zile prajituri bune, facute din dragoste si pasiune (asa cum numai mama lui stie sa le faca). Irina, pe care marzipanul o preocupa de 15 ani, tot testand produse pe care scria "marzipan", care au dezamagit-o si n-au ajutat-o deloc sa reuseasca sa se lamureasca ce este marzipan-ul de fapt (sau ce ar trebui sa fie). Oana, care a aflat de Fursec de pe stiupecineva si s-a hotarat sa scrie despre proiect in Evenimentul Zilei. Ileana, o fosta colega de scoala, despre care nu mai stiam nimic de 14 ani; ultima oara cand am vazut-o era un copil, acum e tare de tot la o agentie cunoscuta de publicitate. Alin, primul care a comentat aici pe blog si primul caruia i s-au furat fursecurile. Rely si pisicile ei mari amatoare de fursecuri cu marzipan. Raluca si prietenii ei, mari fani de dulciuri bune; printr-o intamplare fericita, ei s-au bucurat si de un dulce-unicat din partea mea. Elena, care imi scrie din Canada ca maine o sa fie ziua mamei ei si ca ar vrea sa-i duc o surpriza dulce (ii fac un tort, nu poti sa duci fursecuri la ditamai aniversarea rotunda). Lucian, care i-a trimis logodnicei lui un pachetel de fursecuri pe post de declaratie de dragoste. Mina, care si-a propus sa-si pregateasca propriul extract de vanilie de acum incolo. Si multi altii, pe care nu ii pot lista aici din motive de spatiu. Ei au citit Fursecul Mecanic din mai toate tarile europene, chiar si din Japonia, UAE, Brazilia si Sudan. Pentru cei din Romania a fost o onoare sa produc Fursecurile 1, 2 si 3 in sute de exemplare, sa le livrez tot eu si sa vad cum, oriunde ma duc, lumea ma primeste cu un zambet larg de tot. Si pentru asta nu am de spus decat atat: Multumesc. Asta e abia inceputul.

LATER EDIT: Pentru ca randurile de mai sus erau deja scrise cand am facut cunostinta, trebuie totusi sa mentionez ca mi-a facut mare placere sa o cunosc si pe Adelle alaturi de minunatul catel Fax si, de asemenea, nu pot sa tin doar pentru mine faptul ca nu doar donatii in bani am primit saptamana asta, ci si in carti (multumesc Andreea) si, special pentru Fursecul Mecanic, un pachet cu o specialitate din smochine, adus de Jo tocmai din Sarajevo!

Fursecul 4 - Oatmeal Raisin Cookies

"Sanatate, ca-i mai buna decat toate", imi tot spunea cineva. Fursecul 4 o sa fie un cookie plin de lucruri sanatoase: ovaz, stafide, mere si, inevitabil, zahar brun. Puteti sa incepeti sa-mi scrieti pentru Fursecul 4 incepand cu acum pana marti seara. Avand in vedere ca numarul doritorilor de fursecuri a crescut fata de primele trei saptamani, livrarile vor incepe saptamana viitoare inca de miercuri si vor continua joi si vineri. Diseara urmeaza un post aniversar: o luna de Fursec Mecanic.

joi, 26 iunie 2008

Fursecul 3 - Bile de marzipan

S-a incheiat votul pe mail, cu un scor de 11 la 9 castiga bilele de marzipan. Multumesc celor care au suportat modalitatea asta de alegere a Fursecului 3.

miercuri, 25 iunie 2008

Fursecul 3 - Indecis, inca

Sondajul s-a incheiat azi dimineata la ora 4, cu un scor foarte strans, in favoarea muffin-urilor. In ultima ora inainte de incheiere am urmarit evolutia scorului, cand niste useri s-au intrecut in a vota unul prima, celalalt cea de-a doua optiune. In ultimele doua zile, de cand se putea vota, au sosit in total cca. 60-70 de voturi. Ca sa se ajunga la 164 de voturi in doar o ora, ar insemna ca pe langa userii care votasera deja s-au mobilizat cel putin inca 80 care sa voteze cu pasiune in mijlocul noptii ce sa fie Fursecul 3. Ma indoiesc ca asa ceva se poate intampla in conditii reale, avand in vedere ca nu s-au inscris nici pe departe atitia pentru a primi Fursecul 3, astfel incat consider ca au fost doar 1-2 useri care n-au avut ceva mai bun de facut decat sa intre de pe proxy-uri multiple si sa voteze in gluma. Din cauza asta, consider nerealist rezultatul sondajului si, avand in vedere ca nu am acces la IP-urile de la care s-a votat, va provoc la urmatoarea rezolvare a situatiei, pentru a reflecta adevarul: scrieti-mi din acest moment pana diseara la ora 0:00 un mail la saptamanaastavreau@gmail.com fara nici un fel de text - doar in subject line "muffins" sau "bile". Imediat dupa ora 0:00 voi publica numele fursecului castigator.

marți, 24 iunie 2008

Widget-ul s-a reparat...

... si a sosit deja prima contributie facuta de cineva pe un alt blog care gazduieste widget-ul Fursecului Mecanic, si anume la Alin Farcas. Multumesc donatorului pentru cei 5 Euro si, evident si lui Alin, pentru gazduirea widget-ului. Cum de altfel as vrea sa multumesc si celorlalti care au reactionat la postul despre problemele cu widget-ul/blogroll-ul fals, l-au reactivat in varianta lui noua si mi-au scris in acelasi timp despre dificultatile (sau usurinta) in postarea widget-ului.

duminică, 22 iunie 2008

Maine-n toata tara

Am facut zilele trecute un test si am trimis un pachet de fursecuri in provincie, unde a ajuns dupa mai putin de 24 de ore si 19 lei cheltuiti, prin curierii de la Cargus. Dar nu rapiditatea si nici pretul nu erau cele mai importante in testul meu, ci grija cu care urma sa fie transportat pachetul. Surpriza foarte placuta: fursecurile au ajuns perfect intregi - drept dovada am primit si poze de la destinatar. Asadar, acum ca am verificat si functioneaza, din saptamana asta lansez Fursecul Mecanic si pentru provincie, cu mentiunea ca cei 19 lei pe care ii incaseaza Cargus trebuie sa-i primesc in avans de la doritorii de dulciuri care se inscriu la Fursecul Mecanic dinafara Bucurestiului. Nu de alta, dar proiectul nu prevede, dupa cum bine stiti, livrarea in afara Bucurestiului, iar costurile de transport suportate tot de mine ar insemna mai putine fursecuri pentru toata lumea. Si cine ar vrea asa ceva?

Voteaza ce mananci

Tema Fursecului 3 este, inevitabil, marzipan-ul. Si pentru ca putine combinatii din lume sunt atat de bune precum marzipan si nougat (sau, pentru a nu mai starni comentarii: "pasta de migdale si crema de alune de padure"), am ales doua retete, complet diferite, care se bat pentru titlul de Fursec 3. Va propun sa ma ajutati la alegerea retetei, votand in cadrul sondajului de pe sidebar (vedeti, pe sidebar nu sunt numai probleme precum widget-ul, avem si ceva distractiv). Asadar, ce sa fie: Muffins de ciocolata cu marzipan si nougat, o reteta plina (p-l-i-n-a !) de ciocolata sau Bile de marzipan, un fursec fraged in interior, facut cu unt de cea mai buna calitate, plin de marzipan venit de peste mari si tari (de fapt, doar de peste tari). Fiecare bila de marzipan va avea deasupra o bucata de migdala, de fistic sau putin nougat. Votul este deschis din acest moment pana marti seara.

Tot PayPal Widget, sau despre falsul blogroll

Fursecul 3 se probeaza, in mai multe variante, in cursul zilei de azi. In timp ce una din propuneri tocmai este in cuptor, m-am gandit ca widget-ul Paypal necesita cateva lamuriri. In primul rand le multumesc celor care l-au integrat in blogurile lor, precum si celor care au incercat si, din diferite motive, n-au reusit (dar mi-au scris ca au incercat si, la randul meu, am oferit sfaturi pentru a rezolva problema).
Postul prezent se adreseaza, insa, celor care au completat formularul din widget, si-au trecut adresa blogului acolo, apar astfel in lista de "Supporters", dar nici nu au inclus widget-ul pe blogul lor, nici nu mi-au scris pentru a cere detalii tehnice. Practic, widget-ul s-a transformat intr-un fel de blogroll fara voia mea, un blogroll stabilit de cei care viziteaza Fursecul Mecanic, nu unul stabilit de mine si continandu-i pe cei pe care ii vizitez eu. (De altfel, varianta din urma nici nu va exista, pentru ca nu intentionez sa am un blogroll.)
Nu vreau sa fiu penibil si sa fac acum o lista a celor vizati - ei stiu mai bine cine sunt. Repet: Widget-ul nu trebuie sa afiseze decat numele blogurilor care au inclus, la randul lor, widget-ul in sidebar-urile proprii. Daca nu ai de gand sa incluzi widget-ul la tine pe blog, nu completa formularul "Add to site". Nu faci decat sa-ti faci reclama la blog, iar pe mine sa scot widget-ul.
Pentru moment, am ales urmatoarea solutie: am sters widget-ul si l-am inlocuit cu unul nou, aproape identic (pentru recunoasterea usoara: "Doneaza pentru Fursecul Mecanic" nu mai este scris cu maro, ci cu verde).
Ii rog pe cei care au inclus deja widget-ul vechi sa-l inlocuiasca cu cel nou, completand din nou datele lor la "Add to site" si le multumesc pentru corectitudinea de care au dat dovada pana acum. Pe toti ceilalti - inclusiv pe cei care s-au trecut in widget cu bune intentii, dar n-au mai reusit sa includa codul html la ei in blog - ii rog sa-mi scrie mail inainte de a se trece aiurea pe widget, pentru a nu fi confundati cu cei care cauta doar o modalitate ieftina de a-si populariza blogul.
In incheiere spun doar atat: Fursecul 3 s-ar putea sa contina marzipan. Detalii diseara.

marți, 17 iunie 2008

PayPal Widget

M-am lamurit cum e cu widget-ul Paypal. E relativ nou si pentru cei de la Paypal (si inca in faza beta), din cauza asta nu e foarte bine explicat (sau promovat). Asadar, widget-ul de donatii (asa cum e si cel de aici, din sidebar) nu afiseaza decat totalul sumelor donate, nu si numele donatorilor. In schimb afiseaza pe un scrollbar numele blogurilor care sprijina initiativa Fursecului Mecanic prin publicarea widget-ului pe propriul lor site. Prin click pe "Supporters" pot fi listate blogurile in cauza, in functie de diferite criterii.
Daca ai blog si vrei sa sprijini initiativa mea, include widget-ul pe blogul tau (daca ai nevoie de ajutor pentru asta, scrie-mi mail). Toti banii donati prin intermediul widget-ului, indiferent pe ce blog ar fi pus, vor ajunge la Fursecul Mecanic. Drept multumire, posesorii de blog vor primi din partea mea un abonament la dulciurile pe care le fac.
Vrei propriul widget de donatii? Click
aici.

luni, 16 iunie 2008

Fursecul 2 - Chunky Peanut Butter Cookies

Fursecul din saptamana asta: Chunky Peanut Butter Cookies, biscuiti cu unt de arahide si bucati de arahide, o reteta tipic americana, la fel ca si cea de saptamana trecuta. Fursecul 3, de saptamana viitoare, nu va mai fi un biscuit, asta pot sa va spun deja. Facem o mica pauza de biscuiti dupa 1 si 2, care sunt ambii foarte satiosi.
Cei care sunt interesati de produsul in cauza imi pot scrie incepand cu acum, pana joi, 26 iunie, seara. Le voi confirma pe mail, ca si pana acum, celor care urmeaza sa-l primeasca. Cei care si-au exprimat dorinta de a se abona nu trebuie sa-mi mai scrie dupa ce au primit de la mine confirmarea scrisa ca i-am trecut pe lista abonatilor.

duminică, 15 iunie 2008

FAQ - despre abonamente, donatii si ambalaje

Primul post ofera descrierea proiectului Fursecul Mecanic, dar in discutiile cu cei care mi-au scris pana acum am observat ca s-au strans mai multe intrebari justificate care necesita detalieri, asa ca iata-le:

1. Intrebarea cel mai des pusa: Ma pot 'abona' la Fursecul Mecanic? (La produsele Fursecului, nu la blog. La blog te poti abona prin feed.)
Da, pentru ca in felul asta reusim sa sprijinim si ideea ambalajelor refolosibile. Saptamana asta, cu ocazia Fursecului 1, am incercat mai multe tipuri de ambalaj, de la pungi si plicuri de cate 2-4 cookies la cutii din plastic si borcane de cookies din sticla. Ultimele doua variante, cutiile si borcanele, au mai multe avantaje: sunt returnabile si refolosibile (pe sistemul 'dat borcan plin cu cookies, luat borcanul gol de data trecuta pentru reumplere', cum bine nota Adelle), pot fi inchise ermetic, pastrand produsele mai mult timp proaspete, incap mai multe fursecuri in ele decat in pungi si plicuri si pot fi folosite pentru produse de diferite dimensiuni. Practic, in felul asta, generam zero deseuri.

2. Abonamentul implica obligativitatea de a plati produsele, respectiv de a dona?
Nu. Cu riscul de a ma repeta: proiectul se bazeaza pe bunul simt al celor care vor sa faca parte din el, nefiind un proiect comercial.

3. Daca vreau sa donez, cat donez?
Cat vrei. Vezi pct. 2. Sunt binevenite orice sume pentru a mentine viu proiectul.

4. Cum donez?
Direct la curier, cand vin fursecurile. Sau: poti sa depui/virezi bani direct intr-un cont bancar normal. Pentru a-l afla, scrie-mi mail. Alternativa mai rapida: click pe widget-ul Paypal din sidebar, in dreapta ecranului. Transferul
e securizat, evident, dar trebuie sa ai cont la Paypal (se face ultra-rapid). Avantaje Paypal: comisionul de virament il platesc eu (si e, oricum, mic); nu trebuie sa faci transferuri bancare complicate (IBAN etc.) sau sa mergi la banca pentru a depune bani. In widget este si un scrollbar, dar se pare ca nu indica, asa cum am crezut initial, suma donata si numele donatorilor, ci doar numele celor care sprijina donatiile si sumele colectate cu ajutorul blogurilor lor dar si donate de ei direct (vezi pct. 7 mai jos). Suna destul de complicat, o sa ma lamuresc in zilele urmatoare, cand widget-ul va fi folosit.

5. Pot comanda fursecuri altele decat fursecul saptamanii in curs?
Da, daca este o reteta care a fost deja produsa pe blog, daca am timp si daca, asa cum se procedeaza si in cazul retetei saptamanii in curs, doritorul imi scrie un mail in care imi motiveaza de ce ar trebui sa primeasca fursecul respectiv. Daca imi place ce-mi scrie, primeste ce-si doreste.

6. Livrarea fursecurilor se face si in provincie?
Inca nu, dar am in vedere pentru viitorul foarte apropiat.

7. Cum pot sprijini Fursecul Mecanic, in afara de donatii?
Tot in widget-ul de la Paypal exista optiunea "add to site", unde se genereaza un widget pe care il puteti, apoi, include in propriul blog. Ca sa nu plictisesc aici, va astept pe mail pentru detalii tehnice.

LATER EDIT: Au sosit deja primele doua donatii prin Paypal, widget-ul se actualizeaza automat (veti vedea ca indica acum primii 15 Euro primiti). Multumesc!

No soup for you!

Am primit multe mailuri in care mi se propune sa public retetele fursecurilor pe blog, respectiv secretele lor. Am raspuns fiecaruia in parte, dar vreau sa clarific si aici din nou chestiunea: Nu voi publica niciodata retete, pentru ca Fursecul Mecanic nu este un blog de retete. Pentru asta exista multe alte site-uri, in romana si in toate limbile imaginabile: bloguri, forumuri, youtube etc. Retetele mele nu sunt hiper-secrete, ele se bazeaza pe:
- bunul simt de a respecta retetele originale in detaliu,
- disponibilitatea de a pierde foarte mult timp pe internet cautand detalii si experiente ale diferitilor utilizatori din lume care au incercat genul respectiv de reteta,
- respectul fata de ingrediente, despre asta am tot scris si nu insist aici si, in fine,
- combinarea diferitelor retete gasite pe internet sau in carti de bucate, in asa fel incat sa rezulte produsul meu final.
Asta nu inseamna ca nu putem discuta reteta pe care o produc in saptamana respectiva, dar nu o sa listez niciodata "100 de grame de zahar brun, 2 oua" etc., din motivele sus-mentionate.
Sunt insa dispus sa impartasesc, chiar cu mare placere, mici trucuri care sa ajute la reusita retetelor. Asadar, pentru Fursecul 1, chocolate chip cookies, am urmatoarele sfaturi:
- untul se scoate din frigider cu 6-7 ore inainte de prelucrare
- ouale se adauga unul cate unul si se incorporeaza nu bine, ci foarte bine si cu rabdare
- la incorporarea fainii, nu amestecati pana este incorporata perfect, asta se va intampla odata cu adaugarea bucatilor de ciocolata; prea multa amestecare va dezvolta glutenul din aluat si-l va face mai tare
- tava trebuie racita perfect inainte de a baga la cuptor urmatorul lot de cookies, altfel se vor scurge in tava si vor iesi chocolate chip omlets.

sâmbătă, 14 iunie 2008

Fursecul si Evenimentul

In Evenimentul Zilei de azi apare un articol despre Fursecul Mecanic. Nu insist asupra lui, dar doua lucruri trebuie lamurite: In primul rand, la tiramisu ingredientul de baza este mascarpone. In viteza pe care o prinsesem la interviu am uitat sa-l enumar odata cu restul ingredientelor; mi-am dat seama si l-am spus mai tarziu in discutie, dar probabil ca reportofonul era deja oprit.
Iar doi: nu sunt un barbat "asezat". E ultimul cuvant care mi-ar veni in minte atunci cand m-as descrie.
LATER EDIT: Autoarea articolului a tinut cont de comentariile mele si a modificat varianta online a articolului. Multumesc.

vineri, 13 iunie 2008

CCC la livrare

Chocolate Chip Cookies, sau fursecul 1 (in ordinea productiei, nu ca ar fi neaparat cele mai bune fursecuri pe care le fac) sunt pe drum catre cei carora le-am confirmat ca vor primi primul lot de fursecuri. Cei mai norocosi i-au primit deja de azi, la ceilalti vor ajunge in cursul urmatoarelor doua zile. Cei care abia au intrat pe blog si nu stiu despre ce e vorba: lamuriri complete aici.
(Foto: Florin Costache)

marți, 10 iunie 2008

Fursecul 1 - Chocolate Chip Cookies

Primele dulciuri le voi trimite, asa cum am promis, saptamana asta. Sunt tipic americane: chocolate chip cookies, adica biscuiti cu bucati de ciocolata. Spre deosebire de biscuitii non-americani, acestia trebuie sa fie supradimensionati (unii cat o palma deschisa), crocanti in margine si moi, aproape necopti, in interior, trebuie sa aiba o nota pregnanta de caramel (data de folosirea zaharului brun) si, evident, cat mai multe bucati de ciocolata. Reteta mea combina ciocolata amaruie cu continut de cacao de 70% si ciocolata cu lapte (31%).
Istoria retetei e cat de cat interesanta: Ruth Wakefield era proprietara unui restaurant in statul american Massachusetts in anii '30. Doamna in cauza obisnuia sa le ofere clientilor biscuiti din partea casei, la pachet, pentru a-si aminti cu placere si acasa de masa pe care o luasera la restaurantul ei. Intr-o seara din 1933, in timp ce facea biscuiti cu aluat din ciocolata, doamna Wakefield a constatat ca i s-a terminat stocul de ciocolata de menaj, asa ca a luat o ciocolata normala, semi-dulce (amaruie, cum ii spunem noi), a taiat-o in bucati si a sperat ca bucatile se vor topi in cuptor. Asta nu s-a intamplat, pentru ca bucatile de ciocolata s-au topit doar putin si au ramas la locul lor in aluat. Astfel a luat nastere chocolate chip cookie-ul. Reteta s-a bucurat de asemenea succes in toata America, incat cei de la Nestle (fabricantii ciocolatei folosita de nevoie) i-au asigurat doamnei Wakefield un stoc nelimitat de ciocolata pe viata, in schimbul dreptului de a publica reteta Toll House Cookie pe pachetele de ciocolata Nestle. Din anii '60, Nestle au inceput sa vanda (si continua si azi) ciocolata semi-dulce sub forma de picaturi, special produsa pentru aceasta reteta. In plus, exista pe piata americana si biscuiti produsi industrial, sub numele de Toll House Cookies.
Nu e cazul meu, unde fursecurile nu vin dintr-o fabrica. In schimb, fiecare biscuit e pregatit, copt, inspectat, ambalat si livrat cu mare grija numai de mine, Fursecul Mecanic.

joi, 5 iunie 2008

Vanilie vs Vanilina

Vanilie si vanilina - asta e un subiect care-mi place prea mult ca sa nu-l am aici pe blog. Zaharul vanilinat nu e acelasi lucru cu zaharul vanilat. Vanilina (continuta, in natura, in proportie de 1,5-4 % in fructul de vanilie, cunoscut popular drept 'baton de vanilie') se obtine, cu mare placere de catre industrie, in mod artificial, ca produs secundar al industriei de prelucrare a lemnului (!). Odata adaugata vanilina la zahar obisnuit, acesta devine zahar vanilinat. Ieftin si perfect pentru toate concernele care vand ingrediente consumatorului care se lasa prostit, fiindca e neinformat si cumpara ce i se ofera pe raft. Chiar si in cadrul vanilinei se poate distinge intre calitatea "identic naturala" si calitatea (sub-jalnica) numita etilvanilina, obtinuta printr-o multitudine de procese chimice.

Daca vreti adevaratul zahar vanilat, trebuie sa taiati un baton de vanilie si sa-l puneti intr-un borcan cu zahar.
Zaharul va absorbi aroma de vanilie naturala si, in cca. doua saptamani, puteti sa va laudati la toata lumea ca aveti zahar vanilat si nu va mai trebuie nenorocirea de zahar vanilinat cumparat din magazin. La fel de bine, puteti sa scufundati un baton de vanilie in ceva alcool (rom, vodca), urmand ca, dupa un timp, sa aveti extract de vanilie produs in casa. Alcoolul se va evapora la coacere, ramanand doar vanilia naturala. Pentru cei mai pretentiosi (sau cei mai grabiti): cumparati-va extract de vanilie gata preparat.

Nougat si Marzipan

Repede, ca sa nu fie prea plictisitor: nougat-ul este o pasta de alune de padure, imbogatita cu zahar pudra, unt de cacao si alte cateva ingrediente (ciocolata, lapte praf s.a.). Daca vreti, un fel de Nutella, dar mult mai gustos. Nougat-ul este o excelenta baza pentru o multime de retete, dupa cum o sa vedeti in perioada urmatoare. Se face deosebirea intre nougat inchis si deschis la culoare, in functie de continutul de alune macinate. Denumirea de nougat in sensul asta este valabila doar in tarile in care se vorbeste germana, pentru ca alte tari inteleg prin Nougat ce intelegem noi prin "nuga", adica o masa alba, care are la baza miere si albus si de cele mai multe ori nuci sau alune taiate bucati mari in compozitie.

Despre marzipan ar fi multe de zis. Etimologia cuvantului este prea lunga si neconfirmata ca sa ocup loc cu ea aici. Curiosii pot citi pe Wikipedia. Important este ca marzipan-ul este o masa de migdale pisate, carora li s-a adaugat zahar. Este unul din cele mai gustoase si rafinate ingrediente de pe lume, poate fi mancat si ca atare. La noi am intalnit marzipan numai la cofetariile Ana, unde tortul asa-zis invelit in marzipan era, de fapt, invelit intr-o batjocura de glazura tare, alcatuita din foarte, foarte mult zahar pudra si, probabil, o urma de migdala, ca sa justifice numele - dar nici urma de gust de migdale (marzipan-ul, ca sa poata fi numit asa, permite maximum 35% zahar in compozitie, lasand destul loc migdalelor, atat pentru gust cat si pentru textura). In plus, ca o particularitate a productiei celor de la Ana, torturile invelite in "marzipan" erau pline de scame ori de cate ori m-am uitat de aproape la ele. Nu stiu daca le mai au in oferta, am renuntat sa mai intru la Ana de vreun an, cam de cand au incetat sa-si mai cunoasca propriile produse:


miercuri, 4 iunie 2008

A sosit ciocolata!

Atentie, la Posta Romana se misca lucrurile: de obicei, un pachet din Germania ajungea in 2-3 saptamani. Iata ca dupa doar 12 zile e al meu - record absolut. Pe langa ciocolata mult-asteptata, am mai comandat si alte ingrediente fine, despre care o sa scriu maine. Spun doar atat: marzipan si nougat.