duminică, 28 septembrie 2008

Fursecul 15 - Brownies de Aviatori

Dupa o saptamana de pauza (timp in care mi-am dat seama ca, dupa o intoxicatie alimentara, ficatul are intr-adevar mult mai mult de suferit decat restul corpului - multumesc zarzarica pentru avertizare) continuam cu Fursecul 15, un brownie cu bucati de nuca sau alune de padure, plin de ciocolata si usor umed in interior, asa cum trebuie sa fie un brownie adevarat (sau, cum ar spune cineva care nu se poate abtine sa-mi spuna asta la fiecare reteta de inspiratie americana, unde aluatul nu trebuie sa ajunga o talpa uscata: "nu e copt destul"). Reteta e simpla, degustarea brownie-ului e ca o injectie cu adrenalina: ai impresia ca ciocolata iti intra direct in vene, te zguduie un pic, te trezeste din amorteala si te binedispune pentru cateva ore. Timp in care, tocmai bine, ai ocazia sa cauti indiciile pentru Fursecul 15. Da, saptamana asta - si doar saptamana asta - renunt la temele obisnuite. Pentru a obtine Fursecul 15 va invit la plimbare. Traseul este Piata Victoriei - Piata Aviatorilor (numai pe Bulevardul Aviatorilor). De-a lungul bulevardului, in cabinele telefonice, pe stalpi si pe banci o sa intalniti incepand cu aceasta noapte autocolante cu logo-ul Fursecului Mecanic si o cifra (ca in exemplul de mai jos). Presupun ca majoritatea dintre voi au mobil cu camera foto, asa ca va rog sa pozati cat mai multe din aceste autocolante si sa mi le trimiteti pe mail. Suma cifrelor pozate va reprezenta cantitatea de brownies pe care o s-o primiti. La fiecare poza va rog sa imi precizati si unde a fost facuta. Cat despre autocolante, sunt tiparite pe o hartie speciala, usor de inlaturat dupa aplicare, asa ca actiunea mea n-o sa lase mizerie in urma. Autocolantele va asteapta doar pana marti seara, iar mail-urile de la voi le astept pana miercuri seara, 1 octombrie, ora 22:00. Succes si plimbare placuta!

marți, 23 septembrie 2008

Fursecul si Elle

Editia din octombrie a revistei Elle prezinta, pe doua pagini, "zece pagini virtuale 100% romanesti pe care merita sa le vizitezi". E o mare onoare ca Fursecul Mecanic sa faca parte din lista respectiva, la pozitia a cincea. Click pe poza pentru a mari imaginea.

duminică, 21 septembrie 2008

Pauza

Anuntarea Fursecului 15 si schimbarea regulamentului o sa mai intarzie cateva zile, pentru ca momentan astept sa-mi treaca o intoxicatie alimentara pe care o datorez mancatului in oras.

luni, 15 septembrie 2008

Fursecul 14 - Linzer

Fursecul 14, Linzer-ul, este derivat din cea mai veche reteta de tort din lume, Linzer Torte. Mult timp s-a crezut ca reteta din orasul austriac cu acelasi nume dateaza din 1696, dar acum trei ani a fost gasita la o manastire din zona reteta pentru acelasi tort, scrisa chiar mai devreme, anume in 1653 - acum 355 de ani! Faptul ca pana in zilele noastre reteta a ramas populara si proaspata in mintea patiserilor europeni spune totul despre ea. "Proaspat" este si traducerea in romana a numelui de familie al domnului Max Frisch, elvetianul romancier-dramaturg-arhitect care va va ajuta (sau nu) sa primiti Fursecul 14.
(La noul si deja promisul format de post-uri o sa trecem incepand cu Fursecul 15. Pana atunci, o ultima tema in stilul cunoscut. Ea vine din teatru, pentru ca am dorit sa tin cont si de sugestiile voastre.) Intr-una din piesele lui Max Frisch, prima replica a personajului principal este: "Ar trebui sa-i spanzure, n-am spus-o eu dintotdeauna?" Cum se numeste personajul in cauza si care este numele piesei? Pana maine seara, la ora 23:00, aveti timp sa-mi raspundeti aici la comentarii.

joi, 11 septembrie 2008

Smochine cadou

Am primit cadou din partea lui Alex (un mare amator de fursecuri si in acelasi timp unul din corespondentii mei preferati de pe blog) o cutie de smochine proaspete si un borcan plin cu gem excelent de smochine, ambele din productia proprie, evident. Un gest foarte frumos, pe care il apreciez si a carui vibratie buna intentionez s-o transmit mai departe catre voi, asa ca o sa includ gemul de smochine pe lista ingredientelor unuia din urmatoarele fursecuri.

duminică, 7 septembrie 2008

Fursecul 13 - Caramel Apple Cookies

Reteta pentru Fursecul 13 contine, asa cum ii spune si numele, mult mar. Partea de caramel consta in zahar caramelizat stins cu smantana dulce. (Pentru echilibru, cookies din saptamana asta vor contine, pe langa mar, si alte ingrediente sanatoase, de exemplu fulgi de ovaz.) Cu ocazia documentarii pentru reteta nr. 13 am aflat si eu cateva lucruri interesante: Marul face parte din familia trandafirilor. Fructul pluteste pe apa pentru ca 25% din volumul sau e compus din aer. Europenii mananca, in medie, 20 de kg de mere pe an. In 1976, o fata de 16 ani din statul american New York a reusit sa decojeasca un mar creand cea mai lunga bucata de coaja de mar din istorie: 53 de metri. Nu are, insa, mare rost sa va decojiti merele: doua treimi din fibrele si mare parte din antioxidantii unui mar se gasesc in coaja sa.
Iar acum, tema saptamanii, in sfarsit din muzica: Ce trupa, in numele careia este continut numele unei capitale culturale, a remixat melodii Nine Inch Nails? Raspunsurile sunt asteptate ca de obicei aici la comentarii, pana marti 9 septembrie, ora 23:00.

luni, 1 septembrie 2008

Fursecul 12 - Muffins cu afine si ciocolata

M-a intrebat astazi cineva de pe blog - precizand ca nu este feminista - de ce toate temele de pana acum au avut in centrul atentiei doar barbati. Recunosc ca nu ma gandisem la aspectul asta, dar e un punct de vedere valabil, astfel incat tema pentru Fursecul 12 are in centru o femeie. Si ce femeie: Sylvia Plath, poeta. A mai venit vorba despre ea, cu ocazia uneia din temele recente de pe blog. In filmul "Sylvia", despre viata ei, aflam ca la un moment dat doamna Plath se muta cu sotul ei, Ted Hughes, din Statele Unite in Marea Britanie. Cu ce isi ocupa ea timpul, spre dezamagirea sotului ei, in loc sa scrie? Raspunsurile ca de obicei aici la comentarii, pana marti 2 septembrie ora 23:00. Toate raspunsurile corecte vor primi, asa cum ati dedus deja din titlu, muffins cu afine proaspete si bucati mari de ciocolata cu lapte.