vineri, 29 august 2008

Fursecul si Dilema Veche

Multumesc the o'connors de la comentariile la "Fursecul si Tabu", pentru ca nu aflasem nici de articolul din Dilema Veche. Si multumirile mele merg, alaturi de tot respectul, catre Andreea Pietrosel, autoarea articolului. Click pe poza pentru articolul marit.

Fursecul si Tabu

Cea mai placuta surpriza la aniversarea de trei luni: Aseara eram in ambuteiaj pe DN1 pe la Baneasa si, asa cum am obiceiul, imi citeam de pe mobil mail-urile si comentariile de pe blog. Si vad, printre altele, mesajul lui idée scandalisée, care imi scrie ca a aflat din revista Tabu despre mine. Habar n-aveam ca ar fi aparut ceva in Tabu, asa ca am mers repede la Selgros, pentru ca era cel mai apropiat loc in care aveau reviste, am cumparat numarul actual din tabu si, citindu-l nerabdator in parcare, am gasit stirea. Cei de la Tabu au facut un gest foarte frumos scriind despre proiectul Fursecul Mecanic. Le voi multumi personal ducandu-le fursecuri, ca sa nu trebuiasca sa astepte sa le impartiti voi cu ei.

joi, 28 august 2008

Motivatii primite pe mail

Astazi se implinesc trei luni de cand am infiintat Fursecul Mecanic. Cu ocazia asta am pregatit o mica parte din motivatiile primite de-a lungul timpului. Sunt cele de la inceput, non-tematice, exact asa cum le-am primit; n-am intervenit decat scurtandu-le acolo unde era necesar (marcat prin paranteze patrate). Unii din voi au fost de acord sa le apara prenumele, altii doar initiala, asa ca am hotarat sa nu complic lucrurile si sa pun la toata lumea doar initiala. Daca va recunoasteti motivatia printre ele si vreti s-o scoateti in evidenta, sunteti bineveniti. Iata partea intai, in ordine cronologica:

wow ce idee super !!! eu sunt fan fursec si cioco,m-ai agatat :)
C

Super idee! Felicitari. Sunt de exact aceeasi parere. Dulciurile industriale sunt oribile si mie una imi dau si arsuri la stomac. Asa ca fac si eu cand pot. Preferatele mele sunt clasicele choco chips cookies, care imi ies binisor. Am facut si cu faina integrala si am adaugat tarate si au iesit diferit, dar tot bune. Mai fac muffins si brownies, dar ales sunt mai mult prajituri. Te voi urmari cu atentie. Succes!
J

excelenta idee!
si eu simt lipsa dulciurilor adevarate si naturale, ma oftic sa vad ca nu exista decit 2-3 biscuit cu unt si aia super anosti, placute de susan, migdale, alune, etc... si cam atit, nu? ah, si musli
ce altceva ma exista natural?
iti doresc sa-ti iasa si cred ca o sa revin cu o comanda ;-)
N

A,ce dragut, cookies..sper sa nu pui retete care necesita skill, vreau sa le pot face si eu acasa. chiar daca nu am ciocolata cumparata via ebay:). Spor la treaba! si felicitari pentru initiativa
A

Draga Fursec Mecanic,
iti urmaresc site-ul cu interes in fiecare zi (...aproape in fiecare zi... cateodata riscul de a saliva pe tastatura e prea mare...)
in lumea anosta de la serviciu ideile tale culinare reprezinta una dintre putinele metode de a pastra interesul pentru viata...:D..acum...ca sa trec la subiect: vreau si eu parte din fursecul de inaugurare...(cativa colegi ma roaga sa scriu si in numele lor...avand in vedere ca e aproape ora 1.. si the sugar rush starts to kick in!)
asteptam materializarea acestei inintiative cu mult interes!
spor la framantat!:)

I

Trebuie neaparat sa ma inscriu pe lista de degustatori din saptamana asta!
Nu imi plac dulciurile mult prea dulci, nici cele care se pot incadra in categoria ciocolata/prajitura de ciocolata (de ex nu apreciez mascotele, ciocolatele din magazine samd), dar imi plac foarte mult fursecurile crocante care au ceva special (stafide, bucatele de ciocolata sau alune aruncate pe alocuri).
Mi se pare foarte tare faptul k blogul in sine e "Fursecul" mecanic - asta inseamna k chiar e ceva foarte bun pt mine cel putin. Sper sa vad in curand si ceva retete si sa am succes cu cele care-mi fac cel mai mult cu ochiul. As sugera sa pui totusi si ceva variante romanesti de ingrediente (ca chestia cu esenta de vailie obtinuta din baton+alcool+rabdare) - ceva accesibil oricui sa zicem.
Mult succes,
I

Salut!
Mama mea implineste in curand 70 de ani. Eu sunt in Toronto si as vrea sa ii fac o surpriza de ziua ei. Am incercat sa gasesc ceva online dar nici un cadou din cele disponibile nu mi s-a parut potrivit in afara de flori. Dar ea are gradina plina de flori, nu cred ca as reusi sa ii fac o surpriza. Dar un desert bun cu siguranta ar incanta-o.
Multumesc.

E

De ce ar trebui sa primesc si eu fursecul? Pentru ca sunt o pofticioasa fara pereche, pentru ca m-am saturat de aceleasi dulciuri fara gust de la patiserii si cofetarii, pentru ca sunt o grasa si trebuie sa ma mentin, and last but not least, pentru ca sunt departe de casa si nu stiu sa gatesc prajituri fara sa fie mama langa mine!!!! Multumesc frumos anticipat!
A

felicitari pentru initiativa! astept cu nerabdare sa faci ceva cu migdale, imi plac la nebunie, iar pricomigdalele din comert nu ma satisfac deloc. cum as putea sa mi alint papilele mele gustative cu bunatatile tale?:D
numai bine,
i

Buna ziua! V-am descoperit blogul in urma articolului din EvZ. Nu va ascund ca, la inceput, am fost intrucatva mirat: de ce ar face un om asa ceva, folosind si ingrediente din import, numai pentru a bucura papilele gustative ale altora? Dar pana la urma am inteles: cultura serviciilor nu prea exista in Romania si, de altfel, nici cultura lucrului bine facut. Asa fiind, in seara zilei in care am citit articolul din EvZ si am si vizitat blogul Dvs., iesind la o bere cu colegul E - care mi-a fost coleg pe durata pregatirii la Institutul National de Administratie si apoi "tovaras de suferinta" la Europa-Kolleg Hamburg - i-am povestit despre odiseea Fursecului Mecanic. S-a hotarat sa va scrie si, iata, acum il urmez eu. Asadar, in masura posibilului, includeti-ma si pe mine in lista livrarilor Dvs. pentru Fursecul 4. Pentru ca intr-un post anterior ati vorbit despre marzipan, cel mai bun mi s-a parut cel de la Niederegger, din Luebeck. Student pentru un an in Hamburg fiind, produsele de la Niederegger se gaseau mai peste tot, dat fiind ca orasele hanseatice sunt asa de aproape unul de altul.

Buna.
Batonul de vanilie este pentru mine ceva fascinant pe care nu l-am atins niciodata dar ma fascineaza. Nu am vazut in realitate in nici un magazin asa ceva in bucuresti.Poate ar trebui sa mai caut dar daca stii tu vreun loc te rog sa imi spui si mie.
Si revenind la blog l-am citit de la primele posturi si mi se pare o idee senzationala.
Mie imi plac biscuiti mai ales cei cu chocolate chip dar nu prea am rabdare sa bag zeci de tavi la cuptor. Asa ca admiratia mea este cu atit mai mare pentru ca stiu ce inseamna bucataria migaloasa. Asa ca ma ofer voluntar sa fiu pe post de cobai pentru productia ta de biscuiti.
Am vazut ca vrei sa stii motivatia noastra de a cere biscutitii. Pai la mine e simplu: micul dejun ar fi fff trist daca linga cafeluta nu ar exista si un biscuitel. sau mai multi. Si mai e un aspect al problemei ce trebuie luat in considerare.
Avind in vedere ca am 2 pisici care isi disputa locul de la mine din brate la cafea ar fi foarte derutate si nefericite daca in loc de frimiturile care le mai primesc din cind in cind le-as da doar cafeaua sa o miroasa.
Nu prea am talent literar asa ca ma multumesc doar sa iti citesc blogul si sper sa ma incluzi in lista de pofticiosi de biscuiti.
La revedere.

Buna,
Am gasit blogul, am citit "marzipan" si a fost deajuns.
Pe urma am vazut poze de la fursecuri si a fost deajuns peste deajunsul de dinainte.
Din cofetarii nu e nimic de mincare, de mult.
Eu sint mare consumator de dulciuri, dar de ceva timp m-am resemnat la crema de zahar ars facuta acasa, miere frecata cu unt si pus pe piine prajita si saraigli plus alte minunatii de la un restaurant turcesc din Constanta, unde ajung rar :(
Sint in Cluj, dar daca te hotarasti sa trimiti bun si aici, costul transportului ma priveste pe mine si promit sa lipesc frumos orice bucata rupta inainte de a gusta.
ZI fainaaaaaaaaa,
D

Servus,
Numele meu e M si sunt curioasa. Despre blogul tau am aflat de pe stiupecineva si mi se pare o idee destul de traznita incat sa ma intrige. Inainte de a zice ca vreau si eu sa vad cum iti ies fursecurile – chestie cu care as vrea sa termin – vreau sa iti zic ceva despre ambalaje. Am dat de italienii astia (http://www.ideem.it/en/) acum ceva vreme, iar ei ofera pattern-uri de ambalaje gratis, daca nu sunt folosite in scopuri comerciale. Cum proiectul tau nu e comercial, as zice ca merge, nu ? Ma gandesc ca ar merge mai usor comandate la o tipografie, si apoi asamblate de o echipa de entuziasti. Dat fiind ca uneori am si eu entuziasme creative in ceea ce priveste grafica, as putea incerca sa personalizez una din variantele astea de ambalaj, pe care o vei alege (jobul meu nu e de grafician, ci de arhitect, dar de, uneori mai iese si altceva). Eu am incercat cateva si chiar se asambleaza. ;-) Ceea ce nu stiu inca e cat de rezistente trebuie sa fie – cum le trimiti? Curier sau posta? Bun, acestea fiind zise te las sa decizi daca merit vreun fursec,
Toate cele bune,
M

Foarte draguta ideea ta cu prajiturelele.. si da, din pacate ai dreptate.. e foarte greu sa gasesti dulciuri bune la noi.. Eu am norocul ca o data la cateva luni, cand ajung acasa, sa ma bucur de cele pe care le face mama... si nu pot decat sa ma fiu fericita pentru faptul ca ea are o pasiune pentru asta... Asa ca astept sa ma bucur si de pasiunea ta ;) Daca ai deschis deja lista "premiatilor" cu fursecuri, indraznesc sa te rog sa ma iei in calcul... Astept un mail de confirmare, pentru a-ti da si adresa si restul datelor. Multumesc si mult,mult succes! Ai putea sa incerci sa gasesti voluntari care sa te ajute la pregatit si ambalat fursecurile, in cazul in care volumul depaseste asteptarile tale... uite.. eu ma ofer ;) (desi poate avantajul ar fi superior efortului depus.. as putea sa trag cu ochiul la retetele tale... dar putem concepe un contract de confidentialitate.. )
R


Buna,
Interesanta ideea ta de a trimite prajiturici altor semeni, in contextul lumii false in care traim. Sunt mama de gemeni, mici, nu au inca doi ani si sunt preocupata de mancarea lor, cred ca orice mama, sa fie sanatoasa, fara E-uri, proaspata, cu gust. Cea mai grea decizie in domeniul alimentar este sa aleg un produs dulce pentru cei mici. Pentru ca nu stiu sa gatesc dulciuri, pentru ca ingredientele cele bune nu imi sunt la indemana, pentru ca bunica mea care facea prajituri bune bune nu e prin zona...ca atare gasesc "salvator" de interesanta ideea ta si as vrea sa ma inscrii ca membru si sa primesc saptamanal (abonament in borcan:)) produsele tale.
In limita posibilitatilor, as vrea si fursecurile care au aparut in aceste doua saptamani, pentru ca abia acum am descoperit blogul.
Mersi si astept vesti,
R

In primul rand vreau sa te felicit.Pentru ca ai avut o idee geniala,pentru ca faci ceea ce iti place si pt ca m-am saturat de E-uri si vreau sa incerc ceva nou (bine,pt asta te felicit apriori in speranta ca voi testa (a se citi "savura" :) ) your cookies.Din cate am inteles cei care vor sa primeasca fursecuri trebuie sa-ti scrie un mesaj (ca si la interviuri: "De ce sa fiu eu THE ONE?" ).Well,sincer in primul rand e curiozitatea: tipul asta chiar e pe bune?iti trimite acasa fursucuri si tu platesti cat vrei?Adica,suntem totusi in Romania so..mi se pare de apreciat increderea ta .In al doilea rand vreau sa vad diferenta intre chestiile alea la cutie,cu multe E-uri si ceea ce faci tu...Hai,ca incepe Kong Fu PANDA si tb sa fac popcorn :) seara buna!

Draga Fursecule Mecanic,
Initiativa ta e absolut geniala si te felicit pentru ea. The chocolate chip cookies (mai precis poza si post-ul de pe blog) m-au facut sa inghit in sec si sa ma duc instant in bucatarie sa prepar o prajitura. :) Cel mai mult apreciez grija cu care iti selectezi ingredientele si faptul ca nu dai retele pe blog. Te sustin in totalitate... am adaugat pe blog widget-ul, curand voi si dona pentru ca vreau sa te vad rezistand cat mai mult. Felicitari si la cat mai multe prajituri, fursecuri, biscuiti si alte dulciuri care sa-ti lase gura apa.
Succes in continuare,
A

mesaj de la userita "departe":
In primul rand, trebuie sa spun ca m-am topit de pofta de cand ai inceput sa faci fursecuri si ma gandesc cu jind la ce bune trebuie sa fie. Mi se pare fantastic ce faci, ideea in sine de a face bunatati si de a le distribui pe gratis, de a depune efortul necesar producerii si livrarii doar pt a face o placere oamenilor este extraordinara. [...] Din pacate, eu locuiesc in perfidul Albion si deci ma voi multumi ca pana acum privind la poze. Stiu ca nu livrezi in afara tarii, si de asta as dori sa te rog daca poti sa livrezi niste fursecuri parintilor mei, care sunt in Bucuresti. La inceputul lui august se implinesc niste ani de cand am plecat din tara si stiu ca le e dor de mine, de asta ma gandesc ca fursecurile de la tine le-ar face placere. [...] As avea o mare rugaminte la tine, daca ai putea pune inauntrul cutiei (sau oricarui alt ambalaj pe care alegi sa-l folosesti) un bilet pe care sa scrii "O mica surpriza de la fiica preferata". Este vorba de o gluma intre noi, legata de faptul ca sunt singura la parinti si deci evident copilul preferat... Ma gandesc ca fara asta ar fi mult prea surprinsi si ar lua cookies-urile ca pe o farsa.
--------
(Am dus cookies acum o ora si ceva, a trebuit sa-i las la usa, pentru ca nu era nimeni acasa, dupa care am primit foarte prompt confirmarea de la "departe"):
Fursecule, stii expresia aia ca "ce usor poate fi facut un om fericit"? Ei bine, pe mama poti sa o pui in undita si sa prinzi peste cu ea, asa de incantata este de cadoul de la tine. Citez din mailul pe care mi l-a trimis chiar acum: "Draga mea La 18.05 am ajuns acasa si de clanta era prins un cadou de la fiica preferata . Bine inteles ca l-am deschis si pe el scrie "Fursecul Mecanic" si sint niste fursecuri inauntru !?!?!? Astept lamuriri ? Cine le-a adus ? Sint cumva facute de voi ? Sint comestibile ? Astept sa vina si tata sa i le arat si lui."
Multumesc mult de tot, le-ai facut o mare placere, am vorbit cu ea acum la telefon si intreband daca le-a gustat mi-a raspuns ca nu, il asteapta in continuare pe tata, sa le vada si el inainte......
---------------

miercuri, 27 august 2008

Ati decis: Rugelach cu marzipan, alune si mac sau gem

S-a incheiat sondajul, iar primele trei ingrediente votate de voi isi vor gasi locul in Fursecul 11: marzipan, alune/nuci (o sa optez pentru alune de padure) si mac sau gem. Am scris mac sau gem, pentru ca o combinatie de marzipan cu alune si mac ar genera o umplutura prea uscata. Pe de alta parte, patru ingrediente ar fi prea mult, asa ca cei care vor raspunde corect la intrebarea din saptamana asta vor putea opta intre: 1) marzipan, alune si mac sau 2) marzipan, alune si gem. Personal, as opta pentru varianta a doua.
Tema pentru Fursecul 11 vine tot din zona filmului. Pentru ea m-a inspirat o ruda apropiata, care mi-a spus ca degeaba am facut facultate si am lucrat in televiziune daca am ajuns sa dau fursecuri pe gratis ca un aurolac. Nu incercati sa intelegeti ce vrea sa zica cu asta; nici eu n-am inteles si cunosc persoana respectiva de cand ma stiu.
Dar iata tema: Un mare actor s-a retras din viata publica pentru un timp, perioada in care a lucrat ca ucenic la un maestru pantofar italian. Cine este actorul in cauza? Raspunsurile aici, la comentarii, pana joi 28 august, ora 23:00.
In alta ordine de idei, as dori sa le multumesc Metropotamilor pentru ca au fost minunati ca intotdeauna si au scris (din nou) despre fursecurile primite. Nu, nu i-am mituit cu fursecuri gratis, ci un membru al echipei lor redactionale a raspuns corect la tema Fursecului 10.
PS: Da, pantoful din imagine e comestibil.

luni, 25 august 2008

Fursecul 11 - Rugelach

Se spune ca in Israel orice bunica are permanent niste Rugelach pregatit pentru vizite neasteptate. Nu sunt o bunica evreica, dar imi place gastronomia evreiasca si nenumaratele ei influente la nivel mondial. La Paris exista senzationalul magazin galben, unde de peste 100 de ani se vand lucruri greu de descris in cuvinte, atat alimente de baza cat si mancare gatita dupa retete inspirate din viata evreilor din toata lumea (de apreciat faptul ca au salata de vinete facuta dupa o reteta romaneasca, lucru si mentionat de altfel atat pe site, cat si in magazin). La noi nu stiu decat de existenta unui restaurant cu specific evreiesc in Bucuresti, pe strada Eminescu, unde am fost de patru sau cinci ori si de fiecare data am plecat dezamagit. Inapoi la רוגלך al nostru: reteta este generoasa si-ti permite sa optezi pentru o mare varietate de ingrediente ca umplutura, printre care scortisoara (obligatorie), nuci sau alune (aproape obligatorii), stafide, gem, ciocolata (mai rar intalnita), mac, crema de alune sau chiar marzipan. Din clipa asta pana marti seara aveti un sondaj in sidebar, cu ajutorul caruia voi hotarati cu ce sa fie Rugelach-ul din saptamana asta. Marti noapte, dupa incheierea sondajului, o sa anunt si tema saptamanii.

luni, 18 august 2008

Fursecul 10 - Outrageous Chocolate Cookies

Marie Rudisill, cunoscuta drept "The Fruitcake Lady", este o personalitate TV legendara in America. Dar probabil n-aveti de unde sa o stiti. In plus, ea este si matusa lui Truman Capote. Pe el ar fi bine sa-l stiti, daca vreti ca Fursecul 10 sa ajunga la voi. Nu e un fursec in stilul clasic, e un hibrid intre un cookie si un brownie, e plin de ciocolata topita si bucati de ciocolata de mai multe tipuri si de diferite procente de cacao. E foarte concentrat, motiv pentru care nu o sa primiti decat putine bucati. E o nebunie cum, in mod cert, n-ati mai mancat pana acum. Si ca sa nu lungesc tensiunea: vreau sa-mi scrieti la comentarii, pana miercuri 20 august, ora 23:00, o fraza sau mai multe care sa constituie citatul preferat din oricare povestire scurta a lui Truman Capote. Cei pe care ii voi alege vor fi contactati pe mail sau pe blogurile lor. Multa bafta.

duminică, 10 august 2008

Fursecul 9 - White Chocolate, Apricot, Almond Chunk Cookies

Fursecul 9 va fi, asadar, plin de ciocolata alba Callebaut, caise uscate, zahar brun si bucati de migdale prajite. (Si, evident, extract de vanilie bio.) E din nou o reteta americana, ceea ce inseamna ca textura fiecarui cookie va fi crocanta la exterior si moale catre interior. Si pentru ca am scris ca vor continua fursecurile tematice, iata despre cine discutam saptamana asta: Daniel Craig. Avem doua variante: il stiti doar ca James Bond in "Casino Royale". In cazul asta, imi pare rau, nu va calificati pentru Fursecul 9. A doua varianta, din care voi alege pe cei care vor primi fursecuri: il stiati si inainte sa-l joace pe Bond. Sau: dupa ce ati vazut "Casino Royale" ati fost curiosi sa aflati mai multe despre Daniel Craig si ati inchiriat/cumparat/luat de pe internet si filme in care i-a fost permis sa arate ce actor bun e cu adevarat. (Sa nu fiu inteles gresit: sunt unul din cei mai mari fani de Bond-uri inca de mic, dar nici un actor talentat nu se poate dezvolta la potentialul sau deplin atunci cand joaca intr-o franciza asa cum este cea inventata de Harry Saltzman si Albert Broccoli.) Asadar, ce filme ati mai vazut cu Daniel Craig si de ce v-au placut sau, dimpotriva, nu v-au placut?
LATER EDIT: Am uitat sa precizez ca primesc comentarii, ca de obicei, pana marti 12 august, ora 22:00.

sâmbătă, 9 august 2008

Fursecurile tematice, motivatiile si abonamentele

Pentru ca nu am detaliat destul de clar schimbarile aparute odata cu Fursecul 8, iata un post separat pe tema asta. In primul rand, am hotarat ca de acum incolo sa am o tema saptamanala pentru fiecare fursec in parte. De cele mai multe ori, temele vor fi legate de fursecul respectiv (asa cum a fost cazul retetei lui William Shatner). Ce inseamna asta pentru doritorii de fursecuri? In primul rand, nu mai exista abonati in sensul de pana acum, cand abonatii au scris la inceput o motivatie care mi-a placut, si-au exprimat dorinta de a fi abonati si asta a fost tot. Pentru ca motivatiile lor m-au convins, le-am confirmat ca au devenit abonati. Sau pentru ca adaugasera widget-ul la ei pe blog. Cei care intrau pentru prima oara pe blog sau care nu scrisesera motivatii destul de convingatoare trebuiau sa se manifeste intr-un fel sau altul la fiecare editie de fursec pe care voiau sa o primeasca, urmand ca eu sa ii accept sau nu, de la caz la caz, de la saptamana la saptamana.
De acum incolo, abonatii si cei nou veniti sau nehotarati sunt toti egali. Toata lumea care isi doreste fursecul saptamanii va trebui sa intre pe comentarii si sa confirme/demonstreze ca este in tema. Credeti-ma, se simte daca cineva nu stie despre ce e vorba si incearca sa ne pacaleasca pe toti ceilalti ca ar sti. De altfel, saptamana asta toata lumea a dat dovada de un mare bun simt si nimeni n-a incercat sa dea o impresie falsa, pentru asta va si multumesc tuturor si sper ca lucrurile vor continua in nota asta placuta.

vineri, 8 august 2008

Fursecul si Antena 3

Duminica 10 august, la emisiunea "Saptamana de Stiri" prezentata de Alice Iacobescu si Vlad Petreanu pe Antena 3 (16:00 - 18:00) o sa se vorbeasca si despre Fursecul Mecanic. Emisiunea e in direct, o sa fiu unul din invitatii din studio.

Extract de vanilie bio

Am primit in seara asta de la Cristi, unul din sustinatorii blogului, ceea ce mi-am dorit de mult timp dar n-am avut niciodata: Extract natural de vanilie, complet bio. In post-ul despre vanilie am dezbatut deja problema, asa ca acum ma rezum doar la a-i multumi lui Cristi ca a adus sticluta tocmai din America si la a va avertiza pe toti ca, incepand cu Fursecul 9, toate retetele care vor contine vanilie vor avea un gust si mai bun decat pana acum. Stiu, e greu de crezut, dar asa va fi. Dupa ce l-am primit, m-am grabit sa pozez lichidul magic imediat cum m-am urcat in masina:

luni, 4 august 2008

Fursecul 8 - William Shatner's Cappuccino Muffins

Stiati cine e William Shatner? Atunci sunteti un pas mai aproape de a putea primi Fursecul de saptamana asta. Reteta nu-mi apartine, ea este a lui Shatner si nu o sa accept decat motivatii de la cei care stiau deja cine este domnul in cauza. N-are rost sa mergeti repede pe Google si sa-l cautati, fiindca Fursecul 8 este pentru cei care nu afla abia acum despre Shatner (si asta o sa fie usor de detectat, credeti-ma). Putina lume stie ca el este cunoscut si drept autorul unei retete de muffins. Muffin-ul in cauza are in nume si componenta "cappuccino" pentru ca reteta contine mult lapte, cafea si un pic de scortisoara, printre ingredientele mai importante. Eu am adaugat bucati de nougat sau de ciocolata cu lapte, dupa norocul fiecaruia dintre voi (loturile cu ciocolata si cele cu nougat nu vor fi marcate in nici un fel, o sa fie o surpriza). Si, ca sa nu zica nimeni ca e prea dificil sa obtii Fursecul 8, sunt generos si accept si motivatii din partea celor care - poate - nu stiu cine este Shatner, dar stiu cine e domnul de pe widget-ul nou din sidebar. La fel ca si mai sus, atentie: nu voi putea fi pacalit usor. Multa bafta si astept motivatiile aici la comentarii pana maine (marti) la ora 23:00.

sâmbătă, 2 august 2008

Fursecul si RFI

RFI, adica Radio France International (a nu se confunda cu RRI, postul de radio la care am fost invitat la inceputul saptamanii). Andreea este reporter la RFI Romania (Bucuresti 93,5 FM, Iasi 97,9 FM, Craiova 94 FM, Cluj 91,7 FM) si m-a insotit la livrarile pentru Fursecul 5, dupa care a pregatit un material de 6 minute, care o sa fie difuzat in zilele urmatoare pe post. Pentru cei care nu au rabdare, iata link-ul catre download-ul direct: http://s4.transfer.ro/storage/6b04232056.zip

LATER EDIT: Iata si link-ul catre emisiunea de la RRI, de pe 28 iulie (atentie, fisierul are 54 MB): http://s3.transfer.ro/storage/2828aa524c.zip

joi, 31 iulie 2008

Boogie Chocolate Chip Cookies

Luci si Vlad sunt doi oameni iesiti din comun. In primul rand, pentru ca au curajul de a deschide, din forte proprii, un magazin in Bucuresti. Asta deja e mare lucru. In al doilea rand, pentru ca e un magazin care promoveaza lucruri facute la noi in tara (asa cum scrie si la ei pe blog: ceramica romaneasca, tablouri pictate manual, decoratiuni interioare, dar nu in ultimul rand [...] bijuterii lucrate cu multa atentie si pasiune de creatorii lor). In fine, in al treilea - si poate cel mai important ;) - rand, pentru ca mi-au scris de curand despre initiativa lor si m-au intrebat daca as fi de acord sa creez un fursec special pentru lansarea magazinului, lansare care are loc astazi peste exact o ora. M-am inspirat din identitatea magazinului si am facut, special pentru ei si pentru toti invitatii care vor merge in seara asta la adresa din Calea Victoriei, Chocolate Chip Cookies cu butoane de ciocolata colorate in culorile firmei. Le multumesc pentru idee si pentru incredere.

marți, 29 iulie 2008

Mail - nu, Comment - da

Nu e corect. Tin pentru mine toata corespondenta, toate motivatiile pentru fursecuri, toata frumusetea comunicarii cu voi. In timp ce eu am o activitate intensa pe mail, lumea nu vede aici decat o parte infima a vietii blogului. Si asta nu-mi place, pentru ca tocmai transparenta comunicarii si crearea unei comunitati a amatorilor de fursecuri in care sa ne cunoastem intre noi stau la baza Fursecului Mecanic. Asa ca incepand cu astazi, prima zi din cea de-a treia luna de existenta a blogului, voi accepta motivatii numai sub forma de comentariu, direct pe blog. Daca cineva imi va scrie din greseala in continuare pe mail, imi voi permite, cu un decalaj de 24 de ore, sa public mesajul pe blog, sub forma de comentariu si sub numele persoanei care mi-a scris mail-ul. (Evident, daca persoana respectiva nu doreste sa-i fie publicat mesajul, are cele 24 de ore la dispozitie pentru a-mi transmite asta pe mail. Dar, prin asta, va risca sa faca nota discordanta fata de restul lumii.)
Asadar: astept toata corespondenta, pareri, motivatii, cereri, plangeri si tot ce mai simtiti nevoia sa-mi trimiteti, direct aici, la comentarii. O mica stimulare: O data pe luna o sa aleg cel mai interesant comentariu (nu, nu exista un set de reguli dupa care ma orientez). Cine il va fi scris va avea voie sa aleaga Fursecul saptamanii urmatoare.
PS: As vrea sa pun pe blog, intr-un post dedicat, si mail-urile pe care le-am primit pana acum. Daca cineva din cei care mi-au scris are ceva impotriva publicarii mail-urilor din trecut, va rog sa-mi transmiteti asta (pe mail, culmea) pana pe 31 iulie ora 23:00. Multumesc si ne vedem cu totii aici, pe blog.

duminică, 27 iulie 2008

Fursecul 7 la livrare

M-am intors, plin de energie si din nou cu mare pofta - de viata si de facut fursecuri. Intre timp, voi ati hotarat prin exprimarea parerilor trimise pe mail sau in comment-uri: Fursecul 7, Matcha Cookies, va fi fructos. Am decis astazi sa contina lamaie, pentru ca merge foarte bine in combinatia cu praful de ceai verde si, in plus, taie putin din aroma de iarba pe care matcha-ul o are inevitabil si care unora dintre oameni li se pare prea puternica. Incepand cu marti, primul fursec de un verde intens vine la cei care mi-au dovedit ca il merita.

vineri, 25 iulie 2008

Am primit

Unii din oamenii care intra aici pe blog s-au gandit sa participe in moduri originale la proiect. Ii dau acum drept exemplu pe doi dintre ei, care au creat cate un unicat si mi l-au oferit cu aceeasi (sau chiar cu mai multa) placere cu care eu le-am oferit fursecuri: Flo mi-a facut cadou un t-shirt desenat special pentru Fursecul Mecanic, iar Pikaciuka mi-a adus un muffin-magnet-de-frigider, care si-a gasit foarte repede locul intre celelalte amintiri de pe usa frigiderului (da, muffin-ul e cel din partea de sus a pozei). Link-urile catre blogurile celor doi sunt pe numele fiecaruia; vizitati-le, pentru ca se pricep la ceea ce fac.

Si, evident, le multumesc frumos pentru gestul lor extraordinar.

joi, 24 iulie 2008

Fursecul si RRI

RRI este Radio Romania International, acolo unde o sa puteti sa ma ascultati vorbind live despre proiect Fursecul Mecanic. Luni, 28 iulie, incepand cu ora 21:00.

duminică, 20 iulie 2008

Fursecul si Transilvania Expres

Jurnalistii de la ziarul Transilvania Expres au descoperit blogul Fursecului Mecanic si au scris un articol cu ocazia Fursecului Brasovean; il puteti citi aici.

sâmbătă, 19 iulie 2008

Fursecul 7 - Matcha Cookies

Este pentru prima oara cand folosesc matcha intr-o reteta. Nu m-am hotarat inca daca fursecurile cu matcha sa aiba o nuanta mai degraba ciocolatoasa sau, dimpotriva, sa fie mai degraba fructosi. Asa ca pe cei care imi scriu ii rog (pana va porni sondajul din sidebar, care momentan da numai erori) sa precizeze si pentru ce ar opta, in cazul in care le voi trimite Fursecul 7: Matcha Cookies ciocolatosi sau fructosi? Motivatiile pot fi trimise din acest moment pana in seara de luni, 28 iulie. Avand in vedere ca matcha este unul din ingredientele cele mai sanatoase din lume, cu peste 100 de antioxidanti continuti, o sa inaugurez odata cu Fursecul 7 si varianta pentru diabetici, ca urmare a faptului ca mai multi oameni m-au intrebat pe mail daca exista si Fursecul Mecanic pentru diabetici.

Unde e Fursecul Mecanic si de ce (inca) n-au ajuns cookies la Brasov

Sunt intr-un loc foarte frumos, asta vad in fiecare zi de pe veranda casei in care stam:
Locul are un singur neajuns: in ciuda faptului ca am fost anuntat de catre proprietarii casei ca voi avea un cuptor decent la dispozitie, cand am ajuns am descoperit nu doar ca nu e decent, ci ca nu e deloc. Singura alternativa a fost sa coc cookies pentru brasoveni in cuptorul-soba al unei vecine:
Am facut trei tavi de cookies. Primii cookies au iesit gen clatite (temperatura prea mica), cei din a doua s-au carbonizat, a treia tava a iesit asa si-asa, oricum inacceptabil pentru standardele Fursecului Mecanic. Asa ca am cerut scuze pe mail brasovenilor carora le confirmasem ca vor primi cookies si le scriu si aici din nou ca ii vor primi prin curier, dupa ce o sa ajung din nou la Bucuresti. Ce am invatat din asta: lemnele din soba nu tin cont de termometrul meu de cuptor, pe care-l luasem cu mine ca sa fie totul facut la temperatura corecta. Vecina, bine intentionata, mi-a sugerat la un moment dat sa scot termometrul din soba, pentru ca nu au loc si tava si termometrul, asa ca pana la urma haosul a fost complet. In tot timpul asta m-a insotit, ca si saptamana trecuta, o jurnalista care pregateste un articol despre Fursecul Mecanic. Sper ca nereusitul experiment de astazi nu i-a provocat leziuni psihice iremediabile.
In concluzie: Am incercat, am renuntat - ca sa citez un clasic inca in viata.
Mai am o veste mai putin buna: Fursecul 7 va fi livrat in perioada 28 iulie - 2 august, avand in vedere ca mi-am prelungit excursia la munte. Motivatiile pentru el pot fi, insa, trimise de pe acum. Pe langa motivatii, va invit de maine sa participati si la sondajul din sidebar, ca sa stabiliti nuanta de gust in care voi face Matcha Cookies.

duminică, 13 iulie 2008

Baza Fursecului 7

In mod inexplicabil, pachetul cu ingredientul de baza a sosit din Japonia in doar 7 zile, ce-i drept prin EMS, dar oricum nu ma asteptam sa vina atat de repede. Asa ca la noapte incep primele incercari. Va tin la curent.


LATER EDIT: Sunt gata, sunt foarte verzi si au un gust intens de ceai verde (evident). Sunt altfel decat tot ce am avut pana acum ca fursecuri, intr-un sens ciudat, dar gustos. La sfarsitul saptamanii urmeaza pozele, atunci cand o sa inceapa si inscrierile pentru ele.

sâmbătă, 12 iulie 2008

Metropotam 2

Pe blogul Metropotam, una din cele mai simpatice abordari posibile, cu ocazia degustarii Fursecului 5 de catre membrii redactiei: Click.

joi, 10 iulie 2008

Fursecul 6 (Fursecul Brasovean) - Chocolate Chip Cookies

Pentru ca au fost primele fursecuri facute aici pe blog, pentru ca s-au bucurat de cel mai mult succes de pana acum, pentru ca sunt pline de ciocolata amaruie, ciocolata cu lapte, vanilie naturala si zahar brun si pentru ca am hotarat, cu ocazia asta, ca de fiecare data cand merg intr-un oras nou si fac fursecuri pentru localnici, primele sa fie Chocolate Chip Cookies.
Inscrierile se fac din acest moment pana marti seara.

miercuri, 9 iulie 2008

Fursecul si Metropotamul

Pe site-ul Metropotam tocmai a fost publicat un articol despre proiect: "O discutie cu Fursecul Mecanic". Multumirile mele Dianei pentru faptul ca m-a contactat si a scris despre initiativa mea.

vineri, 4 iulie 2008

Nu intotdeauna e de bine

Vreau sa fiu corect si sa mentionez ca nu toata lumea cu care am intrat in contact, respectiv careia i-am livrat fursecuri, a fost multumita. Din toti cei care mi-au scris, o persoana a fost nemultumita si, in spiritul corectitudinii, voiam sa va anunt lucrul asta.
Inainte de a le primi, mi-a scris:
"Mi pare mai mult un experiment psihosocial - asta in corelatie si cu numele ales (vezi "portocala mecanica") - experiment al carui ipoteza e ca un comportament invatat social (behaviorism - reflex conditionat ca in "portocala") tinde sa se manifeste in ciuda libertatii fundamentale de a alege. (sa platesc sau sa nu platesc..., reflexul ma face sa platesc). Am innebunit eu cu licenta asta sau tu chiar ti-ai propus cu pasi mici sa iti construiesti o afacere?", la care i-am si raspuns: "Nu imi construiesc o afacere. Nu as face-o asa, as alege modalitati de marketing (fie el si viral) care sa nu implice experimente psihosociale atat de 'twisted'. Este un experiment din cu totul alt punct de vedere, daca vrei, un experiment care vizeaza mai degraba latura morala a societatii romanesti, nu mecanismele ei psihosociale."
Apoi ne-am intalnit, a fost profund nemultumita de faptul ca nu a primit fursecurile intr-un borcan, m-a intrebat, mai in gluma, mai in serios, daca nu-s otravite si la cateva ore mi-a scris: "Ma bucur ca ne-am intalnit dar as vrea sa iti spun ca nu sunt incantata de produs. Ma asteptam sa fie altceva, nu mai dau amanunte. Sper sa nu te superi daca nu iti fac reclama in continuare pe blog, si poti sa ma scoti de acolo din widget daca ai cum." (Despre bilele de marzipan era vorba.)
Nu toata lumea primeste borcanele de sticla, asta e un lucru stiut. Eu hotarasc cine primeste ce fel de ambalaj, asa cum am mai precizat pe blog. Unii primesc fursecurile in plicuri, altii in cutii, altii in borcane. Cei mai putin inspirati nu le primesc deloc.

Fursecul 5 - Muffins de ciocolata cu marzipan si nougat

Ce-ar mai fi de zis la reteta asta? Dupa tot ce s-a discutat deja, cred ca orice comentariu suplimentar ar fi inutil. Bilele de marzipan au castigat Fursecul 3, dar muffins au primit mail-uri, rugaminti, dedicatii, astfel incat era inevitabil ca, la un moment dat, vor urma.
Am dat intre timp cativa muffins de proba si trebuie sa recunosc ca a fost prima oara cand lumea a fost socata*.
Va astept sa-mi scrieti pana marti seara si apoi va voi soca de miercuri pana vineri.

* cu "sh"; nu socata, bautura

Surpriza prin fursec

Nu e prea mult de scris, pentru ca imaginea vorbeste de la sine. Dar am vrut neaparat sa va povestesc despre initiativa unuia din cititorii blogului Fursecului Mecanic de a trimite prietenei lui un set de cookies - dar nu pur si simplu, ci insotit si de un mesaj pe care l-a desenat chiar el (click pe imagine pentru marire), mi l-a trimis, l-am printat si atasat livrarii de Oatmeal Raisin Cookies.

joi, 3 iulie 2008

Unde pleaca Fursecul Mecanic si alte noutati

Saptamana viitoare o sa avem Fursecul 5 asa cum v-am obisnuit, dar in saptamana 14 - 20 iulie, Fursecul Mecanic va gati in zona Brasovului, motiv pentru care bucurestenii vor lua o pauza de fursecuri, Fursecul 6 fiind destinat numai si numai celor din Brasov. Asadar, dragi brasoveni doritori de fursecuri, va astept atat aici la comentarii cat si direct pe adresa de mail pentru a stabili detaliile. Fursecul 7 va reveni, apoi, in Bucuresti (si, daca pana atunci ajunge pachetelul din Japonia, va fi ceva foarte special, pe baza de Matcha). In tot timpul asta, blogul o sa fie activ pentru toata lumea, evident.

In alta ordine de idei: astazi si maine continua livrarea Fursecului 4. Ieri am avut deja o zi intreaga de livrari, incheiate din nou cu doua experimente (lasat fursec in fata usii, atarnat de clanta si lasat fursec in cutia postala descuiata - ambele sunt experimente esuate in trecut, dupa cum probabil ati mai citit, dar totusi insist, in locatii diferite, pentru ca mi se intampla sa ajung la niste ore la care nu e nimeni acasa sau la care nu pot deranja, fiind foarte tarziu - in afara de asta, in sinea mea cred totusi in binele din oameni; cine ar fura fursecuri?). Cei carora le-am lasat fursecurile in felul asta periculos au fost anuntati ca fac parte dintr-un experiment in cadrul experimentului, palpitantul "fugi repede sa-ti iei fursecul inainte sa-l ia altul".

Ca sa nu planeze prea mult mister asupra Fursecului 5, va anunt deja ca se datoreaza numeroaselor voastre cereri primite pe mail, precum si reactiilor unanime ale celor putini care au primit, de-a lungul timpului, fursecuri "neoficiale" de proba de la mine. Totusi, un pic de mister prinde bine, imi dau acum seama. Il anunt vineri.

In premiera o sa fac in curand primele fursecuri pentru diabetici. Am unul in familie, dar cred ca mai mult l-au speriat doctorii, fiindca nici nu i-au dat vreun tratament anume, nici nu i se face rau dupa ce gusta uneori din ce pregatesc eu - si gusta destul de des. Asa ca am impresia ca e, poate, predispus la diabet, dar in nici un caz unul declansat. Pentru diabeticii "adevarati", insa, o sa incerc o reteta cu fructoza in loc de zahar. Nu a fost ideea mea, mi s-a cerut de catre o cititoare a blogului si mi se pare o idee buna.

sâmbătă, 28 iunie 2008

Din culisele primei luni de Fursec Mecanic

Azi se implineste o luna de cand Fursecul Mecanic e online. Sau o luna si o saptamana de cand mi-a venit ideea de a face blogul asta. In prima zi, pe 27 mai, nu a intrat nimeni. Pe 28 au intrat noua oameni, iar pe 29 mai au fost 95. De atunci au fost din ce in ce mai multi, dar nu despre asta vreau sa scriu acum. (Ati observat, probabil, ca nici nu am un hit-counter pe blog - nu cred ca, in cazul Fursecului Mecanic, e foarte util. Poate ca util ar fi fost, cum am mai vazut, sa nu am un counter, ci pur si simplu o caseta de text cu o cifra de vizite in care sa scriu eu zilnic - azi 11.000, maine... sa zicem vreo 12.300, ca da bine.)
Revenind la lucrurile adevarate si palpabile, va prezint cel mai important lucru din luna asta: Oamenii de pe blog. Am cunoscut niste oameni senzationali. Nu ma asteptam ca, printre cei care mi-au scris, sa fie atatea personalitati una si una. Oameni care mi-au scris fara sa ma fi stiut vreodata, pe care i-am cunoscut apoi cand le-am livrat fursecurile, ocazie cu care am redescoperit in Bucuresti oamenii ca lumea. Andreea si Ion, care prefera sa isi investeasca banii pe mancare de calitate decat pe alte lucruri (atentie: au de dat un pui de pisica, un motan superb). Endre, un tip rafinat, inteligent, cu o deschidere mentala pe care am intalnit-o mai ales la tinerii occidentali. El a studiat si lucrat ani de zile in Germania si, asa cum mi-a scris, nu a mai gustat de luni de zile prajituri bune, facute din dragoste si pasiune (asa cum numai mama lui stie sa le faca). Irina, pe care marzipanul o preocupa de 15 ani, tot testand produse pe care scria "marzipan", care au dezamagit-o si n-au ajutat-o deloc sa reuseasca sa se lamureasca ce este marzipan-ul de fapt (sau ce ar trebui sa fie). Oana, care a aflat de Fursec de pe stiupecineva si s-a hotarat sa scrie despre proiect in Evenimentul Zilei. Ileana, o fosta colega de scoala, despre care nu mai stiam nimic de 14 ani; ultima oara cand am vazut-o era un copil, acum e tare de tot la o agentie cunoscuta de publicitate. Alin, primul care a comentat aici pe blog si primul caruia i s-au furat fursecurile. Rely si pisicile ei mari amatoare de fursecuri cu marzipan. Raluca si prietenii ei, mari fani de dulciuri bune; printr-o intamplare fericita, ei s-au bucurat si de un dulce-unicat din partea mea. Elena, care imi scrie din Canada ca maine o sa fie ziua mamei ei si ca ar vrea sa-i duc o surpriza dulce (ii fac un tort, nu poti sa duci fursecuri la ditamai aniversarea rotunda). Lucian, care i-a trimis logodnicei lui un pachetel de fursecuri pe post de declaratie de dragoste. Mina, care si-a propus sa-si pregateasca propriul extract de vanilie de acum incolo. Si multi altii, pe care nu ii pot lista aici din motive de spatiu. Ei au citit Fursecul Mecanic din mai toate tarile europene, chiar si din Japonia, UAE, Brazilia si Sudan. Pentru cei din Romania a fost o onoare sa produc Fursecurile 1, 2 si 3 in sute de exemplare, sa le livrez tot eu si sa vad cum, oriunde ma duc, lumea ma primeste cu un zambet larg de tot. Si pentru asta nu am de spus decat atat: Multumesc. Asta e abia inceputul.

LATER EDIT: Pentru ca randurile de mai sus erau deja scrise cand am facut cunostinta, trebuie totusi sa mentionez ca mi-a facut mare placere sa o cunosc si pe Adelle alaturi de minunatul catel Fax si, de asemenea, nu pot sa tin doar pentru mine faptul ca nu doar donatii in bani am primit saptamana asta, ci si in carti (multumesc Andreea) si, special pentru Fursecul Mecanic, un pachet cu o specialitate din smochine, adus de Jo tocmai din Sarajevo!

Fursecul 4 - Oatmeal Raisin Cookies

"Sanatate, ca-i mai buna decat toate", imi tot spunea cineva. Fursecul 4 o sa fie un cookie plin de lucruri sanatoase: ovaz, stafide, mere si, inevitabil, zahar brun. Puteti sa incepeti sa-mi scrieti pentru Fursecul 4 incepand cu acum pana marti seara. Avand in vedere ca numarul doritorilor de fursecuri a crescut fata de primele trei saptamani, livrarile vor incepe saptamana viitoare inca de miercuri si vor continua joi si vineri. Diseara urmeaza un post aniversar: o luna de Fursec Mecanic.

joi, 26 iunie 2008

Fursecul 3 - Bile de marzipan

S-a incheiat votul pe mail, cu un scor de 11 la 9 castiga bilele de marzipan. Multumesc celor care au suportat modalitatea asta de alegere a Fursecului 3.

miercuri, 25 iunie 2008

Fursecul 3 - Indecis, inca

Sondajul s-a incheiat azi dimineata la ora 4, cu un scor foarte strans, in favoarea muffin-urilor. In ultima ora inainte de incheiere am urmarit evolutia scorului, cand niste useri s-au intrecut in a vota unul prima, celalalt cea de-a doua optiune. In ultimele doua zile, de cand se putea vota, au sosit in total cca. 60-70 de voturi. Ca sa se ajunga la 164 de voturi in doar o ora, ar insemna ca pe langa userii care votasera deja s-au mobilizat cel putin inca 80 care sa voteze cu pasiune in mijlocul noptii ce sa fie Fursecul 3. Ma indoiesc ca asa ceva se poate intampla in conditii reale, avand in vedere ca nu s-au inscris nici pe departe atitia pentru a primi Fursecul 3, astfel incat consider ca au fost doar 1-2 useri care n-au avut ceva mai bun de facut decat sa intre de pe proxy-uri multiple si sa voteze in gluma. Din cauza asta, consider nerealist rezultatul sondajului si, avand in vedere ca nu am acces la IP-urile de la care s-a votat, va provoc la urmatoarea rezolvare a situatiei, pentru a reflecta adevarul: scrieti-mi din acest moment pana diseara la ora 0:00 un mail la saptamanaastavreau@gmail.com fara nici un fel de text - doar in subject line "muffins" sau "bile". Imediat dupa ora 0:00 voi publica numele fursecului castigator.

marți, 24 iunie 2008

Widget-ul s-a reparat...

... si a sosit deja prima contributie facuta de cineva pe un alt blog care gazduieste widget-ul Fursecului Mecanic, si anume la Alin Farcas. Multumesc donatorului pentru cei 5 Euro si, evident si lui Alin, pentru gazduirea widget-ului. Cum de altfel as vrea sa multumesc si celorlalti care au reactionat la postul despre problemele cu widget-ul/blogroll-ul fals, l-au reactivat in varianta lui noua si mi-au scris in acelasi timp despre dificultatile (sau usurinta) in postarea widget-ului.

duminică, 22 iunie 2008

Maine-n toata tara

Am facut zilele trecute un test si am trimis un pachet de fursecuri in provincie, unde a ajuns dupa mai putin de 24 de ore si 19 lei cheltuiti, prin curierii de la Cargus. Dar nu rapiditatea si nici pretul nu erau cele mai importante in testul meu, ci grija cu care urma sa fie transportat pachetul. Surpriza foarte placuta: fursecurile au ajuns perfect intregi - drept dovada am primit si poze de la destinatar. Asadar, acum ca am verificat si functioneaza, din saptamana asta lansez Fursecul Mecanic si pentru provincie, cu mentiunea ca cei 19 lei pe care ii incaseaza Cargus trebuie sa-i primesc in avans de la doritorii de dulciuri care se inscriu la Fursecul Mecanic dinafara Bucurestiului. Nu de alta, dar proiectul nu prevede, dupa cum bine stiti, livrarea in afara Bucurestiului, iar costurile de transport suportate tot de mine ar insemna mai putine fursecuri pentru toata lumea. Si cine ar vrea asa ceva?

Voteaza ce mananci

Tema Fursecului 3 este, inevitabil, marzipan-ul. Si pentru ca putine combinatii din lume sunt atat de bune precum marzipan si nougat (sau, pentru a nu mai starni comentarii: "pasta de migdale si crema de alune de padure"), am ales doua retete, complet diferite, care se bat pentru titlul de Fursec 3. Va propun sa ma ajutati la alegerea retetei, votand in cadrul sondajului de pe sidebar (vedeti, pe sidebar nu sunt numai probleme precum widget-ul, avem si ceva distractiv). Asadar, ce sa fie: Muffins de ciocolata cu marzipan si nougat, o reteta plina (p-l-i-n-a !) de ciocolata sau Bile de marzipan, un fursec fraged in interior, facut cu unt de cea mai buna calitate, plin de marzipan venit de peste mari si tari (de fapt, doar de peste tari). Fiecare bila de marzipan va avea deasupra o bucata de migdala, de fistic sau putin nougat. Votul este deschis din acest moment pana marti seara.

Tot PayPal Widget, sau despre falsul blogroll

Fursecul 3 se probeaza, in mai multe variante, in cursul zilei de azi. In timp ce una din propuneri tocmai este in cuptor, m-am gandit ca widget-ul Paypal necesita cateva lamuriri. In primul rand le multumesc celor care l-au integrat in blogurile lor, precum si celor care au incercat si, din diferite motive, n-au reusit (dar mi-au scris ca au incercat si, la randul meu, am oferit sfaturi pentru a rezolva problema).
Postul prezent se adreseaza, insa, celor care au completat formularul din widget, si-au trecut adresa blogului acolo, apar astfel in lista de "Supporters", dar nici nu au inclus widget-ul pe blogul lor, nici nu mi-au scris pentru a cere detalii tehnice. Practic, widget-ul s-a transformat intr-un fel de blogroll fara voia mea, un blogroll stabilit de cei care viziteaza Fursecul Mecanic, nu unul stabilit de mine si continandu-i pe cei pe care ii vizitez eu. (De altfel, varianta din urma nici nu va exista, pentru ca nu intentionez sa am un blogroll.)
Nu vreau sa fiu penibil si sa fac acum o lista a celor vizati - ei stiu mai bine cine sunt. Repet: Widget-ul nu trebuie sa afiseze decat numele blogurilor care au inclus, la randul lor, widget-ul in sidebar-urile proprii. Daca nu ai de gand sa incluzi widget-ul la tine pe blog, nu completa formularul "Add to site". Nu faci decat sa-ti faci reclama la blog, iar pe mine sa scot widget-ul.
Pentru moment, am ales urmatoarea solutie: am sters widget-ul si l-am inlocuit cu unul nou, aproape identic (pentru recunoasterea usoara: "Doneaza pentru Fursecul Mecanic" nu mai este scris cu maro, ci cu verde).
Ii rog pe cei care au inclus deja widget-ul vechi sa-l inlocuiasca cu cel nou, completand din nou datele lor la "Add to site" si le multumesc pentru corectitudinea de care au dat dovada pana acum. Pe toti ceilalti - inclusiv pe cei care s-au trecut in widget cu bune intentii, dar n-au mai reusit sa includa codul html la ei in blog - ii rog sa-mi scrie mail inainte de a se trece aiurea pe widget, pentru a nu fi confundati cu cei care cauta doar o modalitate ieftina de a-si populariza blogul.
In incheiere spun doar atat: Fursecul 3 s-ar putea sa contina marzipan. Detalii diseara.

marți, 17 iunie 2008

PayPal Widget

M-am lamurit cum e cu widget-ul Paypal. E relativ nou si pentru cei de la Paypal (si inca in faza beta), din cauza asta nu e foarte bine explicat (sau promovat). Asadar, widget-ul de donatii (asa cum e si cel de aici, din sidebar) nu afiseaza decat totalul sumelor donate, nu si numele donatorilor. In schimb afiseaza pe un scrollbar numele blogurilor care sprijina initiativa Fursecului Mecanic prin publicarea widget-ului pe propriul lor site. Prin click pe "Supporters" pot fi listate blogurile in cauza, in functie de diferite criterii.
Daca ai blog si vrei sa sprijini initiativa mea, include widget-ul pe blogul tau (daca ai nevoie de ajutor pentru asta, scrie-mi mail). Toti banii donati prin intermediul widget-ului, indiferent pe ce blog ar fi pus, vor ajunge la Fursecul Mecanic. Drept multumire, posesorii de blog vor primi din partea mea un abonament la dulciurile pe care le fac.
Vrei propriul widget de donatii? Click
aici.

luni, 16 iunie 2008

Fursecul 2 - Chunky Peanut Butter Cookies

Fursecul din saptamana asta: Chunky Peanut Butter Cookies, biscuiti cu unt de arahide si bucati de arahide, o reteta tipic americana, la fel ca si cea de saptamana trecuta. Fursecul 3, de saptamana viitoare, nu va mai fi un biscuit, asta pot sa va spun deja. Facem o mica pauza de biscuiti dupa 1 si 2, care sunt ambii foarte satiosi.
Cei care sunt interesati de produsul in cauza imi pot scrie incepand cu acum, pana joi, 26 iunie, seara. Le voi confirma pe mail, ca si pana acum, celor care urmeaza sa-l primeasca. Cei care si-au exprimat dorinta de a se abona nu trebuie sa-mi mai scrie dupa ce au primit de la mine confirmarea scrisa ca i-am trecut pe lista abonatilor.

duminică, 15 iunie 2008

FAQ - despre abonamente, donatii si ambalaje

Primul post ofera descrierea proiectului Fursecul Mecanic, dar in discutiile cu cei care mi-au scris pana acum am observat ca s-au strans mai multe intrebari justificate care necesita detalieri, asa ca iata-le:

1. Intrebarea cel mai des pusa: Ma pot 'abona' la Fursecul Mecanic? (La produsele Fursecului, nu la blog. La blog te poti abona prin feed.)
Da, pentru ca in felul asta reusim sa sprijinim si ideea ambalajelor refolosibile. Saptamana asta, cu ocazia Fursecului 1, am incercat mai multe tipuri de ambalaj, de la pungi si plicuri de cate 2-4 cookies la cutii din plastic si borcane de cookies din sticla. Ultimele doua variante, cutiile si borcanele, au mai multe avantaje: sunt returnabile si refolosibile (pe sistemul 'dat borcan plin cu cookies, luat borcanul gol de data trecuta pentru reumplere', cum bine nota Adelle), pot fi inchise ermetic, pastrand produsele mai mult timp proaspete, incap mai multe fursecuri in ele decat in pungi si plicuri si pot fi folosite pentru produse de diferite dimensiuni. Practic, in felul asta, generam zero deseuri.

2. Abonamentul implica obligativitatea de a plati produsele, respectiv de a dona?
Nu. Cu riscul de a ma repeta: proiectul se bazeaza pe bunul simt al celor care vor sa faca parte din el, nefiind un proiect comercial.

3. Daca vreau sa donez, cat donez?
Cat vrei. Vezi pct. 2. Sunt binevenite orice sume pentru a mentine viu proiectul.

4. Cum donez?
Direct la curier, cand vin fursecurile. Sau: poti sa depui/virezi bani direct intr-un cont bancar normal. Pentru a-l afla, scrie-mi mail. Alternativa mai rapida: click pe widget-ul Paypal din sidebar, in dreapta ecranului. Transferul
e securizat, evident, dar trebuie sa ai cont la Paypal (se face ultra-rapid). Avantaje Paypal: comisionul de virament il platesc eu (si e, oricum, mic); nu trebuie sa faci transferuri bancare complicate (IBAN etc.) sau sa mergi la banca pentru a depune bani. In widget este si un scrollbar, dar se pare ca nu indica, asa cum am crezut initial, suma donata si numele donatorilor, ci doar numele celor care sprijina donatiile si sumele colectate cu ajutorul blogurilor lor dar si donate de ei direct (vezi pct. 7 mai jos). Suna destul de complicat, o sa ma lamuresc in zilele urmatoare, cand widget-ul va fi folosit.

5. Pot comanda fursecuri altele decat fursecul saptamanii in curs?
Da, daca este o reteta care a fost deja produsa pe blog, daca am timp si daca, asa cum se procedeaza si in cazul retetei saptamanii in curs, doritorul imi scrie un mail in care imi motiveaza de ce ar trebui sa primeasca fursecul respectiv. Daca imi place ce-mi scrie, primeste ce-si doreste.

6. Livrarea fursecurilor se face si in provincie?
Inca nu, dar am in vedere pentru viitorul foarte apropiat.

7. Cum pot sprijini Fursecul Mecanic, in afara de donatii?
Tot in widget-ul de la Paypal exista optiunea "add to site", unde se genereaza un widget pe care il puteti, apoi, include in propriul blog. Ca sa nu plictisesc aici, va astept pe mail pentru detalii tehnice.

LATER EDIT: Au sosit deja primele doua donatii prin Paypal, widget-ul se actualizeaza automat (veti vedea ca indica acum primii 15 Euro primiti). Multumesc!

No soup for you!

Am primit multe mailuri in care mi se propune sa public retetele fursecurilor pe blog, respectiv secretele lor. Am raspuns fiecaruia in parte, dar vreau sa clarific si aici din nou chestiunea: Nu voi publica niciodata retete, pentru ca Fursecul Mecanic nu este un blog de retete. Pentru asta exista multe alte site-uri, in romana si in toate limbile imaginabile: bloguri, forumuri, youtube etc. Retetele mele nu sunt hiper-secrete, ele se bazeaza pe:
- bunul simt de a respecta retetele originale in detaliu,
- disponibilitatea de a pierde foarte mult timp pe internet cautand detalii si experiente ale diferitilor utilizatori din lume care au incercat genul respectiv de reteta,
- respectul fata de ingrediente, despre asta am tot scris si nu insist aici si, in fine,
- combinarea diferitelor retete gasite pe internet sau in carti de bucate, in asa fel incat sa rezulte produsul meu final.
Asta nu inseamna ca nu putem discuta reteta pe care o produc in saptamana respectiva, dar nu o sa listez niciodata "100 de grame de zahar brun, 2 oua" etc., din motivele sus-mentionate.
Sunt insa dispus sa impartasesc, chiar cu mare placere, mici trucuri care sa ajute la reusita retetelor. Asadar, pentru Fursecul 1, chocolate chip cookies, am urmatoarele sfaturi:
- untul se scoate din frigider cu 6-7 ore inainte de prelucrare
- ouale se adauga unul cate unul si se incorporeaza nu bine, ci foarte bine si cu rabdare
- la incorporarea fainii, nu amestecati pana este incorporata perfect, asta se va intampla odata cu adaugarea bucatilor de ciocolata; prea multa amestecare va dezvolta glutenul din aluat si-l va face mai tare
- tava trebuie racita perfect inainte de a baga la cuptor urmatorul lot de cookies, altfel se vor scurge in tava si vor iesi chocolate chip omlets.

sâmbătă, 14 iunie 2008

Fursecul si Evenimentul

In Evenimentul Zilei de azi apare un articol despre Fursecul Mecanic. Nu insist asupra lui, dar doua lucruri trebuie lamurite: In primul rand, la tiramisu ingredientul de baza este mascarpone. In viteza pe care o prinsesem la interviu am uitat sa-l enumar odata cu restul ingredientelor; mi-am dat seama si l-am spus mai tarziu in discutie, dar probabil ca reportofonul era deja oprit.
Iar doi: nu sunt un barbat "asezat". E ultimul cuvant care mi-ar veni in minte atunci cand m-as descrie.
LATER EDIT: Autoarea articolului a tinut cont de comentariile mele si a modificat varianta online a articolului. Multumesc.

vineri, 13 iunie 2008

CCC la livrare

Chocolate Chip Cookies, sau fursecul 1 (in ordinea productiei, nu ca ar fi neaparat cele mai bune fursecuri pe care le fac) sunt pe drum catre cei carora le-am confirmat ca vor primi primul lot de fursecuri. Cei mai norocosi i-au primit deja de azi, la ceilalti vor ajunge in cursul urmatoarelor doua zile. Cei care abia au intrat pe blog si nu stiu despre ce e vorba: lamuriri complete aici.
(Foto: Florin Costache)

marți, 10 iunie 2008

Fursecul 1 - Chocolate Chip Cookies

Primele dulciuri le voi trimite, asa cum am promis, saptamana asta. Sunt tipic americane: chocolate chip cookies, adica biscuiti cu bucati de ciocolata. Spre deosebire de biscuitii non-americani, acestia trebuie sa fie supradimensionati (unii cat o palma deschisa), crocanti in margine si moi, aproape necopti, in interior, trebuie sa aiba o nota pregnanta de caramel (data de folosirea zaharului brun) si, evident, cat mai multe bucati de ciocolata. Reteta mea combina ciocolata amaruie cu continut de cacao de 70% si ciocolata cu lapte (31%).
Istoria retetei e cat de cat interesanta: Ruth Wakefield era proprietara unui restaurant in statul american Massachusetts in anii '30. Doamna in cauza obisnuia sa le ofere clientilor biscuiti din partea casei, la pachet, pentru a-si aminti cu placere si acasa de masa pe care o luasera la restaurantul ei. Intr-o seara din 1933, in timp ce facea biscuiti cu aluat din ciocolata, doamna Wakefield a constatat ca i s-a terminat stocul de ciocolata de menaj, asa ca a luat o ciocolata normala, semi-dulce (amaruie, cum ii spunem noi), a taiat-o in bucati si a sperat ca bucatile se vor topi in cuptor. Asta nu s-a intamplat, pentru ca bucatile de ciocolata s-au topit doar putin si au ramas la locul lor in aluat. Astfel a luat nastere chocolate chip cookie-ul. Reteta s-a bucurat de asemenea succes in toata America, incat cei de la Nestle (fabricantii ciocolatei folosita de nevoie) i-au asigurat doamnei Wakefield un stoc nelimitat de ciocolata pe viata, in schimbul dreptului de a publica reteta Toll House Cookie pe pachetele de ciocolata Nestle. Din anii '60, Nestle au inceput sa vanda (si continua si azi) ciocolata semi-dulce sub forma de picaturi, special produsa pentru aceasta reteta. In plus, exista pe piata americana si biscuiti produsi industrial, sub numele de Toll House Cookies.
Nu e cazul meu, unde fursecurile nu vin dintr-o fabrica. In schimb, fiecare biscuit e pregatit, copt, inspectat, ambalat si livrat cu mare grija numai de mine, Fursecul Mecanic.

joi, 5 iunie 2008

Vanilie vs Vanilina

Vanilie si vanilina - asta e un subiect care-mi place prea mult ca sa nu-l am aici pe blog. Zaharul vanilinat nu e acelasi lucru cu zaharul vanilat. Vanilina (continuta, in natura, in proportie de 1,5-4 % in fructul de vanilie, cunoscut popular drept 'baton de vanilie') se obtine, cu mare placere de catre industrie, in mod artificial, ca produs secundar al industriei de prelucrare a lemnului (!). Odata adaugata vanilina la zahar obisnuit, acesta devine zahar vanilinat. Ieftin si perfect pentru toate concernele care vand ingrediente consumatorului care se lasa prostit, fiindca e neinformat si cumpara ce i se ofera pe raft. Chiar si in cadrul vanilinei se poate distinge intre calitatea "identic naturala" si calitatea (sub-jalnica) numita etilvanilina, obtinuta printr-o multitudine de procese chimice.

Daca vreti adevaratul zahar vanilat, trebuie sa taiati un baton de vanilie si sa-l puneti intr-un borcan cu zahar.
Zaharul va absorbi aroma de vanilie naturala si, in cca. doua saptamani, puteti sa va laudati la toata lumea ca aveti zahar vanilat si nu va mai trebuie nenorocirea de zahar vanilinat cumparat din magazin. La fel de bine, puteti sa scufundati un baton de vanilie in ceva alcool (rom, vodca), urmand ca, dupa un timp, sa aveti extract de vanilie produs in casa. Alcoolul se va evapora la coacere, ramanand doar vanilia naturala. Pentru cei mai pretentiosi (sau cei mai grabiti): cumparati-va extract de vanilie gata preparat.

Nougat si Marzipan

Repede, ca sa nu fie prea plictisitor: nougat-ul este o pasta de alune de padure, imbogatita cu zahar pudra, unt de cacao si alte cateva ingrediente (ciocolata, lapte praf s.a.). Daca vreti, un fel de Nutella, dar mult mai gustos. Nougat-ul este o excelenta baza pentru o multime de retete, dupa cum o sa vedeti in perioada urmatoare. Se face deosebirea intre nougat inchis si deschis la culoare, in functie de continutul de alune macinate. Denumirea de nougat in sensul asta este valabila doar in tarile in care se vorbeste germana, pentru ca alte tari inteleg prin Nougat ce intelegem noi prin "nuga", adica o masa alba, care are la baza miere si albus si de cele mai multe ori nuci sau alune taiate bucati mari in compozitie.

Despre marzipan ar fi multe de zis. Etimologia cuvantului este prea lunga si neconfirmata ca sa ocup loc cu ea aici. Curiosii pot citi pe Wikipedia. Important este ca marzipan-ul este o masa de migdale pisate, carora li s-a adaugat zahar. Este unul din cele mai gustoase si rafinate ingrediente de pe lume, poate fi mancat si ca atare. La noi am intalnit marzipan numai la cofetariile Ana, unde tortul asa-zis invelit in marzipan era, de fapt, invelit intr-o batjocura de glazura tare, alcatuita din foarte, foarte mult zahar pudra si, probabil, o urma de migdala, ca sa justifice numele - dar nici urma de gust de migdale (marzipan-ul, ca sa poata fi numit asa, permite maximum 35% zahar in compozitie, lasand destul loc migdalelor, atat pentru gust cat si pentru textura). In plus, ca o particularitate a productiei celor de la Ana, torturile invelite in "marzipan" erau pline de scame ori de cate ori m-am uitat de aproape la ele. Nu stiu daca le mai au in oferta, am renuntat sa mai intru la Ana de vreun an, cam de cand au incetat sa-si mai cunoasca propriile produse:


miercuri, 4 iunie 2008

A sosit ciocolata!

Atentie, la Posta Romana se misca lucrurile: de obicei, un pachet din Germania ajungea in 2-3 saptamani. Iata ca dupa doar 12 zile e al meu - record absolut. Pe langa ciocolata mult-asteptata, am mai comandat si alte ingrediente fine, despre care o sa scriu maine. Spun doar atat: marzipan si nougat.

sâmbătă, 31 mai 2008

Fursec Mecanic, caut ambalaj perfect

Sunt in cautare de ambalaje, in asteptarea sosirii ciocolatei (si a altor ingrediente, pe care oricat de mult m-as stradui, nu reusesc sa le gasesc aici, dar cineva care stie pe cineva mi-a spus ca s-ar putea sa am o surpriza si sa primesc in curand unele din ele).

Experientele mele cu furnizorii romani de ambalaje sunt putine si destul de neplacute: am comandat o data o multime de cutii simple de carton, in valoare de aproape 400 de RON, de la o firma care le produce si le si livreaza, oriunde in Bucuresti, gratuit pentru orice comanda de peste 350 de RON. La sosirea cutiilor, soferul evident ca a vrut sa-i platesc si transportul, inca vreo 30 de RON. Norocul lui (si ghinionul meu) a fost ca aveam nevoie de ele urgent, eram deja in intarziere, asa ca i-am platit si am jurat sa nu mai cumpar niciodata de la firma in cauza.
Alta data am comandat, la alta firma, cutii mici de carton in care cineva avea nevoie sa ambaleze ceai. Pe langa vesnica tanguiala legata de tiraj si de faptul ca le voiam personalizate la 2 culori ("cum? personalizare pentru
doar 50.000 de cutii?" mi s-a aruncat atunci in fata de catre furnizor; recunosc ca am fost luat prin surprindere, pentru ca ma asteptam, in naivitatea mea, ca 50.000 de cutii sa nu fie chiar o comanda neglijabila), cutiile au avut, in final, aspectul dorit, dar un foarte pregnant miros de... nici nu stiu, sa-i spunem vopsea. In orice caz, nu cred ca erau conforme cu standardele alimentare, in ciuda asigurarilor oferite de fabrica.
Asadar, problema la noi este ca nu poti cumpara doar cateva cutii de carton, atatea cate iti trebuie la un moment dat, pentru ca daca ceri asa putine, cei de la firmele (producatoare sau distribuitoare de ambalaje) se uita dispretuitor la tine, explicandu-ti in scarba si in putine cuvinte ca nu se deranjeaza ei pentru doar 10/50/100 de cutii. De inteles, daca au comenzi pentru milioane de cutii. Dar eu sunt acum in faza in care as vrea 10/50/100 de cutii si nu 10.000/50.000/100.000, daca se poate din carton reciclat, de dimensiuni mici, cu o fereastra (nu neaparat) prin care sa se poata vedea continutul. Radeam ieri cu o prietena pe seama faptului ca suna destul de gay pentru un barbat sa faca asemenea afirmatie, dar trebuie sa recunosc ca, in cautarea mea disperata dupa ambalaje din ultimele zile, singurele care mi-au placut si au ajuns cat de cat aproape de ceea ce-mi doresc sunt cele din webshop-ul Marthei Stewart. Asa ceva caut si eu pentru fursecuri, dar cu urmatoarele mentiuni: sa nu fie in culori pastelate, decupajul ferestrei prin care se vad produsele sa nu aiba asa un design batranicos, sa nu coste 2 dolari cutia (se vand seturi de cate 6 cutii). Nu mai vorbesc despre taxele postale, care sunt 32.95 USD, ceea ce inseamna ca trebuie sa-mi iau gandul de la ele.
Nici de la magazine ca bam boo sau Kare nu pot sa cumpar, pentru ca acolo cutiile sunt prea scumpe pentru orice alte scopuri in afara de a le face cadou cuiva sau a te rasfata pe tine insuti cu niste cutii, ce-i drept, frumos lucrate, dar care nu se potrivesc scopului meu.
Sunt un mare admirator al stilului scandinav, pur; nu sunt de acord cu gusturile mainstream si din cauza asta stiu ca o sa fie o adevarata lupta pana la gasirea ambalajelor perfecte. Sunt in continuare in cautare. Idei sunt binevenite, la obisnuita condica de sugestii si reclamatii.

joi, 29 mai 2008

Primele fursecuri...

... o sa le fac in a doua saptamana din iunie. Dupa aia intru in ritmul saptamanal promis. Mai devreme nu se poate, fiindca am vrut neaparat sa folosesc ciocolata foarte buna, cum e Callebaut (fie Callebaut, fie Valrhona - una din astea doua marci, cele mai bune ciocolate pentru gatit). Am intrebat intai la importatorul Callebaut pentru Romania, dar cei de acolo nu voiau sa-mi vanda decat minimum 100 de kg (!) si, ca si cum asta n-ar fi de ajuns, pe deasupra si la un pret mult mai mare decat cel al distribuitorilor din alte tari. Asa ca mi-am comandat ciocolata mea de baza (la propriu si la figurat) pe ebay si astept acum sa vina saptamana viitoare.