luni, 15 septembrie 2008

Fursecul 14 - Linzer

Fursecul 14, Linzer-ul, este derivat din cea mai veche reteta de tort din lume, Linzer Torte. Mult timp s-a crezut ca reteta din orasul austriac cu acelasi nume dateaza din 1696, dar acum trei ani a fost gasita la o manastire din zona reteta pentru acelasi tort, scrisa chiar mai devreme, anume in 1653 - acum 355 de ani! Faptul ca pana in zilele noastre reteta a ramas populara si proaspata in mintea patiserilor europeni spune totul despre ea. "Proaspat" este si traducerea in romana a numelui de familie al domnului Max Frisch, elvetianul romancier-dramaturg-arhitect care va va ajuta (sau nu) sa primiti Fursecul 14.
(La noul si deja promisul format de post-uri o sa trecem incepand cu Fursecul 15. Pana atunci, o ultima tema in stilul cunoscut. Ea vine din teatru, pentru ca am dorit sa tin cont si de sugestiile voastre.) Intr-una din piesele lui Max Frisch, prima replica a personajului principal este: "Ar trebui sa-i spanzure, n-am spus-o eu dintotdeauna?" Cum se numeste personajul in cauza si care este numele piesei? Pana maine seara, la ora 23:00, aveti timp sa-mi raspundeti aici la comentarii.

23 de comentarii:

Irina spunea...

Cumva Gottlieb Biedermann in Bierdermann si incendiatorii?

A venit toamna si-am prins curaj si mi-e pofta de fursecuri. Deajuns am stat pe margine :)

Fen spunea...

As dori doar sa-mi exprim frustrarea. :(

rheakurokawa spunea...

O sa fiu corecta si o sa-mi exprim si eu frustrarea, pentru ca Max Frisch ma unge pe sufletul meu de artist, om, arhitect, scriitor wannabe si pentru ca am devorat tot ce a scris in materie de .... romane si nuvele. *facepalm* Nu am atins inca teatrul. Ce trist ce trist. Acum mi-ai dat un motiv sa-l scot pe domnul Max Frisch din nou la rampa si sa ma pun pe citit teatru si sa (re)citesc si restul. In fond n-am mai recitit Gantenbein de mult haha. Auf wiedersehen Linzer :)

ps: doamne, ce rusine.

tuvia spunea...

uite ca teatru nu am apucat sa citesc, tocmai.Dar vreau sa va multumesc cu intarziere pentru fursecul 13, inca mai miroase dulapul a mar si caramel :) imi pare rau ca nu am fost acasa sa va intampin, dar avetzi multumiri de la mama, frati'miu si pisica :)

Aura spunea...

Absolut minunat fursecul 13. Toata lumea prezenta la degustare scotea niste sunete de placere greu de imaginat si reprodus. Multumesc foarte mult!

Intrucat spre rusinea mea nu stiu nimic despre acest domn multifatetat (Frisch), imi exersez rabdarea in vederea fursecurilor si provocarilor din saptamanile viitoare.

confruntadurerea spunea...

Gottlieb Biedermann chiar in prima scena a piesei "Biedermann si incendiatorii".

doina spunea...

@rheakurokawa
Max Frisch e o bogatie de autor; ai citit Homo Faber?
Superbissima.
Fursecul linzer am sa-l admir, cred, numai in poza :D

Endre spunea...

Hallo Lieber Fursec!

Cand am revenit din concediu am constatat ca fursecurile nu se mai acorda asa de usor... Dat fiind faptul ca intrebarea cu Truman Capote am ratat-o la o zi (pe asta stiam raspunsul!!!) si la restul intrebarilor nu am avut habar de raspuns, am inceput sa iau adio de fursecuri :(
Dar Max Frisch m-a salvat :)))
Raspunsul este: Biedermann und die Brandstifter, iar replica apartine chiar Herrn Gottlieb Biedermann. Am avut ocazia sa vad piesa chiar la Berlin la teatrul Berliner Ensemble :) Din pacate la piesa Andorra nu am mai prins bilet :( In schimb am citit mai multe romane de la Frisch - Homo faber fiind eine meiner Lieblingsromane!

Deci, am fursecul?

oompa spunea...

Of, deja ma depasesc cu mult aceste concursuri. Am in biblioteca si-am citit de M. Frisch doar "Montauk" si "Numele meu fie Gantenbein".
I s-a tradus la noi si un volum de piese? Daca da, imi imaginez ca e disponibil doar prin anticariate si, cum in biblioteca am in principal carti noi... am ratat inca un fursec :(

zărzărica spunea...

I don't believe in providence and fate, as a technologist I am used to reckoning with the formulae of probability.

Probabilitatea de a fi vazut/citit aceasta piesa este extrem de scazuta, dar voi continua sa merg la piesele noastre si sa citesc. Poate si pe Frisch, desi comicul absurb nu e chiar genul meu.

Mai e o saptamana...!!!!

Gabi spunea...

Am revenit dupa doua saptamani, cu pofta de fursecuri si chef sa raspund la intrebare, dar uite ca nu stiu. Recunosc, cu rusine, ca n-am citit Frisch :( Il voi trece in lista de lecturi obligatorii.

Raluca spunea...

Gottlieb Biedermann in Biedermann und die Brandstifter.
Cred ca am raspuns prea tarziu..

dede spunea...

Din nou trece fursecu pe langa mine...fie-ti mila de mine si mai alege teme din filme, asa am si eu o sansa.
Cat despre noul fursec, imi aduce aminte de niste prjiturele pe care le facea bunica mea cand ma duceam in vizita, copil fiind.Absolut sublim..

PS : daca vei aparea la usa mea vreodata te voi intampina cu o cafea cu scortisoara ;)...(nu e mita!)

rheakurokawa spunea...

Am citit aseara Biedermann und die Brandstifter. :) Lectura obligatorie haha. Vezi? O tot zic, dar, asa devine Fursecul Mecanic mijloc de culturalizare. :D

Numai bine.

AnitZ spunea...

Am stat cu fereastra asta de comentarii deschisa pana a expirat. Si am deschis-o din nou. Apoi am mai citit de pe blog. Si iar am citit. Incepand sa inteleg cate putin din ce se intampla aici, am inceput sa cred si ca intr-o zi o sa gasesc la usa o cutie cu ceva dulce de la un necunoscut. Am ajuns pe acest blog azi, pentru prima data si nici macar nu-mi amintesc de unde. Ca in viata. Ajungem intr-un loc fara sa stim cum. Incerc sa ma detasez de orice energie negativa legat de acest blog. Incerc sa scap de orice idee cum ca intr-o zi balonul se va sparge. Ratiunea ma inteapa: o sa vezi, in scurt timp pe blog vor rasari bannere ca ciupercile dupa ploaie. O sa vezi, traficul va creste, vor aparea articole platite cu 50 de euro de marile companii. O sa vezi, se va inventa fursecul electoral. E doar un blog de atatat. Intr-o zi isi va da arama pe fata. Ah, plecati de aici, gandurilor. M-am saturat sa nu mai cred in vise. M-am saturat sa cred ca visele se intretin doar cu bani. As vrea sa am puterea sa nu mai intru niciodata pe acest blog. Sa ma gandesc mereu la el ca la un vis frumos, intr-o lume perfecta. Cu mere, zahar caramelizat, cu ciocolata, cu alune...cu vise, idei si curaj. As vrea totusi sa mai intru de zeci de ori de azi inainte si sa il gasesc la fel: crud, nevinovat, curat, dar totusi copt si trecut prin caldura sufletului. Habar nu aveam cine e Max Frisch, am dat si eu pe Wikipedia, am frunzarit un pic, nu e corect sa incerc vreun raspuns. Nici nu cred ca il voi citi prea repede. Am atatea carti care ma asteapta acasa si plang dupa mine zile in sir. In ce lume traim? De ce imi e atat de greu sa cred ca nu vrei sa castigi bani (altii decat cei din donatiile de supravietuire a proiectului) cu acest site, ci doar sa iti implinesti un vis, acela de a face fursecuri si de a scrie? Cine mi-a corupt sufletul? Esti un fursec mecanic care se invarte sau te invarti mecanic precum un fursec? Te las cu bine, draga fursesc ce team gasit azi. Nu-ti doresc nimic, pentru ca daca esti ceea ce as vrea sa fii, ai deja TOTUL. Iar daca nu esti, de ce ti-as dori ceva? Vei sfarsi prin a fi firimituri. Ce blog frumos ai fursecule! Multumesc pentru ca m-ai fortat sa imi inving demonii ratiunii si sa te privesc doar cu sufletul. Poate ne vom revedea!

confruntadurerea spunea...

@Fursecul Mecanic: imi cer scuze de la bun inceput pentru faptul ca o sa fie off-topic rau de tot ceea ce ii voi raspunde lui anitz.

@anitz: cu cativa ani in urma cei de la Nine Inch Nails aveau bunul obicei de a pune pe site-ul lor bucati din corespondenta privata cu fanii. Regret foarte des ca nu am salvat undeva anumite bucati din corespondenta aia.

Imi amintesc cum o fata ii scria lui Trent Reznor o scrisoare lunga despre ce si cum simte ea legat de el si de ce face el, era o scrisoare asemanatoare cu acest comment al tau. Iar el i-a raspuns ca si el se simte la fel dar credea ca se simte asa din cauza faptului ca a fost nevoit sa petreaca o vara intreaga in Germania. Mi-a venit in minte ironia asta fina (si necesara) citind reveria asta a ta.

Mih spunea...

agh, asta e una din datile cand chiar ma lupt sa nu trisez cu un google, mai ales ca mi-a placut foarte mult Gantenbein, imi plac fursecurile, dar nu citesc in germana, si nu am vazut nici un volum de teatru de Frisch tradus in romana :d

Poate next time am raspunsul :)

joaca spunea...

am o intrebare mica mica :d care va fi noul format de concursuri? ca nu tin minte nimic de genul asta prin alte posturi sau prin comentarii :(

fursecul mecanic spunea...

@irina, @confruntadurerea, @endre, @raluca: Bravo. Scrieti-mi mail cei dintre voi patru care nu mi-ati scris pana acum.

@rheakurokawa: Apreciez efortul de a cauta acum piesa. Foarte frumos.

@joaca: Noul format o sa fie anuntat in weekend.

Elisa spunea...

Cu intarziere si fara rost imi manifest si eu frustrarea... in timpul pana la expirarea concursului pentru fursecul 14 am inghitit in sec fara a-mi putea exprima aceasta frustrare. Acum pot.
Frustrareeee!
PS: Abia astept noua modalitate de alegere a castigatorilor. Poate o sa reusesc sa ma chinuiesc mult pentru a merita un fursec...sper sa fie un concurs de genul "Fort Boyard", cu indicii si chei adunate, biletele si nebunii :)
PS2: Stiu ca nu noi propunem probele, dar frustrarea aduce cu sine multe idei :)

Spor la gatit!

O zi frumoasa tuturor!

Elisa

fursecul mecanic spunea...

@elisa: Nu esti departe.

monika spunea...

Dear Fursecul,

Ana shared yesterday her Linzer with me and with that also the information about your existence. I was really impressed about all of it, and the cookie was exactely right, even richer with the fig taste than the traditional one. So I just want to compliment you, from cook to cook. Do you know Nigela Lawsons baking book? Even if Max Frisch is a completely different cup of tea, the level of inspiration is comparable :) (And I do know Max Frisch...)

I will keep checking what's the next...

fursecul mecanic spunea...

@monika: Thank you very much, I'm glad you enjoyed the cookie. I do know Nigella Lawson, but I have only seen some of her TV appearances, I haven't read any of her books yet (except for recipes from her books that I found online). You're very welcome here anytime, please feel free to chime in on the comments.