sâmbătă, 31 mai 2008

Fursec Mecanic, caut ambalaj perfect

Sunt in cautare de ambalaje, in asteptarea sosirii ciocolatei (si a altor ingrediente, pe care oricat de mult m-as stradui, nu reusesc sa le gasesc aici, dar cineva care stie pe cineva mi-a spus ca s-ar putea sa am o surpriza si sa primesc in curand unele din ele).

Experientele mele cu furnizorii romani de ambalaje sunt putine si destul de neplacute: am comandat o data o multime de cutii simple de carton, in valoare de aproape 400 de RON, de la o firma care le produce si le si livreaza, oriunde in Bucuresti, gratuit pentru orice comanda de peste 350 de RON. La sosirea cutiilor, soferul evident ca a vrut sa-i platesc si transportul, inca vreo 30 de RON. Norocul lui (si ghinionul meu) a fost ca aveam nevoie de ele urgent, eram deja in intarziere, asa ca i-am platit si am jurat sa nu mai cumpar niciodata de la firma in cauza.
Alta data am comandat, la alta firma, cutii mici de carton in care cineva avea nevoie sa ambaleze ceai. Pe langa vesnica tanguiala legata de tiraj si de faptul ca le voiam personalizate la 2 culori ("cum? personalizare pentru
doar 50.000 de cutii?" mi s-a aruncat atunci in fata de catre furnizor; recunosc ca am fost luat prin surprindere, pentru ca ma asteptam, in naivitatea mea, ca 50.000 de cutii sa nu fie chiar o comanda neglijabila), cutiile au avut, in final, aspectul dorit, dar un foarte pregnant miros de... nici nu stiu, sa-i spunem vopsea. In orice caz, nu cred ca erau conforme cu standardele alimentare, in ciuda asigurarilor oferite de fabrica.
Asadar, problema la noi este ca nu poti cumpara doar cateva cutii de carton, atatea cate iti trebuie la un moment dat, pentru ca daca ceri asa putine, cei de la firmele (producatoare sau distribuitoare de ambalaje) se uita dispretuitor la tine, explicandu-ti in scarba si in putine cuvinte ca nu se deranjeaza ei pentru doar 10/50/100 de cutii. De inteles, daca au comenzi pentru milioane de cutii. Dar eu sunt acum in faza in care as vrea 10/50/100 de cutii si nu 10.000/50.000/100.000, daca se poate din carton reciclat, de dimensiuni mici, cu o fereastra (nu neaparat) prin care sa se poata vedea continutul. Radeam ieri cu o prietena pe seama faptului ca suna destul de gay pentru un barbat sa faca asemenea afirmatie, dar trebuie sa recunosc ca, in cautarea mea disperata dupa ambalaje din ultimele zile, singurele care mi-au placut si au ajuns cat de cat aproape de ceea ce-mi doresc sunt cele din webshop-ul Marthei Stewart. Asa ceva caut si eu pentru fursecuri, dar cu urmatoarele mentiuni: sa nu fie in culori pastelate, decupajul ferestrei prin care se vad produsele sa nu aiba asa un design batranicos, sa nu coste 2 dolari cutia (se vand seturi de cate 6 cutii). Nu mai vorbesc despre taxele postale, care sunt 32.95 USD, ceea ce inseamna ca trebuie sa-mi iau gandul de la ele.
Nici de la magazine ca bam boo sau Kare nu pot sa cumpar, pentru ca acolo cutiile sunt prea scumpe pentru orice alte scopuri in afara de a le face cadou cuiva sau a te rasfata pe tine insuti cu niste cutii, ce-i drept, frumos lucrate, dar care nu se potrivesc scopului meu.
Sunt un mare admirator al stilului scandinav, pur; nu sunt de acord cu gusturile mainstream si din cauza asta stiu ca o sa fie o adevarata lupta pana la gasirea ambalajelor perfecte. Sunt in continuare in cautare. Idei sunt binevenite, la obisnuita condica de sugestii si reclamatii.

joi, 29 mai 2008

Primele fursecuri...

... o sa le fac in a doua saptamana din iunie. Dupa aia intru in ritmul saptamanal promis. Mai devreme nu se poate, fiindca am vrut neaparat sa folosesc ciocolata foarte buna, cum e Callebaut (fie Callebaut, fie Valrhona - una din astea doua marci, cele mai bune ciocolate pentru gatit). Am intrebat intai la importatorul Callebaut pentru Romania, dar cei de acolo nu voiau sa-mi vanda decat minimum 100 de kg (!) si, ca si cum asta n-ar fi de ajuns, pe deasupra si la un pret mult mai mare decat cel al distribuitorilor din alte tari. Asa ca mi-am comandat ciocolata mea de baza (la propriu si la figurat) pe ebay si astept acum sa vina saptamana viitoare.

miercuri, 28 mai 2008

Salut! Eu sunt Fursecul Mecanic.

Cum am ajuns sa fac asta

Proiectul "Fursecul Mecanic" s-a nascut din disperare. Din disperarea de a avea ceva dulce si bun, facut in Romania, din ingrediente de calitate impecabila, proaspete si, pe cat posibil, de origine organica.

Nu-mi plac 99% din dulciurile pe care le gasesc aici, fie la cofetarii, fie in magazine, fie preambalate, fie produse 'proaspat'. (Despre putinele exceptii, intr-un post viitor.) Nu inteleg de ce cineva ar cumpara prajituri decorate in culori stridente (din coloranti artificiali, evident), continand frisca vegetala (frisca 'falsa', cum imi place sa-i spun) si cu un gust de carton inmuiat in apa cu zahar. Nu stiu de ce putinele cofetarii cu retete traditionale au disparut sau au trecut la productie industriala, impersonala, de o calitate jalnica. Imi plac dulciurile bune, facute din ingrediente de calitate, intr-o compozitie pregatita cu drag. Cred ca fiecare ingredient trebuie sa fie nu doar bun la gust, ci si pe cat posibil sanatos.

Asa ca m-am
apucat sa experimentez. Am incercat diverse retete, ale unor cofetari si patiseri din toata lumea. Mi-am cumparat, in timp, diferite tavi, forme, ustensile. Si am ajuns in punctul in care sunt acum.

In fiecare saptamana o sa gatesc ceva dulce, pe care sa-l trimit apoi celor care imi scriu. Nu mi-am stabilit o limita sup
erioara, daca o sa fac 50, 500 sau 5000 de biscuiti, de exemplu. Totul este in functie de reactiile voastre si de cum o sa reusesc sa acopar cheltuielile. Pentru cei care vor primi ce hotarasc sa gatesc, nu exista nici o obligatie de plata, dar donatiile sunt evident binevenite, pentru a acoperi costurile ingredientelor. Scopurile blogului sunt doua: vreau sa popularizez dulciurile de calitate si, in timp, proiectul sa se auto-sustina financiar.

In fiecare weekend o sa anunt reteta pe care o fac saptamana urmatoare. Cei care vor sa primeasca produsul in cauza trebuie doar sa posteze un comentariu sau sa-mi trimita un mail (in functie de tema actuala; explicatiile se gasesc in post-ul fursecului din saptamana respectiva). Atat. Cei pe care ii aleg vor primi apoi mail de la mine cu toate detaliile. Pentru inceput se vor putea bucura de produsele mele doar amatorii de dulciuri din Bucuresti, din pacate. Nu am - inca - posibilitatea sa expediez bunatatile in tara, atat din cauza costurilor mari, cat si din cauza ca nu pot sa garantez ca va ajunge totul intreg.

LATER EDIT: Si pentru ca foarte bine (si-)a pus cineva problema, o sa am in sidebar un indicator care sa arate permanent cum sta proiectul asta cu banii, ca sa evit orice fel de suspiciuni.

LATER EDIT 2: Din februarie 2009 sunt la Berlin, trimitand update-uri saptamanale de aici, iar editiile bucurestene vor avea loc odata la 2-3 luni. Le voi anunta din timp pe blog.