luni, 1 septembrie 2008

Fursecul 12 - Muffins cu afine si ciocolata

M-a intrebat astazi cineva de pe blog - precizand ca nu este feminista - de ce toate temele de pana acum au avut in centrul atentiei doar barbati. Recunosc ca nu ma gandisem la aspectul asta, dar e un punct de vedere valabil, astfel incat tema pentru Fursecul 12 are in centru o femeie. Si ce femeie: Sylvia Plath, poeta. A mai venit vorba despre ea, cu ocazia uneia din temele recente de pe blog. In filmul "Sylvia", despre viata ei, aflam ca la un moment dat doamna Plath se muta cu sotul ei, Ted Hughes, din Statele Unite in Marea Britanie. Cu ce isi ocupa ea timpul, spre dezamagirea sotului ei, in loc sa scrie? Raspunsurile ca de obicei aici la comentarii, pana marti 2 septembrie ora 23:00. Toate raspunsurile corecte vor primi, asa cum ati dedus deja din titlu, muffins cu afine proaspete si bucati mari de ciocolata cu lapte.

26 de comentarii:

Ruby Soho spunea...

(Nu am vazut filmul, dar stiu de viata reala.)
De fapt prima oara cand s-au mutat in UK ea a continuat sa fie scriitoare. A lansat un volum de poezii acolo(primul, daca nu ma insel).
Poate te referi la faptul ca a doua oara cand s-a mutat in UK(dupa divort) s-a sinucis?

Anonim spunea...

salut! in film stiu ca dupa casatorie si mutare nu a avut inspiratie sa scrie o perioada (deh, prea multa fericire)si s-a apucat sa coaca tarte sau prajituri, ajungand sa umple casa.

Anonim spunea...

jubilez, jubilez :D
e vorba de sylvia plath. fascinanta tipa...
she backed cakes for her black marauder :D
din totdeauna mi s-a parut fascinanata treaba ca s-a sinucis bagandu-si capul in cuptor (cel putin eu asa citisem, am vazut ca in film e putin diferit).
acum plec cantand... I wish I had a sylvia plath, busted tooth and a smile and cigarette ashes in her drink... how I wish I had a sylvia plath... u, ryan adams si a lui sylvia plath :)
u made my day, fursecule. chiar si fara fursecuri :p

Anonim spunea...

Din film imi amintesc vag ca gatea, nu mai stiu daca doar prajituri si nici nu mai stiu daca se refera doar la perioada de dupa reintoarcerea in Anglia.
Pe de alta parte, ambii copii sunt nascuti dupa ce s-a intors in Anglia (e drept ca banuia dinainte ca e insarcinata cu primul).

Of...simt deja aroma de afine coapte si o briosa frageda care se topeste in gura...Daca primesc aceste fursecuri, cu siguranta ele nu vor mai supravietui pana la masa cu prietenii!

Anonim spunea...

Salut! Din film, imi aduc aminte ca in loc sa scrie s-a apucat de copt prajituri. Era o scena in care Ted vine acasa iar bucataria era plina de tavi cu muffins, scones si alte bunatati. Aratau delicios, chiar imi starnisera o pofta de dulce! :) Dar, cu siguranta, nu erau la fel de gustoase ca bunatatile pe care le faci tu.

O saptamana frumoasa!

andreea spunea...

vaaaaaaaai

cate amintiri imi aduci cu aceasta scriitoare

prima oara, spre rusinea mea am auzit la facultate

am fugit am cumparat cartea anul trecut si am fugit la citit ca un copil:P

reactia mea a fost: never read this while depressed!it's sooo bad!:))

am vazut si filmul insa nu mi-a lasat cine stie ce impresie, si da, in film ea facea prajituri in loc sa scrie

pot sa zic doar atat, i-am dat sora-mii cartea aceasta plus "morarul care urla la luna", iar in iulie, nu o sa uit niciodata, vine sora mea foarte contrariata si imi explica ca nu este bine sa citesc astfel de carti, ca din cauza asta sunt eu dusa, ca ar trebui sa citesc si eu ceva mai putin optimist totusi:))

singura oara cand mi-a mai tinut morala in legatura cu cartile si pasiunea mea, a fost candva pe la 15-16 ani cand, foarte afectata (nici mama nu imi tinea morala), imi explica ca eu trebuie sa mai ies din casa, ca nu e ok sa ma inchid intre 4 pereti si sa citesc toata ziua:))

confruntadurerea spunea...

Fursecule, ea gateste (doar dulciuri, mai ales tarte si muffins) in loc sa scrie iar nemultumirii sotului ei ii raspunde zicand ca orice barbat din lume ar fi multumit ca sotia lui sa gateasca.

Pecta spunea...

Sylvia Plath ii facea "cream cake" sotului ei care era plecat la pescuit.

Nu stiu daca s-a intamplat asa in realitate dar in film astfel apare.

offtopic

Mi-a placut mult romanul ei "Clopotul de Sticla" despre depresie, fragilitate si vara.

Anonim spunea...

Ah, fursecule, ti-am zis de data trecuta ca Sylvia e una dintre preferatele mele si, din aceasta cauza, mai stiu cate ceva despre ea :)
Totusi, nu stiu cata baza se poate pune pe faptele prezentate in film - recunosc ca nu i-am citit jurnalele, desi mi-as dori, ca sa pot sa compar fictiunea cu "realitatea".
Chiar daca, in perioada petrecuta in Anglia, a nascut cei doi copii si i-a fost greu sa se imparta intre cresterea lor, intretinerea casei, episoade aproape maniacale de gatit (ca cel din film), totusi cea mai mare parte a operei ei a fost scrisa in acea perioada (nu si "The Colossus", pe care l-a scris in State). Dar "The Bell Jar", poeziile care au aparut postum in "Ariel" si parca si o piesa de teatru radiofonic au fost scrise toate pe cand locuia in Marea Britanie.
M-as hazarda sa presupun ca regizoarea a apasat cam tare pe pedala pentru a ni-l face pe Hughes cat se poate de antipatic, de unde si scena cu pricina.

Laura spunea...

So, I've just watched the movie. Pentru că, spre rușinea mea, nu știam nimic despre Sylvia. Deși îmi place mult mult de Gwineth..

Deci, proaspăt cum îmi este în minte, pot să vă spun că după publicarea primului volum de poezii al lui Ted, care este de succes și primește un premiu, cei doi se mută în State, unde Sylvia, in lipsă de inspirație, gătește dulciuri.

Cei doi hotărăsc să se mute înapoi în Anglia spre binele ambelor lor cariere. Sylvia îi naște pe cei doi copii, și publică volumul său, 'Colossus', care nu se bucură de prea mult succes. Și aici povestea începe să fie cu adevărat plumburie..

Elisa spunea...

Buna seara!
Uite ca am mai descoperit un film cu Daniel Craig pe care il vazusem si pe care nu l-am mentionat la fursecul potrivit. Am vazut filmul "Sylvia" mai demult si, recunosc, l-am criticat pe moment. Contine "americanisme" multe... tin minte ca am vazut in film destule clisee americane: briose multe, pentru un cartier intreg, aruncatul cu pietricele in geam, nuditate, moarte... Imi pare rau, Fursecule, dar filmul m-a marcat doar in masura in care ma gandesc ca se bazeaza pe o intamplare adevarata.
PS: recunosc ca n-am mai intrat pe blog de saptamana trecuta si abia acum am reusit sa citesc ca a fost "luniversarea" ta (pt ca proiectul implineste luni, nu ani:)) pe 28 august. Sa ne traiesti si sa afle cat mai multa lume de omul care ne-a indulcit cate o zi pe saptamana de ceva timp! Mult noroc in continuare

Elisa

roxu' spunea...

Recunosc ca am vazut filmul abia dupa de am citit pe blog, dar sper ca raspunsul meu sa valoreze totusi macar o portie mica de fursec ;)
Oricum, mi-a lasat asa o stare innegurata, britanica... cam ca o zi ploioasa si cu multa ceata la Londra.
Am observat ca multi au scris ca Sylvia nu avea inspiratie si facea prajiturele in loc sa scrie, dar asta se intampla (si sper sa fi retinut corect, e cam greu sa urmaresti un film ca asta dupa o zi obositoare de job) dupa ce s-au mutat din UK in State. Intrebarea ta se refera la mutarea din State in UK, cand Sylvia initial nu scrie, ocupandu-se de copii si her every day life, dar apoi, depresia adanca in care intra din cauza geloziei si infidelitatilor lui Ted creeaza in final un cadru propice pentru scris.
De sfarsitul filmului nu vreau sa mai zic nimic... s-a scris deja.. plus ca e prea trist!

O seara frumoasa,

Roxu'

ajnanina spunea...

n-am vazut, n-am citit... decat articolul si comentariile voastre... dar ce am retinut e ideea ca intotdeauna creativitatea se manifesta pe un plan sau altul... ca indiferent cat de talntat ai fi intr-un domeniu, e posibil ca, la un moment dat sa descoperi, intr-un moment de criza sau de extaz ca te poti exprima si altfel - cuvintele, imaginile sau aromele ... sau, de ce nu, atingerile sau chiar emotiile nediferentiate pot fi traduse dintr-un registru senzorial in altul...
un fursec poate fi un poem, o drama, o explozie emotiaonala... sau invers...
spor si pofta buna!

fursecul mecanic spunea...

@all: Gatitul de prajituri e raspunsul corect. Cine a raspuns corect o sa primeasca vesti de la mine in zilele urmatoare.

@laura (comentariul din 01.09, 10:13): Scrie-mi mail.

@aura: Si tu.

Elisa spunea...

Tin sa revin asupra comentariului meu... cred ca eram in stare de ebrietate (desi nu beau aproape niciodata)cand am vazut filmul prima data. Abia l-am revazut si chiar mi-a placut. Presupun ca partea buna a trecerii timpului si a batranetii e maturizarea (intr-o oarecare masura, depinzand de fiecare in parte).
Celor ale caror gusturi in materie de filme le-am jignit, scuze!

O zi frumoasa tuturor!

Elisa

trainspot spunea...

cred ca e prima oara cand ratez fursecul (exceptand datile cand am fost plecat din oras...)

fursecul mecanic spunea...

@all castigatorii: Fursecul 12 se livreaza pana marti, inclusiv, asa ca daca nu ati primit inca muffins, vor ajunge cu siguranta la voi.

fursecul mecanic spunea...

@all castigatorii: Abia azi am gasit din nou afine dupa gustul meu, mari si zemoase, nu afinele microscopice care se gasesc de obicei, asa ca se prelungeste livrarea Fursecului 12 pana maine seara.

Anonim spunea...

am papat acu o jumatate de fursec. foarte tare :D felicitari :)

Anonim spunea...

Din fursecurile mele am facut 4 portii care au facut ravagii prin casa (dovada si comentariul anterior). Iti foarte multumesc pentru o muffin delicioasa, cum eu nu am mai mancat niciodata! Si multumesc si pentru zambetele alor mei! Spor in continuare!

fursecul mecanic spunea...

@cata, @laura: Placerea e de partea mea.

Pebbles spunea...

Foarte bun fursecul 12! :) Mi-a placut cat de zemoase erau afinele in muffin (afinele fiind printre preferatele mele). Nu mai mancasem pana acum muffin cu afine care sa contina si ciocolata. Reusita combinatie! Multumim mult si spor la fursecarit!

roxu' spunea...

am capatat si eu ieri muffins cu afine si ciocolata.. si mi-au placut foarte mult!!
din nou, u made my day, draga domnule Fursec Mecanic!
nu voi primi, din pacate, fursecul cu numarul 13, pentru ca nu am stiut raspunsul corect, dar astept cu nerabdare orice vei hotari tu sa creezi cu smochinele capatate.. si sper sa ma calific pentru a primi bunatatile, nu de alta, dar imi plac la nebunie.
multu inca o data!

Roxu'

Elisa spunea...

Uite ca mi-a venit iar randul ... la poftit fursecuri :) Asta e, nu ma supar, poate altadata o sa raspund frumos si corect :)
Dan, poti sa-mi spui, te rog, de unde ai cumparat afinele? Eu am tot cautat si nu gasesc ceva acceptabil. Multumesc!
Spor mult si o zi frumoasa!

Elisa

fursecul mecanic spunea...

@elisa: La Mega Image de pe bd. Titulescu, 6.19 lei pentru 250 de grame, cele mai mari, mai frumoase si mai zemoase afine pe care le poti gasi.

Elisa spunea...

Multumesc mult... o sa ma duc sa ma aprovizionez si eu. Cine stie? Poate reusesc sa fac si eu o prajitura buna:)
O zi frumoasa!

Elisa