marți, 24 februarie 2009

Prima saptamana: Sosirea la Berlin. Mancare bio, un smart aproape gratis.

Am avut mici neplaceri pe drum*, dar intr-un final am ajuns cu bine in Germania. Berlinul e o nebunie - stiu ca ati mai auzit asta de la multa lume, dar nu poate fi descris mai bine de atat. Cel mai non-german oras german, singurul oras nemtesc viu la orice ora din zi si din noapte (si asta nu in sensul latin, de fiesta, ci in sensul unei miscari continue, nederanjante si linistitoare, mai ales pentru cineva ca mine, care se trezea in mijlocul gazelor de esapament si al infinitelor claxoane bucurestene), orasul ideal pentru orice persoana dezghetata. Am noroc sa stau intr-o cladire veche si frumoasa din Mitte, in centrul centrului, in cartierul evreiesc. La nici 200 de metri sunt trei localuri senzationale unul langa altul: Gorilla, un local vegetarian in care se gatesc proaspat 4 tipuri de supe pe zi si 2-3 feluri principale, pe langa salate si sandwich-uri (absolut toate produsele sunt de origine controlata, adica bio, cum se spune aici), Fresh 'N' Friends, un non-stop numai cu produse bio, de la faina si cartofi pana la salate gata preparate si orez cu lapte si dulceata si Spot, un local nou despre care nu stiu nimic in afara de cateva desene-teaser lipite pe geamuri, ca sa nu vezi inauntru, si care se deschide poimaine. Fiind o persoana nocturna, sunt evident in fiecare noapte la cumparaturi, nu neparat pentru ca n-as putea sa iau o data pentru mai multe zile, ci pentru ca imi face asemenea placere fiecare mers la magazine. Le-am spus ca m-am mutat in zona - "Extraordinar! Ne bucuram foarte mult! Fiecare a zecea cafea e din partea casei." Au vazut ca am luat doua zile la rand supa-crema de dovleac, a treia zi mi-au spus ca ar vrea sa-mi propuna felul zilei, ca sa nu ma plictisesc de supa. Si tot asa mai departe.

Cel mai bun mijloc de a te misca prin Berlin, atunci cand nu vrei sa mergi cu transportul in comun (care e impecabil), este sa te inscrii la una din firmele care fac car-sharing, cum ar fi Sixt (mai sunt si altii, dar ei sunt cunoscuti pentru rent-a-car de ani de zile, spre deosebire de ceilalti, si am avut intotdeauna experiente placute). Cum functioneaza treaba? La inscriere ti se lipeste pe permisul de conducere un chip electronic. Online iti rezervi masina cu cel putin o ora inainte sa o iei, te duci la ora stabilita direct in parcare, masina se descuie cu ajutorul chip-ului de pe permis, inauntru gasesti cheile si o cartela cu care poti sa pui benzina gratis. La final, lasi cheile inauntru, incui tot cu chip-ul si pleci acasa. Singurele costuri sunt 0.20 Euro / km si cca. 1-1.5 Euro / ora. In felul asta, daca vrei sa mergi seara la cinema, asa cum am facut eu mai devreme, iti iei un smart, mergi sa zicem 10 km dus-intors, il tii 3 ore si platesti pentru asta 5 Euro. Cu metroul te-ar fi costat (2 persoane) mai mult. Nu ai treaba cu nici un ghiseu, nu vezi pe nimeni, nu semnezi de predare-primire, nu trebuie sa bagi benzina, iar costurile de mai sus se scad automat de pe card.
Salutari de la Berlin, ne vedem aici cu urmatorul update peste fix o saptamana.
*ca sa nu intru aici in detalii, am povestit pe mail celor care mi-au scris

6 comentarii:

Antoaneta spunea...

Imi place textul de la "Gorilla" - e bun si pentru bruma mea de germana. La frunze, tovarasi! Nemtii au patiserii bune, o sa ai concurenta:P

Anonim spunea...

Deja sunt invidioasa iar dupa ce am vazut preturile la gorilla deja ma oftic ca stau in bucuresti. cum dracu la berlin o cafea 1.50 euro iar la buc 2-3-4 euro?????
Rely

Anonim spunea...

super treaba cu masinile.
asta chiar mi se pare o idee geniala!

Carmen spunea...

da f tare treaba cu inchiriatul...sper ca n-au fost probleme grave pe drum.

Cinnamon spunea...

Chestia asta cu Car sharing-ul trebuie sa o incerc si eu candva...
Ia zi, apropo de cumparaturi nocturne, ai ales Berlinul fiindca nu are Ladenschlussgesetz?* :)

*Ca sa inteleaga toata lumea: Berlinul este singurul oras din germania in care magazinele nu sunt obligate prin lege sa inchida la o anumita ora.

fursecul mecanic spunea...

@Irys: Sa stii ca a contat foarte mult. Imi place sa stiu ca pot sa-mi cumpar la orice ora lucruri care-mi trebuie. In Bucuresti tot noaptea faceam majoritatea cumparaturilor.