miercuri, 28 mai 2008

Salut! Eu sunt Fursecul Mecanic.

Cum am ajuns sa fac asta

Proiectul "Fursecul Mecanic" s-a nascut din disperare. Din disperarea de a avea ceva dulce si bun, facut in Romania, din ingrediente de calitate impecabila, proaspete si, pe cat posibil, de origine organica.

Nu-mi plac 99% din dulciurile pe care le gasesc aici, fie la cofetarii, fie in magazine, fie preambalate, fie produse 'proaspat'. (Despre putinele exceptii, intr-un post viitor.) Nu inteleg de ce cineva ar cumpara prajituri decorate in culori stridente (din coloranti artificiali, evident), continand frisca vegetala (frisca 'falsa', cum imi place sa-i spun) si cu un gust de carton inmuiat in apa cu zahar. Nu stiu de ce putinele cofetarii cu retete traditionale au disparut sau au trecut la productie industriala, impersonala, de o calitate jalnica. Imi plac dulciurile bune, facute din ingrediente de calitate, intr-o compozitie pregatita cu drag. Cred ca fiecare ingredient trebuie sa fie nu doar bun la gust, ci si pe cat posibil sanatos.

Asa ca m-am
apucat sa experimentez. Am incercat diverse retete, ale unor cofetari si patiseri din toata lumea. Mi-am cumparat, in timp, diferite tavi, forme, ustensile. Si am ajuns in punctul in care sunt acum.

In fiecare saptamana o sa gatesc ceva dulce, pe care sa-l trimit apoi celor care imi scriu. Nu mi-am stabilit o limita sup
erioara, daca o sa fac 50, 500 sau 5000 de biscuiti, de exemplu. Totul este in functie de reactiile voastre si de cum o sa reusesc sa acopar cheltuielile. Pentru cei care vor primi ce hotarasc sa gatesc, nu exista nici o obligatie de plata, dar donatiile sunt evident binevenite, pentru a acoperi costurile ingredientelor. Scopurile blogului sunt doua: vreau sa popularizez dulciurile de calitate si, in timp, proiectul sa se auto-sustina financiar.

In fiecare weekend o sa anunt reteta pe care o fac saptamana urmatoare. Cei care vor sa primeasca produsul in cauza trebuie doar sa posteze un comentariu sau sa-mi trimita un mail (in functie de tema actuala; explicatiile se gasesc in post-ul fursecului din saptamana respectiva). Atat. Cei pe care ii aleg vor primi apoi mail de la mine cu toate detaliile. Pentru inceput se vor putea bucura de produsele mele doar amatorii de dulciuri din Bucuresti, din pacate. Nu am - inca - posibilitatea sa expediez bunatatile in tara, atat din cauza costurilor mari, cat si din cauza ca nu pot sa garantez ca va ajunge totul intreg.

LATER EDIT: Si pentru ca foarte bine (si-)a pus cineva problema, o sa am in sidebar un indicator care sa arate permanent cum sta proiectul asta cu banii, ca sa evit orice fel de suspiciuni.

LATER EDIT 2: Din februarie 2009 sunt la Berlin, trimitand update-uri saptamanale de aici, iar editiile bucurestene vor avea loc odata la 2-3 luni. Le voi anunta din timp pe blog.

25 de comentarii:

Anonim spunea...

Salut. Eu sunt Alin si vreau sa am onoarea sa gust primul fursec mecanic! :) Avand in vedere ca je suis pionierul comentariilor de pe blogul tau. O sa scriu maine despre tine si despre fursecurile tale, la mine pe blog. Sper sa nu uit. Astept dulciurile ASAP! :D

fursecul mecanic spunea...

@alin farcas: Vei fi primul care sa primeasca fursecurile facute de mine. Sper sa-ti placa - imi spui tu dupa ce le mananci. Te rog trimite-mi adresa postala pe mail.

Roxana Costea spunea...

Salut, ţin să te congratulez pentru idee. Nu ştiu cât de bine va merge. Totul ţine de cât de bune or să fie dulciurile tale. Dacă te lasă inima, poţi să îmi trimiţi şi mie niscaiva bunătăţuri, cu plata la destinatar, bineînţeles. Voi scrie un articol despre ele, după ce le voi gusta. Menţionez că stau în Constanţa. Dacă vrei adresa, contactează-mă, căci am văzut că vrei doar bucureşteni momentan.

fursecul mecanic spunea...

@rox: Multumesc pentru felicitari. Dulciurile mele sunt foarte bune, altfel nu ma apucam de blog. Nu trimit in provincie pentru ca nu pot sa garantez ca nu ajung facute zob, dar de indata ce o sa gasesc o modalitate de ambalare potrivita si un serviciu de curierat care sa se straduiasca putin, o sa trimit si in tara. Te pun pe lista.

Roxana Costea spunea...

iote mă cert cu alin pă blogu' lui.. că cică nu eşti băiat, că eşti fată. Deci care e treaba? eşti băiat? Trece şi matale acolo la profil.

Roxana Costea spunea...

cât despre ambalat.. e suficient să pui într-o cutie de carton şi să scrii fragil pe ea. Acuma.. depinde, dacă pui savarine sau alte prăjiturele care se fleoşcăie e riscant, mai ales că acum vine vara şi dau căldurile de peste 40 dă grade

fursecul mecanic spunea...

@rox: Am raspuns deja pe blogul lui Alin. Despre transportul in afara Bucurestiului: Nu doar dulciurile perisabile vor avea de suferit, ci si fursecurile obisnuite, atat timp cat vor sta in dubele firmelor de curierat la niste temperaturi enorme si, in plus, vor fi si trantite de colo colo (tocmai pentru ca pe ele va scrie "fragil"). In plus, ambalajul va trebui sa fie din material reciclat si reciclabil dar sa si ofere destula protectie continutului. O sa ma gandesc la diverse variante.

Andreea Verde spunea...

well done!:) nici eu nu sunt multumita de dulciurile de la noi..si ma bucur ca ti-a venit ideea asta:P Bafta cu primul fursec si la mai multe!

Iris spunea...

Imi place ideea acestui blog, a acestei initiative. Nimic nu se compara cu dulciurile facute in casa, cand stai si framanti coca si intrega bucatarie este invadata de mirosuri de vanilie, ciocolata, scortisoara si cate si mai cate. Si mirosul fursecurilor (dulciurilor) cand se coc incet in cuptor.

Tocmai am inghitit in sec. :D

Unknown spunea...

Ideea ta mi se pare deosebit de interesanta! Este timpul ca si romanii sa invete sa manance sanatos si organic!
Insa iti dau o idee..prezentandu-i prietenul meu noua mea descoperire (blog-ul tau), mi-a spus: "foarte tare faza, dar eu cred ca ar trebui sa existe un pret, sa stii si tu cat e corect sa dai...ca asa tot te intrebi daca ai dat destul si nu te mai bucuri de fursec". :)
Poate te ajuta sugestia mea si macar in timp oferi un pret aproximativ, nu neaparat obligatoriu.
Bafta, sper ca pe viitor sa reusesti sa-ti deschizi cofetarii in tot orasul! :)

fursecul mecanic spunea...

@raluca: E bine ca ai deschis discutia, pentru ca vreau sa se inteleaga foarte bine ca NU este o problema plata produselor. Eu le fac in primul rand din placere si din cauza asta nu le poate primi oricine, tocmai de asta le si trimit numai celor care-mi scriu in saptamana respectiva si care pot motiva de ce ar trebui sa primeasca tocmai ei fursecul saptamanii.
Sigur ca, intr-o varianta ideala, initiativa va putea sa se auto-sustina in timp prin donatiile celor care primesc fursecurile. Dar repet: nu e asta prioritatea. Si din acelasi motiv nu pot sa ofer un pret. Asta ar insemna deja comert, ceea ce nu are nici o legatura cu blogul Fursecului Mecanic.

mousseauchocolat spunea...

wow, acum am descoperit blogul tau! e o idee grozava, mult succes :)

Anonim spunea...

ideea nu e rea. cred ca sensibilizeaza publicul. probabil primesti cam 80 de mailuri pe saptamana intre timp.

doar ca nu stiu cati oameni ar dori sa plateasca din moment ce fursecuriel sunt pe gratis.

oricum, daca ai ajuns pe metropotam inseamna ca o sa ai succes. si metropotamul este o chestie care sensibilizaza. felicitari !

Anonim spunea...

M-am gandit sa postez si aici raspunsul pe care l-am dat pe blog Alexandrei (cu toate ca asta inseamna ca ii fac trafic - dar chiar are nevoie, o sa vedeti, asa ca fac un gest umanitar pe care sper sa-l aprecieze) la post-ul legat de Fursec. Asteapta moderarea ei comentariul meu si nu stiu daca il va accepta sau nu asa ca iata-l (si) aici:

"Alexandra, nu stiu cum sa spun eu delicat ceva destul de brutal. O sa incerc, totusi.

1.Eu ma astept de la o femeie cu un aspect nereusit sa fie ingaduitoare cu cei din jur la capitolul estetic. Mi s-a tot spus ca oamenii urati sunt foarte exigenti dar eu m-am incapatanat sa nu cred. Ma intreb foarte serios (nu sunt sarcastica) de ce femeile foarte urate comenteaza dur aspectul oamenilor din jur. Poate imi explici tu.

2. Banuiesc ca astepti un rocker musculos care sa te scoata din mizerie dar, ca sa vorbesc asa cum iti place tie, in engleza, iti spun eu (poate o sa doara la fel de mult ca atunci cand ai aflat ca nu exista Mos Craciun): “it’s not going to happen”. Frumusetea nu vine doar din interior si… stai… chiar daca ar veni, nu ai avea sansa nici macar la capitolul asta.

3. Imi dau seama ca ai nevoie de trafic pe blog si ca de-aia ai scremut un comentariu la Fursecul Mecanic. Uite, ai primit si comments la chestia asta cu fursecurile, asa ca nu mai esti la fel de singura ca ieri sau ca alaltaieri sau ca… orice data are aceeasi valoare.

4. Si sa te gandesti tu inainte sa te culci ce merge atat de rau in viata ta incat simti nevoia sa faci de cacat oameni pe care nu-i cunosti si care fac gesturi occidentale? Glumesc. Nu te gandi. S-ar putea sa se lase cu sinucidere.

Andrei Ignat spunea...

Si eu as vrea... macar adresa magazinului. Am 2 copii ... si pentru ei as vrea.

Cel care considera spunea...

Salutare
Initiativa privata este motorul lucrurilor bune. Asa ar trebui s afie. Si cand spun privata ma refer la oameni care fac ceva in nume propriu, afaceri de familie, chestii de genul asta.
Am citit despre fursecul mecanic, lumea vad ca este innebunita. Sincer sa spun as indrazni si eu sa cer (nrmal, contra cost, chiar nu imi pot permite altfel) ceva bun facut de tine.

Nu stiu daca te ajuta sau vrei, am si eu un blog, mie este deja gura apa, chiar daca nu vei putea trimite ceva sau sa ne intalnim sau altfel... tot le voi visa macar ca fiind bune:)

PS: Daca aude sotia mea de tine... nu mai scapi de ea:)

PS2: este pacat ca pe o pagina asa de dulce a trebuit sa existe un pic de spirit romanesc de cearta...

Anonim spunea...

Felicitari pentru idee! Si keep up the good work!

Unknown spunea...

iti urez mult mult succes! Si sunt sigura ca peste cativa ani vom gusta din bunatatile tale culinare, contra cost, in magazinul personal!

Bebeluska spunea...

Cat de minunat! Ce rau imi pare ca am gasit abia acum blogul tau... Mi-ai facut o mare pofta de fursecuri bune. :)

Adina spunea...

Hey there

Am infiintat acum cateva zile o echipa care se numeste Creative Minds Society cu scopul de a stimula creativitatea celor care se ocupa de activitati hand-made, dar care totodata vor sa sustina si o cauza caritabila.
Sedintele se tin la mine acasa momentan sub forma unui numar de maxim 5 persoane din lipsa de spatiu si fiecare vine cu cate un tutorial despre cum se realizeaza ceva ca sa invatam si noi lucruri noi.:)
Produsele realizate in urma acestor intalniri vor fi puse la vanzare pe un magazin pe breslo si banii vor fi donati catre o cauza care are nevoie de sustinere.
Daca te intereseaza sa inveti niste modern young women sa foloseasca bucataria nu doar pentru a manca, te invitam sa ni te alaturi sa ne inveti sa facem prajituri.:d. In schimb te putem invata sa pictezi pe tricouri, pe pereti , sa crosetezi:P ...
Mai multe detalii gasesti la http://www.breslo.ro/Forums/Workshop-creativ-in-scop-caritabil_t565.html .

Mult succes

Adina

fursecul mecanic spunea...

@Adina: Foarte interesant proiectul. Din pacate, eu nu mai sunt in Bucuresti, asa ca nu prea am cum sa particip. Dar multumesc pentru invitatie.

Adina spunea...

Well ,cand te mai intorci pe plaiurile mioritice daca ai timp, da-ne un semn, sper ca proiectul sa mearga si sa ne intindem pe o perioada mai lunga de timp asa ca maybe we'll meet someday:)

laura spunea...

ce fain. ai deschis blogul asta fix de ziua mea. daca stiam atunci, iti trimiteam eu tie fursecuri. :)

DorsiDor spunea...

...se mai trimit fursecuri???? vreau si euuuuu ;) :)

fursecul mecanic spunea...

@dorsidor: In clipa asta, nu. Dar vor urma niste editii speciale, o sa le anunt din timp.