miercuri, 27 august 2008

Ati decis: Rugelach cu marzipan, alune si mac sau gem

S-a incheiat sondajul, iar primele trei ingrediente votate de voi isi vor gasi locul in Fursecul 11: marzipan, alune/nuci (o sa optez pentru alune de padure) si mac sau gem. Am scris mac sau gem, pentru ca o combinatie de marzipan cu alune si mac ar genera o umplutura prea uscata. Pe de alta parte, patru ingrediente ar fi prea mult, asa ca cei care vor raspunde corect la intrebarea din saptamana asta vor putea opta intre: 1) marzipan, alune si mac sau 2) marzipan, alune si gem. Personal, as opta pentru varianta a doua.
Tema pentru Fursecul 11 vine tot din zona filmului. Pentru ea m-a inspirat o ruda apropiata, care mi-a spus ca degeaba am facut facultate si am lucrat in televiziune daca am ajuns sa dau fursecuri pe gratis ca un aurolac. Nu incercati sa intelegeti ce vrea sa zica cu asta; nici eu n-am inteles si cunosc persoana respectiva de cand ma stiu.
Dar iata tema: Un mare actor s-a retras din viata publica pentru un timp, perioada in care a lucrat ca ucenic la un maestru pantofar italian. Cine este actorul in cauza? Raspunsurile aici, la comentarii, pana joi 28 august, ora 23:00.
In alta ordine de idei, as dori sa le multumesc Metropotamilor pentru ca au fost minunati ca intotdeauna si au scris (din nou) despre fursecurile primite. Nu, nu i-am mituit cu fursecuri gratis, ci un membru al echipei lor redactionale a raspuns corect la tema Fursecului 10.
PS: Da, pantoful din imagine e comestibil.

47 de comentarii:

Anonim spunea...

in sfarsit dom'le o intrebare la care stiu sa raspund - Daniel Day-Lewis a plecat o vreme la Florenta si a fost ucenicul-pantofar.

A! si ne place teribil aurolacismul conceptual cu gust de alune :)

Elisa spunea...

Damn it! Nu stiam cine s-a facut pantofar, deci nu primesc rugelach...
Ce mi-ai facut, Fursecule? Revino la intrebarile usoare ca altfel Roxu o sa fie pradata, iar eu o sa fac rost si de fursec si de dosar penal :)

O zi frumoasa!

Elisa

Anonim spunea...

Desi de obicei nu ma intereseaza viata privata a actorilor sau regizorilor la ale caror filme ma uit, pana la urma se pare ca mi-a folosit faptul ca, din cand in cand, mai pun mana pe cate-o revista glossy si citesc articolele si interviurile despre/cu cei de mai sus.
Asa pot sa-ti raspund ca e vorba de Daniel Day-Lewis. Cred ca am avut informatia mai proaspata in minte si pentru ca, recent, am citit un interviu cu sotia lui, Rebecca Miller, care m-a facut sa-i cumpar si sa-i citesc cartea, recent tradusa in limba romana, "Vietile secrete ale Pippei Lee". Mi-a placut, o recomand :)
Recunosc insa cu rusine ca inca n-am apucat sa vad "There will be blood", dar sper ca asta nu ma va descalifica :)
Cat despre ruda care a facut comparatia cu aurolacul, sunt doar foarte curioasa unde a vazut ea aurolaci impartind fursecuri (sau orice altceva) doritorilor. O fi avut vreo experienta pe care nu ti-a povestit-o :)

andreea spunea...

Eu ca de obicei sunt total pe dinafara:))
Stiu cine e Daniel Day Lewis dar de aventura aceasta pe post de ucenic-pantofar chiar nu auzisem.
Ia sa ma apuc sa mai citesc si eu revistele de gen:))

Anonim spunea...

nu trebe sa fie reviste de gen dom'le..poa sa fie si 'ternet. faza e destul de famous pentru ca dupa ce a fost ucenicul unui nene italian DDL l-a invatat pe acesta ce stia si el mai bine sa faca..adica actorie:)

Penny spunea...

Daniel Day Louis, dupa ce ca este un actor complet (din punctul meu de vedere) adica a jucat si mult in teatru (iar asta se vede cu siguranta in toate rolurile sale de film) a hotarat la un moment dat, pentru cativa ani, sa se retraga in Italia (nu stiam ca Florenta; multumesc ingrideas). Si s-a reintors in USA pentru Gangs of New York (si ulterioara nominalizare la oscar). Nu mai stiu exact cati ani a facut pauza dar parca de la sfarsitul anilor 90 pana in 2002 (cand a acceptat rolul din filmul lui Scorseze). Ultimul film in care l-am vazut, fiind absolut genial, este There will be blood (il recomand tuturor). Ah da... si a primit pentru Mr. Plainview oscar.

Fursecule, am comentat eu deoarece la noi in casa eu sunt pasionata de filme, actori, coloane sonore, regizori samd. Sper ca se pune. Fie-ti mila de baietii ramasi singuri si delecteaza-i cu niste rugelah (care arata absolut fantastic) cu martipan, alune si gem. Te rog! :)

trainspot spunea...

bai, penny, deci acum stiam si eu sa raspund. :P

trainspot spunea...

pe Daniel Day-Lewis (despre care stiam ca s-a retras la un momentdat, motivul nu-l mai tineam minte) l-am cunoscut in "Ultimul Mohican". defapt acolo l-am remarcat. Apoi mi-a mai placut in "In the name of the father" (ce film, ce film!) si in "Gangs of New York".
Din pacate nu am vazut "there will be..." dar e pe lista.

Crisa spunea...

Daniel Day Lewis este respectivul...dar se pare ca..in fact...nu a fost ucenic...a facut cateva vizite in acel atelier dar cam atat

Pecta spunea...

In 1999, la Florenta, Daniel Day Lewis a fost ucenicul lui Stefano Bemer timp de noua luni.

Se pare ca singura pereche pe care actorul a terminat-o au fost niste pantofi cu sireturi.

Anonim spunea...

Salut! Imi aduc aminte ca am citit un articol, mai demult, in ziarul Metro London (din sectiunea "Guilty Pleasures") despre Daniel Day-Lewis. Articolul respectiv era despre celebrul actor si anume disparitia sa de la Hollywood. Confirmand zvonurile care circulau deja, actorul chiar s-a dus in Italia ca sa lucreze ca ucenic la un maestru pantofar, acesta fiind fascinat de manufactura pantofilor. Retragerea acestuia a creat verva, prin articole cu titluri gen "The Last of the Moccasins", avand jocuri de cuvinte (chiar evident in exemplul dat :) Mentionez ca aceasta disparitie ar fi putut sa fie permanenta daca Martin Scorsese nu l-ar fi rugat pe Daniel sa se intoarca la Hollywood pentru a juca in Gangs of New York.

O zi frumoasa si spor la fursecarit!

stiupecineva spunea...

Stiiiu!!! e Daniel Day Lewis
http://shoeblogs.com/2008/01/02/daniel-day-lewis-loves-the-shoes/

Diana spunea...

abia am intrat si eu in lumea magica a fursecurilor, si toata seara am asteptat minunata intrebare. si iat-o ca a venit...si ma uitam la ea putin stramb. dar bunul meu preiten google nu m-a lasat balta, si dupa search si search gasii Daniel Day-Lewis . Eu sunt praf cu actorii, actritele si filmele...doar voiam sa-mi indulcesc putin ziua.

Anonim spunea...

se pare ca va trebui sa-mi sacrific porcii sau...sa invat sa fac marzipan :o((

spor la bucatarit! :o)

Anonim spunea...

Nu e cam inutil sa zici Daniel Day Louis din moment ce deja au zis-o altii?
Sau toti care dau raspunsul corect primesc fursecuri?
(de-abia am aflat de voi de la metropotam).
Si cred ca in loc sa aurolaci se refera la vegetarienii aia de la food not bombs poate? Nu cred. Straniu.
MARTIPAAAAN!

dede spunea...

Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!Habar n-aveam, insa o sa tin minte toata viata, informatia care mi-a rapit sansa de a gusta minunatul rugelach!
:((...nici pentru sinceritate nu primesc o frimitura?Dar promit ca intr-o zi o sa reusesc!!!

PS:eu as opta pentru varianta a doua, cea cu mac, mi se pare mai plapitanta :P

fursecul mecanic spunea...

@all: Multumesc pentru corectitudine si pentru bunul simt de care ati dat dovada, ca de obicei. Ma refer aici la cei care n-au stiut raspunsul si au recunoscut lucrul asta.

@penny: Vezi bine ca baietii ramasi singuri s-au descurcat. Chiar mai bine de data asta - au scris corect numele domnului Day-Lewis, deci vor primi ce li se cuvine.

@mai: Ba da, sa zici Daniel Day Louis e inutil. Util ar fi sa zici Daniel Day-Lewis.
Dar ca sa-ti raspund, totusi, la intrebare: participarea la tema saptamanii se bazeaza pe bun simt. Nu risca nimeni sa spuna ca stie de Daniel Day-Lewis fara sa-l stie, pentru ca atunci cand duc fursecurile si ne cunoastem s-ar putea sa insist asupra subiectului si sa-mi dau seama ca persoana respectiva de fapt habar n-avea si a gasit rezultatul doar pe Google. Ceea ce ar fi un gest urat, daca n-ar fi asumat de la bun inceput, ca in cazul lui "eu" (doua comentarii mai sus fata de tine).

Jo Ilie spunea...

DDL, dupa ce s-a casatorit cu Rebecca Miller si faceau copii prin Italia. :)

Probabil ca o sa primesc niste caramizi in cap pentru ce o sa spun, dar imi asum riscul, ca altceva nou nu mai pot aduce la conversatie.

Nu pot sa-l sufer pe DDL. Este atat de cautat, de grav, de dramatic si se ia atat de mult in serios incat mi se sterpezesc dintii cand il vad. Nu pot sa am incredere intr-un actor care se straduieste atat de mult si de tehnic sa intre in pielea personajelor - construieste canoe, nu iese din haine, etc. Pentru mine asta inseamna ca e lipsit de suflet si de empatie.

In afara de Varsta inocentei, n-am putut sa ma uit la nici un film cu el pana la sfarsit.

Unknown spunea...

Well...din pacate se pare ca am ratat sansa de saptamana aceasta! Nici eu si nici chiar prietenul meu (cu toate ca e destul de cunoscator in privinta domnului Lewis) nu am stiut acest detaliu din cariera sa. :)
Poate saptamana viitoare!
Spor la copt! :)

andreea spunea...

fursecule: dar nici pt sinceritate nu primesc si eu nimic?:D promit sa fiu cuminte!:)))

roxu' spunea...

Despre Daniel Day-Lewis si pasiunile lui pentru pantofarit stiu, in mod surprinzator, din serialul numit Gilmore Girls.. da, da.. I know.. am scazut in ochii tuturor, dar asta e.. I'm a girl, si serialul era funny.. si replicile spontane si smart..Si imi amintesc ca intr-un episod Lorelai a avut o replica de genul "cobble yourself a new pair, Daniel Day-Lewis".. si cum n-am inteles care era ideea, I googeled it si am aflat.
Si mai stiu un lucru interesant despre personajul nostru. A fost dorit cu insistenta in rolul lui Andrew Beckett pentru filmul Philadelphia, jucat in final de Tom Hanks, rol pe care l-a refuzat pentru a juca in In the Name of the Father. Partea interesanta e ca atat el cat si Hanks au fost nominalizati la Oscar, dar a castigat Tom Hanks ;)

O zi frumoasa!

Cu drag,
Roxu'
si.. daca ar fi sa aleg intre mac si gem, as alege macul, pentru ca in general gemul nu imi prea place.. dar s-ar putea sa ai dreptate si sa fie o umplutura cam uscata. Asa ca nu stiu ce sa zic.. te voi lasa pe tine sa alegi. (sau poate as putea primi cate putin din fiecare?.. daca exagerez, trage-ma de urechi si imi voi cere umila scuze :) )

confruntadurerea spunea...

Daniel Day-Lewis. Este exemplul pe care-l tin drept as in maneca de fiecare data cand cineva imi ataca "ratacirile" profesionale.

Penny spunea...

ahhhhh... nu-mi vine sa creed ca am scris Daniel Day Louis!!! my bad. trebuie mentionat ca am raspuns dimineata, inainte de cafea si dupa o noapte grea (asa, in apararea mea). De aceea sunt si atat de alambicate frazele.

Anyway: DANIEL DAY - LEWIS!

fursecul mecanic spunea...

@dede si @andreea: Sinceritatea e foarte apreciata aici pe blog, dar nu rasplatita cu fursecuri. Din pacate.

@penny: Atentie cu cafelele acolo in Olanda, au tot felul de sortimente...

zărzărica spunea...

n-am nicio sansa, dar imi spui si mie macar cine fabrica pantoful din fotografie? te roooog!

cat despre remarca rudei, as putea comanda o portie contra cost? cu mac te rog.

fursecul mecanic spunea...

@zarzarica: Pantoful din imagine e pozat la Paris, dar nu de catre mine, asa ca nu pot sa te ajut cu mai multe informatii. Eu am gasit unii si mai reusiti pe un site din America: http://gayleschocolates.com/catalog/index.asp?cid=10045&id=257
Am apreciat umorul tau fin a propos de discutia mea cu ruda.

Unknown spunea...

Cred ca s-ar schimba total perceptia societatii asupra aurolacilor si ar avea mare succes daca ar sta pe la stop-uri oferind in schimbul "unui ban" tot felul de bunatati, fursecuri si prajiturele...:))
Dar n-am prea auzit de asa ceva nici macar prin povesti.
Sau a vazut careva aurolaci cofetari?

discordia spunea...

Buna. Cand cineva mi-a spus de blogul tau am ras vreo cinci minute. Era cea mai aiurita chestie pe care am auzit-o in ultima vreme si nici macar nu am crezut ca e adevarat. Apoi am vazut blogul si m-am condamnat pentru ca eu nu m-am gandit niciodata la asa ceva. Ironia mi s-a parut cu atat mai mare cu cat si eu imi mai ocup uneori timpul facand prajituri pentru prietenii mei care le asteapta cuminti si zambitori (evident, eu nu am nici resursele si nici cunostintele tale in domeniu).
Totul pare destul de bine gandit si atent planificat dar eu tot mai am niste intrebari. In primul rand, de ce "fursecul mecanic"? Din ce spui tu aici se vede clar ca sentimentele sunt folosite in cantitati destul de mari. Si temele, spiritualitatea promovata, asa-zisul concurs in care participantii trebuie sa te convinga ca merita ... toate astea nu prea imi induc ideea de mecanism.
Acum a doua intrebare: pana la urma cum ajung fursecurile la destinatar? Chiar le distribui personal (undeva ai spus ca la un moment dat ajungi sa te intalnesti cu cei care ti-au raspuns la intrebari).
Cam, atat. Felicitari pentru idee care, dupa parere mea, e pur si simplu geniala.
P.S. Nu stiu daca are vreo importanta dar eu as opta pentru gem. Categoric.

fursecul mecanic spunea...

@discordia: Mie daca mi-ar povesti cineva de un asemenea proiect, nu mi s-ar parea de ras, cu atat mai putin o chestie aiurita. Si asta nu pentru ca e proiectul meu, ci pentru ca sunt deschis oricaror proiecte iesite din comun. Din pacate sunt prea putine in Romania.
Numele proiectului si al blogului e un omagiu adus unui film.
Concursul e serios, nu e "asa-zis".
Ai inteles corect, fiecare fursec e livrat de mine personal, de la primul fursec pana azi.
Iti multumesc pentru optare, dar ai intuit corect: n-are nici o importanta, pentru ca n-ai participat la asa-zisul concurs.

Anonim spunea...

zarzarica, exista si in .ro un ciocolatier scolit in francia si castigator de premii internationale in bransa lui care chiar face sculptura in ciocolata. silvian miron e numele lui si sta in constanta

Crina spunea...

ahhh..nu stiam raspunsul cu siguranta:-s si ma mai pricep si eu la actori si vietile lor( el nefiind printre preferatii mei probabil nu m-a tentat niciodata sa aflu detalii despre viata lui). astept totusi tema urmatoare..in lipsa de altceva:D

trainspot spunea...

e practic primul meu fursec! :) iei! auzi bai, da de muzica nu vorbim si noi? :)

discordia spunea...

Cred ca ori m-am exprimat eu gresit ori ai inteles doar ce ai vrut din comentariul meu. Nu de idee si de proiect am ras eu ci de relatarea persoanei care mi-a spus despre blog. M-a surpins atat de tare, incat prima oara am crezut ca e o inventie sau o gluma a persoanei respective (fiecare cu prietenii lui). Cat despre partea cu "asa-zisul" nu te luam peste picior; e cam ciudat sa explic de ce am ales sa ii spun asa, deci mai bine nu o fac. Dupa cum ti-am spus, mi s-a parut geniala ideea, dar si daca te-as fi criticat cred ca ar trebui sa accepti bine si astfel de remarci din moment ce ai facut publica activitatea asta.

fursecul mecanic spunea...

@discordia: Pai, asa cum reiese si mai limpede din comentariul tau explicativ, nici macar tu n-ai stiut ce vrei sa spui si cum sa spui ca sa se inteleaga clar. Genul asta de comentariu e greu de digerat din punctul meu de vedere.

@trainspot: In curand, bai.

Anonim spunea...

fursecule, uneori am senzatia ca esti atat de incrancenat. poate ca de aici vine nivelul scazut al digerabilitatii. overall, postul discordiei a fost unul positive.
life is beautiful, man! eat a sweet cookie!

fursecul mecanic spunea...

@ingrideas: Imi plac lucrurile fara echivoc, n-am nevoie de mesaje 'overall' pozitive. Atunci cand comunic cu cineva, in scris sau personal, prefer oricand un mesaj 100% negativ unuia aparent caldut si dragut, presarat de fapt cu mici mizerii. Am un radar foarte bun pentru asa ceva.

fursecul mecanic spunea...

@all: Cei care au stiut raspunsul si cu care inca nu am corespondat pe e-mail sunt rugati sa-mi trimita, pe e-mail, adresa la care vor sa primeasca Fursecul 11.

Anonim spunea...

Este vorba de Daniel Day Lewis.

Recunosc ca am aflat acest detaliu din viata lui din aceeasi sursa ca si oompa, respectiv din revista Tabu de acum cateva luni. Fascinanta povestea Rebeccai Miller. N-am vazut inca There will be blood.

Si mai recunosc ca imi doream foarte-foarte tare sa stiu raspunsul, fie si fara detalii, pentru ca in doua saptamani e ziua mea si...vreau sa ofer fursecuri la masa cu prietenii! Nu stiu daca am vreo sansa, ca am raspuns foarte aproape de deadline si oricum n-am fost prima.

fursecul mecanic spunea...

@aura: Nu e prea tarziu. Nici nu conteaza ca n-ai fost prima, nu e o conditie. Asa ca ai facut foarte bine. Dar - Fursecul 11 se distribuie saptamana asta; daca vrei sa ai ce sa le oferi prietenilor de ziua ta, va trebui sa raspunzi la tema de peste doua saptamani.

Anonim spunea...

Pai...e mai complicat, pentru ca plec cateva zile inainte de eveniment si n-o sa am net.
Oricum, pana atunci mai pot raspunde la tema saptamanii viitoare. Imi e greu sa cred ca nu pot rezista o saptamana la frigider...

Chiar mi-ar place sa le ofer un dulce special - ma pricep eu sa gatesc cateva feluri de mancare, asa incat sa fie toata lumea fericita, dar la dulciuri n-am talent.

roxu' spunea...

Am primit si am si consumat rugelach.. desi, devorat ar fi un cuvant mai potrivit!
E foarte, foarte bun! intr-adevar, ok cu gem.. altfel ar fi fost prea uscata umplutura!
Multumesc inca o data, domnule Fursec Mecanic. Ai facut un copil fericit! ;).. de fapt mai multi.. si colegii mei care au primit cate o firimitura (n-am vrut sa dau mai mult :D) iti multumesc!

O zi frumoasa! si un weekend minunat! stiu ca e putin prea devreme pentru urarea asta, dar pentru mine incepe de azi, asa ca nu ma pot gandi la altceva!
Pentru cei care nu au primit inca Fursecul 11, sa-l asteptati cu sufletul la gura!.. eu confirm ca merita asteptarea!

Cu drag,
Roxu'

Laura spunea...

Domnule Fursec,

din moment ce Roxu' a pus atâtea semne de exclamare în ultimul comentariu, înseamnă că fursecurile au fost exquisite! (deși probabil că a contribuit și bucuria unui long weekend..)

eu nu știam despre pasiunea lui DDL despre pantofi, așa că abia aștept săptămâna viitoare!

(hmm.. văd că și la mine se cam strecoară semnele de exclamare.. blogul acesta cam respiră entuziasm :) )

Pecta spunea...

Foarte bune Rugelach,


Ma bucur ca Daniel Day-Lewis m-a ajutat sa mananc asemenea minunatii.

Imi plac dulciurile in care simiti mai multe arome. Si gustul are o anumita spatialitate. Mai intai simti ceva apoi vine o aroma subtila pe care o simti treptat . E ceea ce cred ca se numeste simfonia gusturile.

Multumesc Fursecule Mecanic pentru bunatati

Jo Ilie spunea...

Draga Fursecule,

Nr. 11, a personal favourite number of mine, este o minunatie. Perfect echilibrat. Si merge grozav cu ceai si cu Pushing Daisies. :)

Multumesc!!

Jo

Anonim spunea...

Rugelach a fost excelent, chiar o nebunie! Un fursec complet, as zice.
Am reusit sa impart fursecurile frateste cu Bruno desi am fost foarte tentata sa musc si din portia lui. Oricum, mi-am satisfacut pofta de dulce savurand fiecare dumicat! :)

Iti multumim mult pentru bunatati! Sper sa ne vedem si pt. urmatorul fursec!

trainspot spunea...

buuuuun! buuuuuun!

Anonim spunea...

salut mr. fursec!
back to work. se pare ca fursecul tau a creat rumoare in office. m-a bucurat sa aflu ca danei & poporului le-a placut. evident ca mie nu mi-au pastrat nici o firimitura!
pe data viitoare, dara!