Se spune ca in Israel orice bunica are permanent niste Rugelach pregatit pentru vizite neasteptate. Nu sunt o bunica evreica, dar imi place gastronomia evreiasca si nenumaratele ei influente la nivel mondial. La Paris exista senzationalul magazin galben, unde de peste 100 de ani se vand lucruri greu de descris in cuvinte, atat alimente de baza cat si mancare gatita dupa retete inspirate din viata evreilor din toata lumea (de apreciat faptul ca au salata de vinete facuta dupa o reteta romaneasca, lucru si mentionat de altfel atat pe site, cat si in magazin). La noi nu stiu decat de existenta unui restaurant cu specific evreiesc in Bucuresti, pe strada Eminescu, unde am fost de patru sau cinci ori si de fiecare data am plecat dezamagit. Inapoi la רוגלך al nostru: reteta este generoasa si-ti permite sa optezi pentru o mare varietate de ingrediente ca umplutura, printre care scortisoara (obligatorie), nuci sau alune (aproape obligatorii), stafide, gem, ciocolata (mai rar intalnita), mac, crema de alune sau chiar marzipan. Din clipa asta pana marti seara aveti un sondaj in sidebar, cu ajutorul caruia voi hotarati cu ce sa fie Rugelach-ul din saptamana asta. Marti noapte, dupa incheierea sondajului, o sa anunt si tema saptamanii.
luni, 25 august 2008
Fursecul 11 - Rugelach
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
13 comentarii:
Neata'
Arata extraordinar de bine si suna si mai bine. Eu am votat pentru nuci/alune desi recunosc ca mi-am schimbat votul de doua ori. Prima data m-am gandit la ciocolata si a doua oara am votat crema de alune... damn it, nu stiu ce sa aleg mai intai :)
O saptamana excelenta!
Elisa
N-am mancat niciodata Rugelach din asta si chiar o sa caut acum cum se citeste; la prima vedere seamana cu un fel de rulada/rudita - cam pe-acolo. Sper la scortisoara, stafide, nuci si alte soiuri de boabe.
@elisa: La gust e si mai bun decat arata si suna. Am facut in weekend cu scortisoara, stafide, gem de prune si alune de padure si a fost pur si simpul bataie pe ele.
@qtejane: Formele acceptate sunt rulada sau corn, o sa vezi daca le cauti pe internet.
Nu am gustat niciodata Rugelach, dar imi lasa gura apa.Am ales alune sau nuci mai mult din instinct si poate e alegerea cea mai buna, desi alternativele sunt pe masura.Astept tema saptamanii si poate imi oferi tu acum, ocazia de a gusta pentru prima data acest fabulos Rugelach.
Te cred cand zici ca a fost bataie pe Rugelach... Si eu as fi impartit niste coate si as fi aruncat niste priviri amenintatoare, cum de altfel am mai facut cu fratii mei pentru chestii si mai putin bune.
Deh, viata in mai multi e mai grea :)
Hello, Fursecule!
Am revenit si noi pe plaiuri bucurestene dupa ceva timp si observ ca s-au schimbat multe pe aici... :)
Sper ca mai avem sanse la bunatatile tale macar o data-de 2 ori pana plecam (la master).. :)
Daca e concurs pe teme relationate cu cinematografia o sa ma bazez pe cunostiintele demne de enciclopedie ale prietenului meu...eu trebuie sa recunosc ca nu sunt asa informata in domeniu, doar vad filmele si nu prea mai investighez si citesc despre tema/actori/regizor.. :)
Bafta multa in continuare in activitate, sa stii ca nu te-am uitat!
so... a castigat martipanul> nu aud gongul :(
@raluca: Bine ai revenit. N-o sa fie teme numai din cinema, o sa vezi. Eu cred ca o sa aveti sanse.
@jo: Pai n-a castigat nimeni, pentru ca sondajul se incheie diseara. Eu prin "marti noapte" ma refeream la noaptea de marti spre miercuri. Mai e putin.
sorry... my mistake, fursecule :)
n-am mai trecut de ceva vreme pe aici, motivul fiind unul cat de poate de medical: din cauza unei creme de zahar ars consumata la City Grill-ul din Primaverii am facut o toxiinfectie cum n-ai vazut vreodata. motiv pentru care n-am voie sa mananc proteine, n-am voie ciocolata, cafea, gem (exceptie face cel pregatit in casa), alune etc. asa ca eu am votat macul. putina lume apreciaza un dulce pregatit cu mac...
daca ai stii cat tanjesc dupa fursecurile tale, dar n-am voie. maaare pedeapsa!
Eu am votat pt crema de alune. Tin minte ca bunica mea facea ceva de genul asta dar ca umplutura folosea gem si nuci.
Cat despre fursecul 10: a fost delicios si s-a simtit ciocolata din plin...chiar ca nu am mai mancat asha ceva pana acum. multumesc
eu am votat cu mac, mult mult mac. Mi se pare o combinatie inspirata mac cu gem acrisor.
Mihaela
Buna...*drool*...seara...*drool*... Marzipan....*drool*.
Cand scap prin strainatate cumpar tone de marzipan in toate formele posibile pe care le mananc timp de 3 saptamani pana mi se face rau. Am 3 porci de marzipan pe raftul de deasupra biroului, dintre care unul mai mare ca pumnul. De ziua mea comand numai tort de marzipan, altfel ma deprim si incep sa cant ca nimeni nu ma iubeste pe lume. Need I say more? Ah da, I love jews as well. :op Desi recent am avut la cort niste vecini americani galagiosi, dintre care unul evreu, care spunea despre arsurile sale de la soare: "My burns are turning into a lovely tan. Jews have this amazing capacity to heal fast." La care vroiam sa-l musc de beregata si sa-i zic: "Heal that, you noisy bastard!" :op
P.S.: Daca nu primesc Rugelach, mananc porcii. Da' pe toti! Am zis! :o)
Trimiteți un comentariu