marți, 13 ianuarie 2009

Fursecul 29 - Trufe de ciocolata alba

Stiati ca exista in Bucuresti cititori ai Fursecului Mecanic, oameni pasionati atat de ciocolata cat si de Eminescu? Probabil ca nu vedeti legatura, nici eu n-am vazut-o initial, dar se pare ca de la F23 incoace exista asa cineva in online-ul romanesc.
In fine: M-a intrebat cineva de curand daca trufe "nu-s ciupercile alea pe care le gasesc porcii in pamant". Ba da, alea sunt. Dar si pralinele rotunde (sferice, conice, cilindrice), date prin ciocolata, zahar pudra, cacao s.a.m.d. tot trufe se numesc. Si nu contin niciodata ciuperci (asta ca sa raspund intrebarii pe care mi-a pus-o alta persoana, cand a aflat ce va fi F29), ci ciocolata si smantana dulce, cel putin in varianta europeana. Cel mai simplu mod de a face trufe de ciocolata este urmatorul: topiti ciocolata in smantana dulce fierbinte (cantitatile difera in functie de cat de solid se doreste rezultatul final), amestecati crema obtinuta (numita ganache), apoi raciti-o si, cand ajunge in stare semi-solida, formati intre palme sferele pe care le dati apoi prin invelisul dorit. Si gata trufele.
In cazul umpluturilor mai degraba lichide decat solide (sau in cazul lenesilor) se folosesc forme de praline (ca in imaginea de sus, in partea din stanga) care sunt umplute cu ganache si apoi date prin ciocolata. In cazul Fursecului 29, am pus si vanilie in ganache, pentru ca subliniaza foarte bine gustul ciocolatei albe. Inspiratia pentru trufele de ciocolata alba mi-a venit in vacanta de saptamana trecuta, cand am stat intr-un sat de langa Sibiu, una din zonele mele preferate din Romania (si nu sunt multe). Poze de acolo vor aparea in zilele urmatoare pe facebook, la profilul meu.Unul din cainii casei, Ludwig (cunoscut satenilor drept "Bubu", pentru ca se pare ca nu concep ca un caine sa se numeasca "Ludwig"), este un golden retriever de toata frumusetea. L-am pozat cu mobilul, un SonyEricsson P990i, pe care il folosesc zilnic de 2 ani incoace (de la bun inceput am scos flip-ul telefonului, pentru ca imi place sa scriu mesaje direct de pe tastatura completa; uneori par codificate, fiindca imi ramane un buton blocat).
Auriul retriever-ului sibian mi-a adus aminte de experimentele de acum 2-3 luni, cand am facut primele mele praline cu ciocolata alba, care au iesit foarte bine. Asadar, va ofer acum drept F29 zece pachetele cu trufe de ciocolata alba. Tot ce trebuie sa faceti este, la fel ca in saptamanile trecute, sa fiti unul din primii zece care gasesc toate indiciile puse in oras in aceasta saptamana. Primul indiciu este virtual si il veti gasi pe un blog. Celelalte indicii va vor scoate in strada.
Succes!

22 de comentarii:

Anonim spunea...

asadar...asteptam startul. ce blog?

fursecul mecanic spunea...

@Andrei: Startul s-a dat deja, mai Andrei. Tot ce-ti trebuie e deja scris. ;)

Anonim spunea...

mi-am dat seama ulterior. ce sa-i faci? nedormit.

Anonim spunea...

Daca mergem inainte nu gasim nimic?

zuza spunea...

Hello! Imi anunt si eu participarea la "concurs".. sa nu mai zic cat de mult imi plac dulciurile.. :) so, am descifrat 1-ul indiciu, acum trebuie sa astept pana la orele 18:00, right?

nzdrvn spunea...

Asteptam un fursec cu ciocolata alba de muuult timp. Ocazia perfecta de chiul de la facultate.

Anonim spunea...

Am fost am cercetat zona si ori sunt eu chioara ori au disparut indiciile.
Rely

Mathurine spunea...

@ rely
nici, nici
n-ai citit atent

Madeinbukarest spunea...

:) Of! Dragutze primele indicii! Foarte placuta descifrarea mai ales in timpul orelor de program. ;)

Din pacate nu cred ca pot sa ajung la ora 6 la intalnirea cu indiciul 3 ... :(

Iar lumea pe-aici vad ca deja tropaie de nerabdare asa ca orice intarziere ar impinge trufele de ciocolata alba mai mult catre vis si mai putin catre realitate ...

Ma consolez cu gandul ca mai exista un ultim Fursec - F30 pe care il astept deja cu nerabdare ... :).

Happy hunting everyone :)!

Anonim spunea...

Uf ce greu... pe bune avem de asteptat atata? sau nu pricep eu nimic din site-ul cela?

Anonim spunea...

Noi am cedat la indiciul patru spre cinci. Nu reusim sa facem legatura cu nimic! De data asta, nici Google nu ne-a mai scos din impas.
Succes celorlalti si asteptam sa vedem talmacirea indiciilor.

Anonim spunea...

deja am rezolvat misterele fursecului mecanic. asteptam cu interes fursecurile.
rely

Anonim spunea...

gata cu fursecul. a fost usor :)

sweet IQ spunea...

Super! Am reusit, a fost genial.
Mai vrem!
PS: am reusit sa dezlegam, acum speram ca am fost si printre cei 10 fericiti!

nzdrvn spunea...

e groaznic. ne-am împotmolit după al treilea indiciu. poate mai dăm o fugă mâine, deşi probabil că nu mai prindem loc în primii 10...

Anonim spunea...

nu va descurajati. nu e foarte greu!
si eu am cautat pe Berthelot 3(!) zile

Anonim spunea...

horey! de gasit am gasit. am avut o sincopa incredibila,dar ne-am "revenit" si ... bine te-am regasit! simpatica chestiunea cu muzeul si strada cu acelasi nume. un gardian de pe strada cu muzeul ne-a intrebat si pe noi, ca pe multi altii la fursecarelile anterioare, ce cautam de ne tot invartim ca apucatii ... ca au trecut deja x persoane, si l-au innebunit de cap ;)) si cand i-am explicat, ne-a zis ca nu a pus dom'ne nimeni nici un indiciu aici. ma rog, amuzanta scena.

Jymmy spunea...

plec in misiune!!! urati-mi succes!

fursecul mecanic spunea...

@all: Cele zece locuri au fost deja castigate, dar suplimentez cu inca 3 premii, pentru ca sunt multi cei care au crezut ca precizarea de pe indiciul nr. 3, facuta de mine ad-hoc cu pixul, nu imi apartine, ci mai degraba ca unul din concurenti a incercat sa-i duca pe o pista falsa. Asa ca celor care au plecat noaptea tarziu sau vor pleca dimineata in cautarea de indicii le pregatesc inca 3 pachetele cu praline si ii asigur ca tot ce scrie pe indiciu e de luat in seama.

fursecul mecanic spunea...

@adrian: Ti-am sters comentariul. Nu se face reclama aici pe blog, cu atat mai putin in felul asta jalnic, camuflat drept comentariu.

Mathurine spunea...

@ fm
noi n-am fost convinsi ca tu ai scris pe indiciul 3, ne-am gandit si la varianta unui concurent cu inima buna caruia i s-a facut mila de urmatorii zapaciti. doar ca nu eram convinsi ca s-ar mai intoarce cineva noaptea pe frig, asa ca am dedus ca tu erai.

Anonim spunea...

Mi-ai facut o pofta de pralineee....