joi, 16 octombrie 2008

Agar-agar sau vacs non-albina

Japonezii ne sunt net superiori (din multe puncte de vedere, dar eu ma refer acum strict la mancare): in timp ce toata lumea ingroasa deserturile cu gelatina, ei folosesc un extract de alge, pe care il numesc kanten ("vreme rece", pentru ca se recolteaza iarna), cunoscut in restul tarilor mai degraba sub denumirea de agar-agar. Am citit despre ingredientul asta prima oara pe blogul unei vegetariene franceze.
De pe Wikipedia in romana aflam ca, pe langa intrebuintarea culinara, agar-agar-ul ajuta si la producerea vacsului pentru incaltaminte, la fabricarea linoleumului, a matasii, a pieilor artificiale, a sapunului, a vopselei si la producerea peliculelor fotografice foarte fine. De pe Wikipedia in engleza aflam mai multe. Evident. Printre altele, acolo am citit ca 80% din agar-agar este fibra si de aceea reprezinta un foarte bun regulator de digestie. In plus, diete recente din Asia dar si din Statele Unite sunt bazate pe agar-agar, pentru ca, odata inghitit, isi tripleaza masa si absoarbe apa, dand o senzatie de saturatie.
Eu evit sa folosesc gelatina in dulciuri, dupa ce am aflat ca e obtinuta, prin fierbere, din oase, razaturi de piele si cartilaje. (Mai ales partea cu razaturile de piele ma pune pe ganduri.) Nu sunt vegetarian, dar daca vreau sa am in desert ceva care s-a scurs din elementele sus-numite, as prefera (si chiar mi s-ar parea mai cinstit) ca produsul finit sa se numeasca "crema din ciocolata, oase si razaturi de piele de porc" decat "mousse de ciocolata". In ciuda faptului ca e inutil si chiar prostesc sa folosesti gelatina in creme precum mousse-ul de ciocolata sau crema pentru tiramisu, multe retete nu se jeneaza in a o include. Presupun ca, cel putin la noi, este un fel de nostalgie dupa piftie.
In Romania nu am gasit nicaieri agar-agar. Daca ati vazut pe undeva, va rog sa ma anuntati pe canalele binecunoscute, pentru ca vreau sa fac un desert agar-agarian in locul unuia din viitoarele Fursecuri.

8 comentarii:

rheak spunea...

n-am fost niciodata, dar poate ar trebui incercat prin china town? inspre complexul niro- dragonul rosu(?) am inteles ca e... dupa colentina, fundeni... cica sunt magazine chinezesti. nu e japonia da e pe aproape.

sau la comercianti.. heh, vroiam sa spun comercianti din minoritati dar mi-am dat seama ca nu prea avem genul asta de magazine.

in rest, banuiesc ca tot netul ar fi solutia. daca aflu ceva iti zic

rheak spunea...

mi-am adus aminte, dar nu stiu sigur daca au asa ceva, pe grivitei intersectie cu prelungirea dacia era o benzinarie, acum parca au desfiintat-o (eu locuiesc aproape alaturi da nu ma duce memoria hahahaha) si e un pateu de verdeata , flancat de un bloc vechi. la parter sunt niste magaizne noi, foarte civilizate cu profil eco. unu stiu ca e farmacie eco-ceva dar nu stiu mai multe. am trecut o data asta vara in drum spre un magazin de materiale pictura care e tot prin zona. nu mai tin minte ce exact se vinde acolo. e posibil sa gasesti, who knows. pacat ca nu prea sunt magazine etnice la noi. era un maagzin e delicatese al unui japonez pe mosilor acum multi ani, dar s-a desfiintat... probabil ca nu era interes. nu stiu...

mai cercetam :)

Anonim spunea...

dragonul rosu ar putea sa aiba.

Eu zic sa intrebi clujenii:). Acolo fac rost de cele mai dubioase chestii japoneze, poate afli sursa.

fursecul mecanic spunea...

@rheakurokawa: Multumesc, o sa merg si eu acolo sa vad ce au. Suna interesant, oricum.

@mai: Pai sa vedem ce au de zis clujenii, nu?

otalescu spunea...

pot sa-ti trimit eu din franta daca nu gasesti in ro, imi place ideea ta si chiar daca nu am (inca) sanse sa primesc fursecuri mi-ar placea sa pot ajuta cumva :)

fursecul mecanic spunea...

@otalescu: Multumesc, un gest foarte frumos. Daca nu si nu gasesc, o sa te anunt. Cat despre fursecuri, trebuie intr-adevar sa fii - cel putin in perioada asta - in Bucuresti sau macar in tara. De la anul, mai vedem...

otalescu spunea...

:) there is hope !!

Anonim spunea...

Agar agar se gaseste la clinica Santo Rafael sau Steaua Divina: la capatul tramvaielor 16 si 36; cereti de la ghiseul din dreapta cum se intra in sala de asteptare.