sâmbătă, 18 octombrie 2008

Ce am mai primit: Dieta nazista si placinta matusii

La livrarile pentru partea a doua din Fursecul 16 am primit de la Marius (de fapt, de la mama lui) un borcan cu dulceata de caise si nuci, foarte buna si perfect echilibrata (respectiv mai putin dulce decat obisnuitele bombe cu zahar care se fac de obicei in casa) si placinta cu mere (de la matusa lui), pentru care le multumesc.
qtejane mi-a facut un cadou mai putin obisnuit, un kit pentru mic dejun Kollath. Nu stiam ce este, asa ca m-am bucurat sa primesc si o foaie cu instructiuni. Pe scurt, e faina integrala care se amesteca cu apa, se lasa la fermentat peste noapte, apoi dimineata se adauga fructe, seminte, nuci etc., se rade un mar deasupra si se mananca. Mi se parea cunoscuta modalitatea asta de a-ti pregati un mic dejun sanatos, asa ca am cautat pe internet de unde vine Kollath-ul. Ce am aflat nu m-a incantat deloc: dr. Werner Kollath a fost un dietetician german, foarte activ ca nazist, preocupat, printre altele, de "igiena rasiala" si autor in 1937 al unei carti in care isi exprima incantarea ca in Germania nazista exista, in sfarsit, conditii de impiedicare a inmultirii raselor inferioare. Dupa razboi, a ramas in RDG, a fugit in '47 in RFG, unde a lucrat, printre altele, drept consultant pentru fabricantul de biscuiti Bahlsen. Din 1951 a popularizat micul dejun sus-mentionat, care l-a facut celebru. Personal il consider a fi nu doar un nazist imputit, ci si un hot jalnic, pentru ca reteta in cauza este, cu schimbari minore (faina integrala in loc de fulgi de ovaz, apa in loc de lapte) o copie fidela a Bircher Müsli-ului inventat in 1900 de doctorul elvetian Maximilian Oskar Bircher-Brenner, parintele müsli-ului original, din care este derivat si cel pe care il cunoastem in ziua de azi. (Elvetienii inca prefera in marea lor majoritate varianta originala, de a lasa peste noapte fulgii de ovaz la inmuiat si de a rade un mar proaspat deasupra dimineata.)
Din pura curiozitate s-ar putea sa incerc sa vad cum este, chiar daca am fost avertizat de qtejane ca arata usor sinistru cand e gata de mancat. Personal, nu ma intereseaza alimentatia de genul asta (de fapt, nu cred in diete de nici un fel, cat timp sunt nevoit
sa locuiesc in Romania; as vrea sa pot respira aer curat si sa pot manca lucruri sanatoase din toate tipurile de alimente si in felul asta sa-mi construiesc o alimentatie de care sa fie incantat corpul, nu sa traiesc diminetile pe baza de terci, ca un astronaut, dupa care sa am la dispozitie de mancat tot porcarii). Mi se pare totusi interesant, si caracteristic noua, ca reteta domnului nazist este recomandata pe site-uri romanesti atat pentru slabit cat si pentru ingrasat. Foarte tare, cum ar spune un prieten.

7 comentarii:

confruntadurerea spunea...

Schöner leben ohne Nazis, Fursecule. Mi-a placut foarte mult ca ai pus poza cu "Mitte gegen Rechts".

Laura spunea...

Dragă Fursecule,

cred că exagerezi numind rețeta Kollath o rețetă "nazistă", pentru că "nazist" e un cuvânt tare cu puternice conotații negative, iar micul dejun Kollath e foarte bun, and I speak from experience, gustos și sănătos. :P

Anonim spunea...

Ontopic:
1.Herr, in curand o sa incepi sa primesti fursecuri! It seems people know what you need :)))
2.Libertatea din ultimele 2 posturi e debordanta. Imi place stilul asta.
Offtopic:
Lume, aseara am primit una din cele mai (papilo)excitante selectii furseciene posibile! Pentru dietofili mentionez ca am devorat toata seria la ora 21.40. Pentru cunoscatori mentionez ca am gustat mar, caramel, nugat, capuccino, ciocolata x 3...uf :)

qteJane spunea...

Am uitat sa zic k nu-i tocmai diet; e sanatos si foarte bun pt cei care apreciaza gustul respectiv :). Oricum, nu pt dieta "de slabit".

No comment despre siteurile romanesti de retete si alte prostii... no comment.

fursecul mecanic spunea...

@confruntadurerea: Pai nu? Ce facem, strica astia Berlinul?

@laura: Stiu ca vorbesti din experienta, pentru ca, dupa cate am inteles, tie iti datoram prezenta dietei aici pe blog (via qtejane, evident). Dar nu cred ca exagerez. Domnul Kollath a fost un nazist si, pe deasupra, si un nazist furacios, pentru ca nu vad mare diferenta, dupa cum spuneam, intre reteta lui si Bircher Müsli-ul elvetian, care a aparut cu vreo 37 de ani inainte de Kollath.

@ioana cu glicemie: Am ras foarte tare la ce ai scris. Multumesc.

@qtejane: Tu nu, dar vezi bine ca pe site-uri e recomandata drept dieta de slabit si de ingrasat. Se mai uita si si la om, na.

qteJane spunea...

@FM: true story.

Marius Zota spunea...

@ frusecul mecanic: ma bucur ca ti-a placut dulceata de caise, dar nu stiu ce ai mai gustat tu facut prin alte case dar marturisesc ca asta mi se pare chiar dulce... altfel, nucile alea isi fac bine treaba acolo.. :)