sâmbătă, 20 decembrie 2008

Fursecul 27 - Snickerdoodles

M-am tot gandit in ultimele zile (in timp ce, pentru evenimentul de la Centrul Ceh, pregateam Stollenstrudel, un hibrid intre un strudel si traditionalul Stollen pe care il mananca tarile germane in perioada asta a anului) daca, in jurul Craciunului, sa fac o reteta tipica pentru sarbatori sau daca, dimpotriva, sa ofer o alternativa celor care deja si-au luat portia de colinde, brazi si scortisoara pe anul asta. Nemaifacand niciodata Snickerdoodles pana azi, hotararea a fost luata din clipa in care am muscat din primul fursec de proba: scortisoara a castigat, amanam sarbatorirea sosirii verii* pentru saptamana viitoare.
Nigella Lawson descrie Snickerdoodles ca fiind un biscuit
usor crocant la exterior si pufoso-untos la interior, cu o textura asemanatoare unui donut (n-as risca sa traduc prin "gogoasa", pentru ca donut-ul poate fi si dintr-un aluat ca de chec, copt in cuptor in loc de prajit in ulei). E cea mai buna descriere pe care am intalnit-o pana acum pentru Fursecul 27, asa ca am preluat-o ca atare. As adauga doar ca fiecare Snickerdoodle este dat obligatoriu printr-un amestec de zahar si scortisoara, asta stiti voi la fel de bine ca si mine ce inseamna.
Numele ciudat al retetei nu se stie exact de unde vine; in orice caz, nu are nici o legatura cu batonul de ciocolata Snickers. Cea mai distractiva (dar in acelasi timp perfect plauzibila) explicatie este ca patiserii americani au preluat la sfarsitul secolului 19 reteta de la colegii lor germani, confundand-o cu reteta pentru Schneckennudeln (un fel de melci cu scortisoara, dintr-un complet alt tip de aluat) si, neputand pronunta numele corect, l-au transformat in Snickerdoodles. Scortisoara contineau oricum ambele retete, asa ca ce mai conta care e care? (Acum imi dau seama ca s-ar putea sa fi fost implicati si emigranti romani in 'adaptarea' numelui, pentru ca prea suna toata povestea a "merge si-asa".)
Cursa pentru Fursecul 27 incepe maine dupa-amiaza. Va astept.


*in Australia

7 comentarii:

Anonim spunea...

indicii despre ce va fi? :D si de ce vom avea nevoie?

fursecul mecanic spunea...

@Alex: Pana maine, nu.

Anonim spunea...

De data asta chiar ca...
Servus!

(C) 2008 - 2012 by Paul - Daniel Schneider spunea...

Neata!
Am incercat sa adaug widgetul la mine pe pe blog, am copiat html-ul generat in blog (cu un html editor) dar nu imi apare nimic!
As aprecia daca mi-ai da un hint astfel incat sa rezolv problema! Nu imi trebuie reclama pe blog-ul tau, insa mi se pare atat de frumoasa ideea ta, incat, daca nu imi permit sa fac o donatie pentru proiect, sa-i fac putin reclama, catre putinii vizitatori ai blogului meu!
euroschneider@gmail.com
Salutari din Regensburg / Germania!

Daniel Schneider

Anonim spunea...

scortisoara :X
can't wait!

Bianca spunea...

Vaaaai, abia astept!

Bianca spunea...

OK, mi-am luat inima-n dinti si am facut azi snickerdoodles all by myself :). N-au iesit asa untosi la mijloc cum speram dar sunt tare mandra :D. Cum la vanatoare n-am ajuns cand a fost cazul, m-am autoconsolat. Yum!