Vanilie si vanilina - asta e un subiect care-mi place prea mult ca sa nu-l am aici pe blog. Zaharul vanilinat nu e acelasi lucru cu zaharul vanilat. Vanilina (continuta, in natura, in proportie de 1,5-4 % in fructul de vanilie, cunoscut popular drept 'baton de vanilie') se obtine, cu mare placere de catre industrie, in mod artificial, ca produs secundar al industriei de prelucrare a lemnului (!). Odata adaugata vanilina la zahar obisnuit, acesta devine zahar vanilinat. Ieftin si perfect pentru toate concernele care vand ingrediente consumatorului care se lasa prostit, fiindca e neinformat si cumpara ce i se ofera pe raft. Chiar si in cadrul vanilinei se poate distinge intre calitatea "identic naturala" si calitatea (sub-jalnica) numita etilvanilina, obtinuta printr-o multitudine de procese chimice.
Daca vreti adevaratul zahar vanilat, trebuie sa taiati un baton de vanilie si sa-l puneti intr-un borcan cu zahar.
Zaharul va absorbi aroma de vanilie naturala si, in cca. doua saptamani, puteti sa va laudati la toata lumea ca aveti zahar vanilat si nu va mai trebuie nenorocirea de zahar vanilinat cumparat din magazin. La fel de bine, puteti sa scufundati un baton de vanilie in ceva alcool (rom, vodca), urmand ca, dupa un timp, sa aveti extract de vanilie produs in casa. Alcoolul se va evapora la coacere, ramanand doar vanilia naturala. Pentru cei mai pretentiosi (sau cei mai grabiti): cumparati-va extract de vanilie gata preparat.
joi, 5 iunie 2008
Vanilie vs Vanilina
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Wow, chiar nu stiam asta! Si cand ma gandesc cum puneam repede cate un plic-doua de "zahar vanilat" in orice pt ca imi placea gustul... Numai in ceai si-n vin fiert puneam baton de valinie.
Un articol de nota 1000!!! Eu chiar nu mai stiu de unde sa cumpar batoane de vanilie...de vreo 2 saptamani caut si.....nimic, nimic.
Trimiteți un comentariu